DPP4 en Diabetes type 2

De kans is groot dat je op deze blog bent gekomen omdat je zocht naar meer informatie over DPP4 verlagende medicatie en Diabetes. Misschien heb je deze voorgeschreven gekregen van je arts en wil je weten hoe het werkt. Dan ga ik je verbazen en hopelijk verblijden met de volgende informatie die waarschijnlijk het tegenovergestelde is van wat je arts je vertelde: Je moet DPP4 verlagen. Ik ga je haarfijn uitleggen waarom je dit juist niet moet doen!

Wat is DPP 4?

DPP4 is een enzym met meer dan 70 functies en helpt bij de afbraak van exorfinen uit gluten en caseïne. Het gaat hierbij om gliadin morfine 7 (GMP 7) en bèta casomorfine 7 (BCM7) voornamelijk uit koeienmelk type A1, ik schreef hier al eerder over het verschil tussen A1 en A2 melk.
Exorfinen zijn morfine-achtige stoffen. De exorfinen zorgen dat het immuunsysteem de wand van de dunne darm aanvalt waardoor je gevoelig wordt voor gluten. Je hebt dan geen Coeliakie, maar wel glutenintolerantie officieel noemt men dat Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS).
De darmwand wordt hierdoor aangetast en er kan zich hierdoor een lekke darm ontwikkelen waardoor er verschillende ziekten zich kunnen ontwikkelen.

Als je gluten en/of caseïne eet krijg je een tevreden gevoel, je kunt hier aan verslaafd raken. Exorfinen zijn tenslotte morfinen. Dit gevoel ontstaat doordat de exorfinen zich in de hersenen aan endorfine binden. Als je veel gluten en caseïne eet, dus bijvoorbeeld veel brood, pasta, koekjes, kaas, melk krijg je veel exorfinen binnen en kunnen endorfinen uitgeput raken, de endorfine receptoren worden dan geblokkeerd en er wordt tegelijkertijd minder dopamine afgegeven. Endorfine is de stof die je zo’n prettig gevoel heeft.
Hierdoor kun je juist meer trek hebben in zoetigheid. Je wilt dat de dopamine omhoog gaat. Je kunt concentratieproblemen hebben, ADHD, autisme, schizofrenie, verslavingen, eetstoornissen en depressie doordat je teveel exorfinen hebt.

Diabetes type 2

Doordat er teveel exorfinen zijn en ga je meer eten en heb je kans op obesitas en diabetes type 2. Je verlangt vooral naar caseine, zuivel met veel vet en naar gluten, brood, koekjes, pasta en de combinatie van deze twee is funest voor je gezondheid. Doordat je veel koolhydraten en vetten binnenkrijgt kun je insulineresistent worden en kun je uiteindelijk diabetes type 2 krijgen.

 

DPP 4 en de darm

Het is dus belangrijk dat er niet teveel exorfinen in je darmen en hersenen komen. In je een gezonde dunne darm bevindt zich het dipeptidylpeptidase (DPP4), dit enzym breekt eiwitten af en wordt onder andere door de epitheelcellen in de darm gemaakt. (Ook in de alvleesklier, luchtwegen en het oorkanaal). Er zijn meerdere enzymen die eiwitten af kunnen breken, maar DPP4 is het enige enzym wat de eiwitten van gluten en caseïne af kan breken en is dus erg belangrijk. Als hier een tekort aan is, kunnen de exorfinen dus niet door een ander enzym afgebroken worden.

Tekort aan DPP 4

Zoals gezegd zorgt een tekort aan DPP4 voor een gluten en caseïne overgevoeligheid en diezelfde gluten en caseïne veroorzaken ook een tekort aan DPP 4. Dus als je tarwe, rogge, kamut, spelt en zuivel van A1 koeien blijft gebruiken, zul je nooit uit de vicieuze cirkel komen.

Bij diabetes type 2 worden ook nog wel eens DPP 4 remmers als medicatie gegeven omdat het bloedglucosegehalte dan daalt. Door deze medicatie vererger je de situatie. Door een nog verdere daling van DPP4 worden de darmen nog verder aangetast. De bijwerkingen van deze medicatie zijn darmklachten, hoofdpijn en infecties van long en luchtwegen en griep en verkoudheidsverschijnselen. Het laatste wat je wil doen in dit geval is je DPP4 verlagen.

