De 5 slechtste voedingsmiddelen voor je lever

leverziektestadiac

Lever, de grote schoonmaker

Je lever is een van de hardst werkende organen in je lichaam. Het filtert chemicalien, zet medicijnen en drugs om, het is een energievoorziening,maakt enzymen aan. Je lever heeft het 24-7 druk, druk, druk met het verwerken van alles wat je eet, drinkt, maar ook inademt, dag in, dag uit.

Als je lever niet goed werkt voel je moe, opgeblazen, chagerijnig en kun je meer behoefte hebben om te eten. Junk food, geraffineerde koolhydraten(koekjes etc.) en te veel zijn de ideale voedingsmiddelen om degeneratieve ziekten een welkom te bieden. Jaaaa, laten we ziek worden! ūüėČ ¬†¬†Leververvetting als gevolg van slechte voeding komt steeds vaker voor en volgens de website van de Maag-Lever-Darm stichting heeft in de V.S. √©√©n op de vier mensen leververvetting, waarbij het niet-alcoholische-steatose-hepatitis steeds meer voorkomt. Dit is een chronische ontsteking aan de lever die niet ontstaat door overmatig drankgebruik, maar door voeding.

Hierboven zie je de stadia van een gezonde lever naar een lever met kanker. Het begint met een vervette lever, dan ontstaan er ontstekingen en waarna er zich uiteindelijk kanker kan vormen. Dit overzicht gaat over Hepatitis C, een ontsteking aan de lever die kan ontstaan door een infectie met het Hepatitis C virus.  Dit zijn de linker twee kolommen, Een acute Hepatitis C kan chronisch worden als het niet goed behandeld wordt, Uiteindelijk kan dit leiden tot een chronische leverziekte en uiteindelijk kanker.

Nare dingen, poeh!

Dus…hoe voorkom je dit? Bekend is dat alcohol niet goed voor je lever is, maar verkeerde voeding is net zo slecht.¬†Er valt veel te lezen over wat goede voeding voor je lever is en dat ga ik je nu dus ook niet vertellen, nou ja, als je het lijstje hieronder ziet snap je zelf ook wel dat je beter groenten dan shitzooi kan eten. Maar wat is nou het slechtste voedsel voor je lever? Waar wordt je lever nu echt ongelukkig van en krijg je het snelste klachten van, ook klachten die je zelf niet direct aan je lever zal relateren.

Gelukkig kun je zelf je lever schoon houden door gezonde voeding te eten en de volgende 5 voedingsmiddelen uit je leven te schrappen.

1 Zout

Bekend is dat zout niet goed is voor de nieren, maar zout en dan vooral onzichtbaar zout in bewerkte voedingsmiddelen is slecht voor de lever. In een blikje soep zit veel zout, dit is een aanslag voor je lever. Een normale hoeveelheid zout helpt om het vochtgehalte in je lichaam en je bloeddruk te reguleren. Maar als je makkelijk vocht vasthoud, vermijd deze voeding dan zoveel mogelijk, omdat door zoute voeding te de lever te veel vocht vasthoudt.

Producten waar veel zout in zit:

  • Vleeswaren
  • Kaas
  • Pizza
  • Sojasaus

tafelzout

 

2 Glucose Fructose stroop

Dranken en voeding die veel glucose-fructose siroop bevatten brengen schade toe aan de lever. Kijk maar eens op koek- snoep verpakkingen in de supermarkt, bijna overal zit glucose-fructose siroop in. Ook in soep, broodjes, ijs etc. Er zijn verschillende samenstellingen van glucose-fructosestroop. Frisdrank bevat glucose-fructose stroop wat 55% fructose bevat., koekjes bevatten stroop met 42% fructose. Normale suiker gaat rechtstreeks het bloed in maar fructose moet door de lever afgebroken worden. De lever kan dit niet volledig afbreken. Hierdoor is flucose-fructosestroop is net zo schadelijk voor de lever als alcohol.

Bovendien is het zo dat als je iets eet of drinkt met glucose-fructosesiroop je hersenen geen seintje krijgen dat je genoeg hebt gehad, hierdoor blijf je door eten en drinken. Als je een koekje eet met echte suiker wordt er namelijk een hormoon (leptine) aangemaakt wat dit seintje geeft. Bij glucose-fructose siroop gebeurt dat niet.

