Lisa Goudzwaard

Ik ben Lisa Goudzwaard, orthomoleculair voedingsdeskundige en geef voedingsadvies voor verschillende gezondheidsproblemen. Met mijn kennis en als  ervaringsexpert weet ik wat het is om jarenlang te moeten vechten met je gezondheid, op zoek naar een antwoord.

Ik heb 25 jaar als chefkok gewerkt in restaurants en cateringbedrijven, ik geef sinds 2004 kooklessen en vanaf 2012 heb ik mijn focus gelegd op voeding en gezondheid. Ik volgde een opleiding voor Orthomoleculaire voeding en Voedingsdeskundige en startte in 2016 met mijn praktijk. 

De reden voor deze carriere switch waren mijn eigen gezondheidsklachten. Lees hieronder verder over mijn klachten, interesses en werkgebieden.

Vrouwengezondheid

Vrouwen hebben hormonale schommeling, dat is normaal. Gezondheidsonderzoeken richten zich voornamelijk op mannen omdat vrouwen niet representabel zouden zijn vanwege de hormonale schommelingen. Behandelingen zijn dan ook vaak gebaseerd op de mannelijke gezondheid waardoor  de vrouwelijke gezondheid soms in gevaar kan komen doordat de lachten verschillen en niet herkend worden.

Mijn klachten zijn hormonale migraine en voorheen had ik bij iedere opkomende menstruatie stemmingswisselingen waarbij ik vaak boos en depressief was.  

In 2014 kreeg ik een burnout, mede doordat de overgang op gang kwam. Ik moest mentale keuzes maken. Sinds ik deze keuzes heb gemaakt, zijn de stemmingswisselingen weg.

Dit laat zien hoe belangrijk de geest is, ook bij de hormonale balans. Ik gebruik dit ook bij de behandelingen met mijn clienten, je kunt de geest niet los zien van het lichaam. Het is één geheel.

De hormonale balans is een belangrijke indicatie voor je gezondheid. Ik behandel veel vrouwen in de overgang met histamine intolerantie klachten en uitgeputte bijnieren. Veel vrouwen hebben menstruatie klachten en krijgen in het begin van de overgang een burnout door de hormonale schommelingen die een verandering in je gevoelsleven te weegbrengen. De stress, fysiek en mentaal, zo rond de leeftijd van 40-45 kan dan zo hoog oplopen dat het lichaam er niet meer mee om kan gaan.

Ik geef voedingsadvies voor een gezonde hormonale balans. Overgewicht is een deel van het probleem en je zult zien dat je makkelijker gewicht kunt verliezen als je hormonaal in balans bent.

Burnout en  menopauze klachten veroorzaken veel ziekte verzuim.  Wil je een training of lezing voor je bedrijf, neem dan contact met mij op. Goede informatie over vrouwengezondheid kan ziekteverzuim helpen voor-komen. 

 

Histamine intolerantie

Histamine intolerantie komt steeds vaker voor. Histamine kan niet goed afgebroken worden of er wordt teveel histamine uit mestcellen vrijgelaten.  Dit zorgt voor klachten als bijvoorbeeld jeuk, loopneus, hoofdpijn, migraine, vermoeidheid. 

Toen ik zelf ontdekte dat histamine mijn klachten veroorzaakte was er nog weinig informatie over te vinden.  De oorzaken van histamine intolerantie zijn vaak een lekke darm, darmdysbiose, Candida, amalgaam vullingen, stress en bijnieruitputting.

Ik veranderde mijn manier van eten en legde mijn focus op het herstellen van mijn darmen waardoor ik me veel beter voelde en minder klachten had.  Ik eet zelf ketogeen. 

Ik leg de focus op  het ontgiften van mijn lever omdat mijn lever niet goed kan ontgiften. Dit is een genetisch probleem en ik zal er altijd rekening mee moeten houden. Ik weet dit omdat ik een uitgebreid genetisch onderzoek heb laten doen. Wat ik aan kan raden als je vastloopt en je niet begrijpt waarom je niet beter wordt. Ik kan je daarbij helpen.

Ik heb nu minder klachten, maar heb nog wel lichte migraine tijdens de menstruatie. Ik voel me stukken beter dan in de jaren dat ik alles at. Toen voelde ik me vaak misselijk en moe, lagen 6 dagen per maand met migraine op bed. Nu hoef ik niet meer op bed te liggen en heb ik vaak geen medicatie meer nodig.  Gewoon een beetje rustig aan doen is voldoende.

Als je weet wat jouw lichaam nodig heeft, kun je je gezondheid verbeteren, ik kan je helpen dit te ontdekken door onderzoeken uit te voeren en je een persoonlijk voedingsadvies voor te schrijven.

Ik werk met natuurlijke voeding en met supplementen. Ik ben echter geen orthomoleculair arts, mijn scholing richtte zich op orthomoleculaire voeding en niet op orthomoleculaire suppletie. De focus ligt dan ook altijd op voeding en leefstijl.

Darmgezondheid

Als kind had ik eens in de twee drie maanden zware darmkrampen. Ik hield van suiker, chocola, salami en zuurkool.  We wisten niets over de invloed van voeding op je gezondheid. Het verband tussen darmgezondheid, histamine, en bacterien, was nog niet bekend.