Zorg dus dat je de oorzaak aanpakt: Wat veroorzaakt een bloedsuikerverhoging: het eten van veel koolhydraten en suikers. Dus de trek in koolhydraten moet je verlagen. En dat doe je door de darmgezondheid te verbeteren zodat het endorfine systeem niet overbelast wordt.
Dus eet geen gluten en caseïne meer en let op de volgende factoren die tevens het DPP4 enzym verlagen:

  • Dynorfinen: dit zijn opioïde peptiden(eiwitten) Het endorfinesysteem heeft 3 soorten receptoren: KOR, DOR en MOR. Dynorfinen activeren KOR en deze receptoren remmen MOR en DOR. Exorfinen en andere opiaten activeren dynorfinen. Dynorfinen remmen dopamine, het DPP-IV enzym en BDNF. BDNF is een belangrijke stof voor het overleven van neuronen. Het beschermt de hersenen tegen neurodegeneratie, een problematiek die voorkomt bij geheugenproblemen, de ziekte van Alzheimer en Parkinson .
  • Histamine, een stof die vrijkomt bij allergische reacties en voedingsintoleranties. Histamine is een dynorfine activator.
  • TNF-alfa komt vrij bij een mestcel reactie bij allergie, histamine-intolerantie, voedselintolerantie, mcas.
  • TGF-beta (transformerende groei factor)
  • Hyperinsulinemie (stofwisselingsziekte met verhoogd insuline)
  • Kwik (amalgaam vullingen, vis, vaccins), laat amalgaamvullingen verwijderen en ontgift van zware metalen met een speciaal programma.
  • Cadmium in sigaretten. Ook meeroken kan voor een te hoog cadmiumgehalte zorgen. Ontgift van zware metalen met een speciaal programma. Ook als je vroeger gerookt hebt, kun je nog steeds cadmium in je diepere weefsels hebben.
  • Calcium suppletie: het nemen van DPP-IV producten mag liefst niet gecombineerd worden met de extra inname van calcium.
  • Insecticiden, herbiciden en pesticiden: eet biologisch
  • Cholecystokinine, een neurohormoon dat de galblaas stimuleert tot het afscheiden van gal. Cholecystokinine veroorzaakt een toename van dynorfine. Exorfinen veroorzaken een sterke toename van cholecystokinine wat op termijn kan leiden tot het ophopen van galstenen en galblaas infecties (helaas wordt er veel te snel overgegaan tot het operatief verwijderen van de galblaas). Gluten veroorzaakt een acht keer langzamere lediging van de galblaas door toename van cholecystokinine.
  • Gierst bevat een DPP 4 verlagende stof. Parelgierst wordt soms gebruikt bij het maken van bier.
  • Polyfenolen. Komen van nature voor in planten en groenten. In natuurlijke vorm zijn polyfenolen gezond. Geconcentreerde polyfenolen (extracten) gebruikt in voedingssupplementen zijn giftig omdat ze een sterke DPP-IV remmende werking hebben. Sommige van deze polyfenolen remmen het DPP-IV enzym sterker dan de DPP-IV remmende geneesmiddelen die aan diabetici worden voorgeschreven. De polyfenolen werden in dit onderzoek R ingedeeld in drie groepen: Groep 1 (sterkste remmers): resveratrol, luteoline, apigenine en flavonen. Groep 2 (matige remmers): naringenin, hesperetin, cyanidin-3-glucoside, kaempferol en malvidine. Groep 3 (zwakke remmers): cyanidine, quercetine en koffiezuur.
  • Druivenpitten: (ook in olie en druivenpitten supplementen zoals proanthenol en resveratrol).
  • Naringin: een flavonoïde, zit in grapefruit en sinaasappelschillen (commercieel sinaasappelsap uit extracten bevat schil restanten). Naringin blokkeert niet alleen de P450-detox-enzymen (CYP3A4 en CYP1A2) maar ook het DPP-IV enzym R.
  • Fosforzuur: (een smaakversterker in bijna alle frisdranken)
  • Chitosan is een natuurlijk voorkomende polysacharide met antibacteriële werking. Het wordt gebruikt in deodorants, waterverzachters, waterfilters en voor het klaren van wijn. Chitosan is een sterke DPP-IV remmer (80% verminderde activiteit van het DPP-IV gen)
  • Fluor en fluoride (tandpasta)
  • Wei : bv. in proteïne shakes

Leefstijlfactoren:

  • Uitgaan: Bijna alle drugs maar vooral dopamine stimulerende drugs als dextro-amfetamine en amfetamine/speed, Ritalin, roken, alcohol activeren dynorfinen waardoor DPP 4, dopamine en BDNF geremd wordt.
  • Chronische en belastende stress. Stress activeert het CRH-hormoon, dat op zijn beurt dynorfine activeert.