Agavesiroop wordt verkocht als een gezond alternatief op suiker, omdat het een lage glycemische index heeft en het langzamer in het bloed komt. Dit komt omdat het dus zoveel fructose bevat en het eerst door de lever afgebroken moet worden. En dat kan de lever niet, waardoor er schade ontstaat en het risico op lever, maar ook hart-en vaatziekten toeneemt. (het teveel aan suiker wordt omgezet in vet). Agavesiroop bevat 70-90% fructose. Ik raad het gebruik van agavesiroop daarom ten zeerste af.

Producten waar glucose-fructose stroop in kan zitten:

  • Frisdrank
  • Granenrepen, koekjes, ontbijtkoek etc.
  • Gezoete yoghurt
  • Brood en crackers

Hier kun je er meer over lezen:http://www.leefbewust.com/themas/fructose-siroop.html

glucose-furctosestroop

3 Transvetten

De laatste jaren is er nogal wat ophef geweest over transvetten, niet voor niets, ze zijn erg ongezond. Transvetten zijn vloeibare olien die zo bewerkt worden dat ze hard en smeerbaar worden, zoals halvarine. Deze bewerking zorgt voor een chemische verandering in het vet waardoor deze erg slecht voor het lichaam is. Zelfs een klein beetje transvet kan al bijdragen aan cholesterol problemen. Een teveel LDL cholesterol komt in de lever, de lever kan deze hoeveelheden niet aan en zo ontstaat er ziekten, zoals al eerder genoemd bij de leververvetting.

Tegenwoordig vermelden de fabrikanten dat er geen transvet meer in hun producten zit. Maar er zijn nog genoeg ander benamingen van transvetten die wel gebruikt worden. Let dus op de etiketten.

Palmvet is geharde palmolie. Palmolie is gezond, maar palmvet dus niet. In bijvoorbeeld pindakaas van Calvé zit gehard palmvet. Dus transvet. Dus lees de etiketten, staat er palmvet op, dan weet je dat er transvet in zit.

Benamingen voor transvet:

  • Gehard palmvet
  • Gehydrogeneerde plantaardige olie
  • Geharde plantaardige olie
  • Geharde plantaardige vetten
  • Gehydrogeneerde plantaardige vetten
  • Transvetzuren
  • Transvetten

Producten waar transvet in kan zitten:

  • Chocopasta
  • Pindakaas
  • Chips
  • Koekjes
  • Halvarine
  • Zakjes gedroogde soep, bouillon, kruidenmixen
  • Snoep
  • Dressing, kant-en-klaar

Op deze pagina van Fonteine vind je een uitgebreid overzicht van producten met transvet.https://www.fonteine.com/transvetlijst.html

transvetten

4 Te veel fruitproducten

Dit zal je wellicht verbazen, maar fruit bevat suiker in fructosevorm en het consumeren van producten met fruit als basis, zijn hiermee een aanslag op je lever.Ik heb het dan over vruchtensappen zoals appelsap, jus d’orange en andere vruchtensappen.Maar ook rozijntjes en gedroogd fruit. Als je hier teveel van drinkt of eet kan de lever de hoeveelheid fructose niet afbreken en heeft het hetzelfde effect als de fructose in glucose-fructosesiroop. Te veel fructose kan dyslipidemia veroorzaken, dit is een abnormale hoeveelheid vet in het bloed. Dit kan leiden tot een vervette lever en ontstekingen. Kleine hoeveelheden fruitproducten zijn prima, maar pas op grote hoeveelheden.

Fruitproducten waar je mee op moet letten zijn:

  • Rozijnen
  • Vruchtensappen
  • Trail mix (gedroogd fruit met noten)
  • Agavesiroop en honing

vruchtensap

5 Gefrituurd eten

We weten allemaal dat eten van de snackbar je lever ongelukkig maakt. Maar wist je dat bijv. patat en gefrituurde krokant kip(KFC) hetzelfde effect op de lever hebben als hepatitis? Hepatitis is een ontsteking aan de lever.

Dus beter geen gefrituurd eten en de volgende snacks vermijden:

  • Patat
  • Gefrituurde snacks, bitterballen
  • Donuts

patat