Toen ik 13 was kreeg ik ook maagpijn. Ik moest toen van de dokter  ieder uur brood eten omdat ik ander maagkramp kreeg. Een advies waar je nu je bedenkingen bij zou kunnen hebben.  Te laag maagzuurgehalte, slechte eet-gewoonten, een schommelende bloedsuikerspiegel zorgden voor een langzame verergering van mijn klachten. Op mijn 17e werden mijn amandelen verwijderd in de hoop dat ik me beter zou voelen. (ik zie de logica niet..) Sindsdien heb ik heel snel jeuk op de plek waar de keelamandelen hebben gezeten. De huid daar is erg gevoelig en staat strak gespannen.

Toen ik 22 was, begon ik enorme niesbuien te krijgen. Dit was 1991, ik had volgens de test bij de huisarts geen allergie, alleen een hyperreactie op suiker. 

In 2008, ik was 37, ik had toen twee  kinderen van 8 en 10, kwam ik erachter dat ik Candida had en ik begon met een probioticakuur en suikervrij eten. Dit hielp goed en voelde me snel beter, maar zodra ik iets van suiker at, kwamen alle klachten direct terug.

Pas toen ik me verdiepte in voedingswetenschap en begon met studeren vielen alle puzzelblokjes op zijn plaats.

De laatste jaren, na mijn studie, heb ik vooral veel zelfstudie gedaan; weteschappelijke onderzoeken lezen, websites en cursussen van universiteiten napluizen. Iedere ochtend om 6:00 uur begon ik met studeren en schrijven.  Nog steeds vind ik dat een van de fijnste dingen om te doen. 

Ik heb verschillende e-books geschreven en cursussen  en het Histamine Darmherstelplan ontwikkeld om meer mensen te kunnen helpen naast de consulten die ik geef.

Ervaringen van de deelnemers van de Lentedetox

In voorjaar van 2017 organiseerde ik een lentedetox, een greep uit de reactie van de  deelnemers:

 

In september 2017 starten we met een nieuwe groep om de zomerpondjes er weer af te eten, houd de website in de gaten voor nieuwe data.

Marijke Molenkamp

Ik voelde me fitter, mijn darmen waren rustiger. Had na de detox controle van mijn bloeddruk,hij was voor het eerst sinds 10 jaar gezakt! Halverwege de week weer een bakje koffie genomen,. Had eerder moeten beginnen met minderen. Leuke bijkomstigheid...2 kg lichter!

Diana van den Berg

Ik voel me nu tevreden als ik gegeten heb, de rest van de dag heb ik minder snoep neigingen. Ik heb nu een betere richtlijn voor mijn voeding om het zo te houden.

Natasja Visser-Tsen

Ik voel me na de detox frisser en ben een kilo afgevallen. Ik ben ook bewuster met voeding bezig.

Diploma’s 

2015 Voedingsdeskundige, Civas

2016 Orthomoleculaire voeding, Civas 

Congres/seminars/cursussen

2014 Schildkliercongres Mary Shomon

2014 diverse lezingen over Hormonen en vrouwengezondheid

2017 Cursus Laboratoriumonderzoek voor ontlasting, Dr. Saskia van As

2019 Lezingen Biovis: haarmineraalanalyse, microbioom, organische zuren

 

 

 

3 reacties

 1. Beste Lisa,
  Door te veel voedsel te eten dat histamines bevat, zie Harriecrijns.nl Gezond oud worden , kreeg ik diarree en overal jeuk. Huisdokter verwees me naar specialist voor darmonderzoek en liet stoelgang en bloed onderzoeken. Alles top!!
  De specialist wil nu verder gaan met meer onderzoeken.
  Ik ben zelf gaan onderzoeken op internet en kwam er op dat mijn histamine peil verstoord is.
  Zo kwam ik op je lijst in je blog.
  Ben nu histamine producerende producten uit mijn dagelijkse ontbijt en onze andere twee maaltijden gaan weren.
  Zal je op de hoogte houden of het heeft gewerkt!
  Gezonde groeten,
  Harrie

 2. Beste Harrie, dank je wel voor je reactie en je enthousiasme, ik heb even je blog gelezen. Ik ben wel benieuwd wat de specialist heeft onderzocht in het onderzoek. Als de huisarts darmonderzoek laat doen is dit vaak heel beperkt. Wil je weten hoe je darmflora, je pancreas en je lever/galblaas er voor staat en of histamine het probleem is dan is een ontlastingsonderzoek essentieel. Pas dan weet je wat de gezondheid van je darmen is. Ik hoop voor je dat histamine arm eten voldoende helpt om je te herstellen, zo niet. Kijk dan op mijn website https://histamine-intolerantie.nl

 3. Christine Kunze zegt:

  Lieve Lisa, fantastisch mens. Je inspireert me. Prachtige website heb je. Ik ben al jaren bezig met alles over voeding. In Noorwegen als student at ik teveel zalmforel, zalm en Brunost kaas (caramel). Ook pizza, cola en veel bier stond op programma. Heftigste jeuk aanvallen. Er waren ook kippen luizen die van de vogels om me in dat bos op mijn raam zaten zelfs binnen. Had ik nu urticaria van de overmatige histamine aanmaak of die ontiegelijke jeuk op mijn benen van allergie voor die kippenmijt? Weet het nog steeds niet maar bij thuiskomst werd het minder. De allergie op mijn huid verdween.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.