Medicatie en supplementen met DPP 4 verlagende werking:

  • DPP-IV remmers: wordt voorgeschreven bij diabetes! DPP-IV remmers verhogen de kans op psychose en andere dopamine verstoringen bv. verslaving en gewelddadig gedrag
  • Dopamine stimulerende medicatie (bv. Ritalin®/Rilatine® R, dextro-amfetamine R, Levodopa® R), activeren dynorfine.
  • Glucocorticoïden: corticosteroïden, worden voorgeschreven bij ontstekingen en allergieën, het onderdrukt het immuunsysteem. Wat toch al onderdrukt wordt door het teveel aan exorfinen.
  • Ezetimibe en statines: (cholesterolverlagers)
  • Chlorambucil (chemotherapie)
  • Antipsychotica
  • EDTA : (een zware metalen chelator)
  • Adenosine
  • Forskolin (vetverbrander voor gewichtsverlies)
  • Antibiotica
  • Efedrine (hoestdranken, drugs)
  • Rauvolfia serpentina/slangenhout (een van de 50 meest gebruikte kruiden in de Chinese geneeskunde)
  • Berberine: een vaak toegepast voedingssupplement, komt ook voor in Relora® (productnaam van een voedingssupplement met extracten van Phellodendron amurense)
  • Epicatechine derivaten: antioxidanten concentraten uit groene thee, rode wijn en chocolade. Het nemen van teveel antioxidanten via supplementen is toxisch.
  • Teveel zink: (bv. door hoge doseringen in voedingssupplementen. Chlorella, tarwe en andere granen kunnen een zink-tekort veroorzaken. Magnesium versterkt de binding van de endorfine receptoren in de hersenen van ratten, terwijl zink deze magnesium interventie neutraliseert

DPP4 verhogen

  1. Stop met het gebruik van gluten en zuivel. Je kunt proberen A2 zuivel te gebruiken. In Nederland is A2 melk verkrijgbaar van Jersey koeien. Veel ambachtelijke kaas uit zuid-Europa wordt gemaakt van koeien die A2 melk geven. Lees hier meer over A2 melk. Het veiligst is om in de herstelfase helemaal geen zuivel te gebruiken.
  2. Eet koolhydraatarm: veel groenten, eiwitten en vetten. Zorg altijd dat groenten de basis vormen. Vetten lijken DPP4 in de darmen en nieren te verhogen. De huidige reguliere aanpak bij diabetes is om DPP4 te verlagen, door middel van medicatie en de vetinname te verlagen. Je blijft dan koolhydraten en caseine eten en er wordt niet gekeken naar de gluten en caseïne gevoeligheid door een tekort aan DPP 4. Als je dan ook nog DPP 4 verlagende medicatie gebruikt wordt de situatie van kwaad tot erger. Je diabetes zal dan niet overgaan.
    Misschien ken je het programma van Voeding Leeft: Keer Diabetes 2 om, in dit programma wordt er koolhydraatarm gegeten. Dit ondersteunt het principe wat ik hierboven uitgelegd heb. Je herstelt de oorzaak van je diabetes: exorfinen belasting en tekort aan DPP 4. De basis van je gezondheid zijn gezonde darmen.
  3. Betreft de lange lijst met DPP 4 verlagende stoffen, gluten en caseine zijn de veroorzakers van een te laag DPP 4, probeer rekening te houden met je voeding en supplementen. Eet vers en onbewerkt, geen frisdranken en chemicalien. Eet zoveel mogelijk biologisch.
  4. Heb je darmklachten, glutenintolerantie en misschien ook wel caseine allergie en heb je moeite om koolhydraten te laten staan waardoor je diabetes hebt ontwikkeld? Start dan zo snel mogelijk met een dieet zonder gluten en caseïne en begin met supplementeren van DPP4 enzymen. En stop met de DPP 4 remmers als je die nu gebruikt.

Overleg deze aanpak wel eerst met je huisarts. laat hem/haar dit artikel lezen.. Ik kan je begeleiden met het herstellen van je darmen waardoor je geen insuline of andere medicatie kunt verminderen of zelfs helemaal kunt stoppen.

Wil je weten of ik je kan helpen? Bel dan op maandagochtend tussen 10 en 11 uur voor een gratis kennismakingsgesprek: 0613426644 of mail naar info@voedingsadviesrotterdam.nl

Vond je dit artikel nuttig? Deel het dan gerust.

Ik besteed veel tijd aan het schrijven van blogartikelen, dit doe ik graag, ik wil dat je goed geinformeerd wordt, ik zou niets liever doen dan voor jou schrijven. Ik verdien hier niets aan, helaas moet ik dan ook steeds meer tijd besteden aan andere (betaald) werk en daardoor kan ik minder schrijven. Wil je mij ondersteunen? Dan kan dat al vanaf eenmalig €1,00 of meer. Gewoon als teken van waardering, of omdat je meer wilt lezen van mijn hand. Jouw donatie besteed ik uiteraard aan tijd om goeie blogs te schrijven. Alvast, heel erg bedankt!

, Lisa

[doneren_met_mollie]

10 hulpstoffen die je niet in je supplement wil

Supplementen zijn helaas haast niet weg te denken bij herstel van je lichaam en het is erg belangrijk om goede kwaliteit supplementen te gebruiken, niet alleen vanwege de soorten vitaminen en mineralen die er gebruikt worden, maar vooral vanwege de hulpstoffen die problemen kunnen geven als je moeite hebt met ontgiften. Je lever moet namelijk alle hulpstoffen die je binnenkrijgt afbreken en als de lever niet goed werkt kunnen klachten als huiduitslag, jeuk, tachycardie verergeren.
Je zou denken dat alle supplementen die op de markt gebracht worden, veilig zijn. Maar er zijn veel additieven die goedgekeurd zijn door de overheid. (kijk hier voor de complete lijst). Op deze lijst staan ook veel additieven die je gezondheid eerder beschadigen dan je beter maken.  Het is nogal een wirwar van hulpstoffen en additieven die er in supplementen gebruikt worden en het is soms moeilijk om te begrijpen welke hulpstoffen wel of niet goed zijn.

Om te beginnen zijn er 8 soorten additieven in supplementen:

1 Goedkope vulmiddelen

Deze worden het meest gebruikt en worden toegevoegd om de stof meer volume te geven. De hoeveelheid actieve stof is vaak zo klein, dat je vulmiddel nodig hebt om er een pil of capsule van te maken. Daarnaast zorgen vulmiddelen voor een grotere volume en dus lagere kosten voor de producent. Dat betekent dus dat een capsule met vitaminen veel meer vulmiddel dan vitaminen bevat. Duurdere supplementen bevatten geen goedkope vulmiddelen. Omdat er veel schadelijke een vulmiddel zijn is er onder aan dit artikel een uitgebreide lijst opgenomen. Scroll naar beneden als je meer wilt weten over een vulmiddel.

 

2 Bindmiddelen

Een bindmiddel vind je in tabletten, zonder bindmiddel zou een tablet uit elkaar vallen in losse poeder. Bindmiddelen kunnen ook als vulmiddel gebruikt worden. Wil je bindmiddelen vermijden dan zijn capsules een goed alternatief.

 

3 Anti-klontermiddel

Zorgt ervoor dat poeder niet gaat klonteren, maar zijn ook goed voor de productie van supplementen. Het wordt toegevoegd aan de buitenkant van capsules zodat ze aan machines of mallen blijven plakken. Anti-klontermiddelen hoeven niet op de ingredientenlijst genoemd te worden. Je weet dus niet of ze er inzitten en je weet ook niet in welke vorm. Niet fijn dus, want je wilt niet weten waar ze van gemaakt worden.

 

4 Desintegratiemiddelen

Deze hulpstof zorgt ervoor dat een tablet snel uit elkaar valt als je het hebt ingenomen. Supplementen waarop staat ‘snelwerkend’, bevatten meestal een desintegratiemiddel.

 

5 Coating en glazuur

Net als bindmiddelen werken coatings en glazuren als lijm, vooral in vochtige omstandigheden. Alleen zitten deze niet aan de binnenkant maar aan de buitenkant van het supplement.
Er is ook nog zoiets als een enterische coating, deze laag helpt om een supplement sneller af te breken in je lichaam. Dat betekent dat in plaats dat het niet door het maagzuur wordt vernietigd, maar deze passeert en langzaam oplost in de alvleesklier of dunne darm.

 

6 Conserveermiddelen

Zoals de naam al zegt, zorgt het ervoor dat supplementen langer geconserveerd blijven, dus langer houdbaar zijn. Zo krijgen schimmels gist en bacterien geen kans. Je hebt natuurlijke en kunstmatige conserveermiddelen.

  • Vitaminen A, C, E en een paar aminozuren
  • Benzoaat
  • Parabeen
  • Sulfiet
  • Sorbaat
  • TBHQ
  • BHA

De kunstmatige conserveermiddelen kunnen ernstige schade toebrengen als ze in grote hoeveelheden gebruikt worden en gedurende een langere periode.

 

7 Zuurteregelaar

Zuurteregelaars worden voor meerdere doelen toegevoegd:

  • om de smaak te versterken
  • als conserveermiddel
  • om de kleur en textuur te verbeteren
  • om schimmelvorming tegen te gaan
  • om de pH te beheersen

Omdat zuurteregelaars zoveel functies hebben worden ze in veel voedingsmiddelen en supplementen toegevoegd.

 

8 Kleur- en smaakstoffen

Kunstmatige kleurstoffen werden ontwikkeld om voeding er beter uit te laten zien. Ze worden niet alleen in zoete snoep en koek gebruikt maar ook in kaas, halvarine en snacks.

Smaakstoffen maskeren vieze smaken in supplementen en zorgen ervoor dat ze makkelijker in te nemen zijn. Als iets lekker smaakt, zul je het langer blijven gebruiken. Maar als je supplement vies smaakt, zul je waarschijnlijk naar een ander merk overstappen en ze nooit meer kopen. De meeste smaakversterkers zijn zoetstoffen, in zowel natuurlijke vorm, als fruitextract, als in kunstmatige vorm als high fructose corn syrup, aspartaam en saccharine.

 

 

11 Goedkope vulmiddelen die problemen kunnen geven

 

1 Magnesium Stearaat

Dit witte poeder is het meest gebruikte vulmiddel, het is erg goedkoop en het zou gebruikt worden omdat het zo weinig effect in je lichaam heeft, het wordt ook gebruikt als anti-klonter middel en zorgt bij het productieproces dat de capsules niet aan de machines blijven kleven. Het zou een veilig middel zijn, maar de laatste 10 jaar zijn de risico’s van magnesium stearaat grondig bestudeerd en het bleek dat deze stof het immuunsysteem verzwakt en belangrijk T-cellen vernietigd. Het onderzoek is onder muizen uitgevoerd. Muizen hebben niet dezelfde enzymen als mensen, dus toen de onderzoekers deze bevindingen bij mensen gingen onderzoeken, bleek de werking niet hetzelfde te zijn.

In kleine hoeveelheden zou dit middel veilig zijn, maar bij grote hoeveelheden, bijvoorbeeld als je elke dag supplementen met magnesium stearaat gebruikt, kan het de neuro-musculaire transmissie aantasten, waardoor je last kunt krijgen van je spieren. Gebruik het dus niet elke dag en let op dat je niet meerdere supplementen gebruikt die dit hulpmiddel bevatten.

Daarnaast kan magnesium stearaat van genetisch gemodificeerde koolzaad of katoenzaad onttrokken worden, deze schijnen erg schadelijk voor de gezondheid te zijn.

 

2 Natrium benzoaat

Natrium benzoaat is een conserveermiddel. Het mag in kleine hoeveelheden toegevoegd worden, maar vaak wordt de grens overschreden. Onderzoeken hebben aangetoond dat ADHD en hyperactiviteit kan verergeren. [*] Bij volwassenen kan het ook astma aanvallen triggeren en verergeren. [*]

Als natrium benzoaat gecombineerd wordt met ascorbinezuur (vitamine C) kan het benzeen worden, dit is  kankerverwekkend worden.[*]. Benzeen kan de maag irriteren, duizeligheid en slaperigheid veroorzaken en in de ergste gevallen zorgen voor overgeven en stuiptrekkingen.

 

3 Titanium Dioxide

Deze stof heeft dezelfde bijwerkingen als natrium benzoaat en je hebt het waarschijnlijk al geconsumeerd zonder dat je het weet. Het zorgt dat een tablet mooi helder wit wordt.

Het kan ook darmklachten verergeren of veroorzaken. Titanium dioxide kan immuunreacties in de dunne darm triggeren die lijken op prikkelbare darm syndroom of lekke darm. Mensen met Colitis Ulcerosa of de ziekte van Crohn kunnen erg last hebben van deze stof.

 

4:Silicon dioxide

Silicon dioxide wordt gemaakt van twee stoffen:  silicon en zuurstof. Het wordt gebruikt in voedingsproducten om klontjes te verkomen en om vocht te absorberen zodat voeding vers blijft.

Dit wordt gedaan met zand, het zelfde zand als op het strand, ook wel bekend als: silicon dioxide. Een van de redenen dat men zand gebruikt als voedseladditief is dat het niet door lichaam wordt opgenomen. Dat betekent dat je nieren de silicon dioxide filteren en de actieve ingredienten in supplementen niet belemmeren in hun werking. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de veiligheid van silicon dioxides maar er geen sterk overtuigend bewijs dat het giftig is, maar ook niet dat het veilig is. In een artikel in het  Journal of Applied Toxicologydetermined stond wel dat bij een hogere concentratie en langdurig gebruik de silicon dioxide de celcyclus belemmert en celgroei in het maag-darm kanaal vertraagd.[*]

Silicon dioxide zou een veilig voedseladditief zijn, maar er zijn meer onderzoeken nodig die kijken naar het lange termijn gebruik. Doordat de veiligheid onduidelijk is heeft de EFSA (European Food Safety Authority) de stof niet als veilig geclassificeerd.[*]

5 Magnesium Silicaat

Magnesium silicaat ken je waarschijnlijk als talkpoeder. Daar waar je zo fijn babybilletjes mee kan bepoederen, maar helaas, dit poeder wordt in verband gebracht met:

  • eierstokkanker
  • longkanker
  • endometriele kanker

Als er veel talk wordt geconsumeerd zou er veel maagkanker voorkomen.

Het wordt in de voedselindustrie gebruikt als anti-klonter, vul, glans en losmiddel. Het zit bijvoorbeeld in ijsspikkeltjes en alle kauwgom, supplementen (Centrum) en Natterman hoesttabletten.

 

6 Soja-olie

Sojaolie is dan wel een puur product, het wordt niet in laboratorium gemaakt, maar dat zegt niet dat het dan beter voor je is. Sojaolie wordt gemaakt van sojabonen, bijna altijd genetisch gemodificeerd en met veel chemische beschrijdingsmiddelen geproduceerd.

Daarnaast zorgt sojaolie voor een kruisreactie met iemand met een pinda of soja allergie. Soja verstoort ook het hormonale evenwicht en dat is toch niet wat je van je supplementen wil.

 

7 Schellak

Deze toevoeging zorgt voor een mooie glans op capsules.  Het wordt gemaakt van de afscheiding van de vrouwelijke lakschildluis. In voedingsmiddelen wordt het gebruikt als waxcoating en is het bekend onder de naam E904. Het wordt gebruikt bij vruchten, bonbons en suikergoed, maar ook om citroenen en sinaasappels een glanslaagje te geven. Biologische citrusvruchten zouden geen waslaag hebben. Schellak wordt ook gebruikt in de farmaceutische en supplementen industrie. Het wordt op tabletten gebruikt als glansmiddel.

Volgens onderzoek zou een grote hoeveelheid schellak:

  • schadelijk zijn als het wordt doorgeslikt
  • zorgen voor huidirritatie
  • zorgen voor ernstige oog irritatie

Het wordt gezien als een allergeen, het wordt niet door het maagzuur afgebroken en is hierdoor moeilijk door het lichaam te verwerken.

Schellak wordt vaak niet benoemd in voedselproducten. Het is net als suiker onder verschillende namen beschreven:

  • Natuurlijke glans
  • Voedselglansmiddel
  • Banketbakkershars

Dat betekent dat je dit allergene hars wellicht al een tijd gebruikt zonder dat je het weet.

 

8:Maiszetmeel

Vergelijkbaar met sojaolie. De kans dat men GMO mais heeft gebruikt voor de productie van maiszetmeel is groot, hierdoor kunnen er allergien ontstaan.

 

9: Citroenzuur

Ook citroenzuur is vaak een GMO product. Het wordt namelijk gemaakt van GMO mais, waarbij de teelt overigens ook veel pesticiden worden gebruikt.

Citroenzuur kan de gezondheid van het maag-darmkanaal verstoren en diarree, obstipatie, misselijkheid en brandend maagzuur veroorzaken.

 

10: Carrageen

Carrageenan vind je in veel ‘gezonde’ en ook biologische producten. Het zit in amandelmelk en kan zelfs in zure room en kefir zitten. (Check het etiket)

Carrageen wordt gebruikt als verdikkingsmiddel en geeft problemen in de darmen. Uit onderzoek bleek dat als darmcellen blootgesteld werden aan carrageen er meer celdood plaatsvind, er was minder celproliferatie.

Als je ooit een slechte reactie had op MSG (E621) die je vaak in bewerkte voeding vind, dan zal je waarschijnlijk ook moeite hebben met carrasgeen. Maar ook als je er niet gevoelig voor bent zou je het beter kunnen laten staan.

 

11: Kaliumsorbaat

Kaliumsorbaat wordt veel gebruikt om voeding en supplementen langer houdbaar te maken. Het voorkomt schimmel- en bacteriegroei.

Een paar negatieve bijwerkingen zijn:

 

  • Migraine
  • Hoger kaliumgehalte of hyperkalemia
  • Allergische reacties zoals jeuk, buikpijn, verstopping (meestal na twee uur na het eten)

 

Nu je weet welke vulmiddelen in supplementen je beter kunt vermijden, rijst de vraag, welke supplementen moet ik dan nemen. Ik werk zelf o.a. met Vitakruid, Vitals en Exendo omdat ik zeker weet dat zij geen schadelijke middelen gebruiken bij de productie van hun supplementen.

Als je zelf op zoek gaar naar supplementen let dan op het volgende:

  • Controleer de ingredienten op het etiket. Als er ingredienten op de lijst staan die je niet herkend als voeding, of er stan ingredienten op van bovenstaande lijst. Laat ze dan vooral staan.
  • Kies producten met een korte ingredientenlijst. Less is more als het op supplementen aankomt.

Welke supplementen je ook kiest, er moeten nooit dubieuze ingredienten inzitten die niet bijdragen aan je gezondheid.

Je weet nu beter!

Wil je weten of ik je kan helpen met een consult? Bel dan op maandagochtend tussen 10 en 12  uur voor een gratis kennismakingsgesprek: 0613426644 of mail bij afwezigheid (ik ben een bezig bijtje) naar info@voedingsadviesrotterdam.nl

Vond je dit artikel nuttig? Deel het  dit artikel dan

 

 

Migraine

Klik hier voor mijn interview over migraine in het ledenmagazine voor mensen met migraine en hoofdpijn: Hoofdzaken.

Kenmerkend voor migraine is een heftige, kloppende hoofdpijn. De pijn komt in aanvallen en zit vaak aan één kant van het hoofd, vandaar de oude bijnaam ‘schele’ hoofdpijn. Maar liefst een op de tien Nederlanders lijdt aan de kwaal, en een gemiddelde patiënt heeft een à twee aanvallen per maand. Tien procent van de patiënten heeft zware migraine met wekelijkse aanvallen. Een onbehandelde aanval duurt doorgaans een of twee dagen, maar vier uur of drie dagen komt ook voor.

Bij ongeveer een derde van de patiënten wordt de hoofdpijn voorafgegaan door lichtflitsen of schitteringen, de zogeheten migraine met aura. Veel mensen hebben tijdens of vlak voor een aanval ook last van misselijkheid, braken, diarree of overgevoeligheid voor licht, geluiden en geuren. Meer vrouwen (15%) dan mannen (6%) lijden aan migraine. Karakteristieken Het woord ‘migraine’ is een Zo’n 11-15% van de mensen lijdt aan migraine, een stoornis van het zenuwstelsel met  zware scherpe pijn, meestal achter en rond één oog en de zijkant van het hoofd.

Er is niet één oorzaak, maar het is een samenloop van je dieet, leefstijl, je leefomgeving en genen. Migraine komt het meest voor bij vrouwen tussen 25 en 45 jaar oud. En er zijn drie keer zoveel vrouwen dan mannen met migraine. Als je een direct familielid hebt met migraine, kun je ervan uitgaan dat je genen van invloed zijn op je vatbaarheid. Men schat dat zo’n 40-50% van de mensen een genetische aanleg heeft voor migraine.

Serotonine

Bij migraine speelt de neurotransmitter serotonine een belangrijke rol, nieuwe onderzoeken laten zien dat serotonine de activiteit van hypocretine neuronen verhindert. Een tekort aan hypocretine veroorzaakt narcolepsie, maar lijkt ook het al dan niet ervaren van een aura bij migraine te beinvloeden. Daarnaast vernauwt serotonine de bloedvaten en zenuwuiteinden, als er een te laag serotonine gehalte is kunnen de bloedvaten verwijden en migraine triggeren.

Als je een hoog histamine gehalte in de hersenen hebt door een genetische mutatie of door een zwakke methylatie is er vaak een tekort aan serotonine of een te lage activiteit van serotonine veroorzaakt door de zwakke methylatie en te hoge aantallen van het enzym die neurotransmitters opnemen, de serotonine reuptake transporter(SERT). De theorie is dat als de methylatie verbetert, dit enzym zal dalen en serotonine beter zal werken.

Oestrogeen en migraine

Oestrogeen lijkt ook serotonine te beinvloeden, dat zou dan ook de reden zijn dat meer vrouwen dan mannen migraine ervaren en lijkt de oorzaak te zijn van menstruele migraine. Ook de afbraak van oestrogeen kan vertraagt zijn door een genetische mutatie van het CYP1B1 gen (uit de CYP450 enzymengroep). 

Heb je menstruele migraine, dan ontstaat dit doordat het oestrogeengehalte vlak voor de ovulatie, het oestrogeen gehalte is dan op zijn hoogst en het progesteron heel laag, op daalt het oestrogeen, maar de progesteron daalt nog lager. Hoe lager het progesteron gehalte hierdoor stijgt ook de histamine en daalt de serotonine. Als de serotonine al niet zo hoog was, komt het nu in een dieptepunt. Bij menstruele migraine is het belangrijk het serotonine gehalte goed op peil te houden.

Een goede serotonine omzetting dan ook belangrijk. Dat betekent voldoende voeding met het aminozuur tryptofaan gebruiken, dit wordt in het lichaam omgezet in serotonine daarbij is de co-factor vitamine B6 voor deze omzetting net zo belangrijk.

Alhoewel tryptofaan een aminozuur is zal het consumeren van eiwitten de serotonine in de hersenen niet verhogen, dit komt doordat voeding maar relatief weinig van het aminozuur tryptofaan bevat, de andere aminozuren zijn in grotere getale aanwezig en concurreren de tryptofaan weg bij het transport door de bloedhersen-barriere.

 

Medicatie versus voeding

Sumatriptan is de meest succesvolle medicatie bij migraine, ik gebruik het zelf ook als serotonine supplementatie niet voldoende helpt. Triptanen zijn stoffen die serotonine nabootsten, dit doen ze door de serotonine type-1 receptoren te stimuleren waardoor de bloedvaten weer vernauwen en de pijn verdwijnt. Dit helpt bij  zo’n 85% van de patiënten en 55% blijft er pijnvrij door.  In plaats van direct naar medicatie te grijpen kun je kijken wat effect heeft van het veranderen van je dieet.

Histamine in voeding

Bij mij was de belangrijkste stap in het verminderen van mijn migraine, het weglaten van gefermenteerde voeding en histamine vrijmakende voeding. Histamine verlaagt serotonine (lees hier) en verwijdt de bloedvaten waardoor de pijn ontstaat. Ondanks wat de (mannelijke) neurologische artsen ook scanderen, kan ik, als vrouw en ervaringsdeskundige zeggen: “Ja, ook als ik geen menstruatie heb en helemaal geen trek heb in chocola, krijg ik migraine van een heel klein stukje pure chocolade. Ik krijg ook migraine als ik histamine rijk eet en als ik veel suiker eet waardoor mijn candida verergert en ja, dit is getest.” Waarmee ik duidelijk wil maken dat de wetenschap zich ontwikkelt en er nieuwe inzichten zijn waarmee je veel kunt verklaren. Heb je migraine ongeacht welke vorm, probeer dan eens om twee weken histamine arm te eten en dan te kijken hoe je dit ervaart.

 

Nek migraine

Als migraine altijd voorafgegaan wordt door nekpijn, is de kans groot dat de wervels in de nek niet in een rechte lijn staan. Bij deze migraine kan voeding deels helpen maar het belangrijkste is het rechtzetten van de nekwervels, ga hiervoor naar een chiropractor, vraag of hij/zij werkt met de NUCCA techniek, deze richt speciaal op het rechtzetten van de bovenste nekwervels zodat de hersenstam niet meer onder druk staat.

Er is wel een verband tussen het centraal zenuwstelsel en het immuunsysteem wat nog niet goed in kaart is gebracht, maar volgens de website van Upper Cervical Awareness gebeurt er het volgende:

Als de bovenste wervels in de nek niet recht staan kan de cerobrospinale vloeistof niet goed afgevoerd worden waardoor er teveel druk in de hersenen ontstaat en de hersenen niet goed werken. Het ruggenmerg moet voldoende bloed naar de hersenen kunnen sturen om het centraal zenuwstelsel goed te laten werken, bij als er wervels scheef staan kan het bloed niet goed stromen.  Daarnaast ligt de hersenstam in de C1, atlaswervel ingesloten, als de wervels dan ook maar een klein beetje scheef staan komt er druk op de hersenstam en deze is deel van het centraal zenuwstelsel waardoor bij alle onwillekeurige functies (ademhaling e.a.) problemen kunnen ontstaan. Als je migraine hebt en/of voedsel intolerantie of allergieen, kan het zeker de moeite waard zijn om je wervels recht te laten zetten.

Wil je weten of ik je kan helpen? Bel dan op maandagochtend tussen 10 en 11 uur voor een gratis kennismakingsgesprek: 0613426644 of mail naar info@voedingsadviesrotterdam.nl

Vond je dit artikel nuttig? Deel het dan gerust.

Ik besteed veel tijd aan het schrijven van blogartikelen, dit doe ik graag, ik wil dat je goed geinformeerd wordt, ik zou niets liever doen dan voor jou schrijven. Ik verdien hier niets aan, helaas moet ik dan ook steeds meer tijd besteden aan andere (betaald) werk en daardoor kan ik minder schrijven. Wil je mij ondersteunen? Dan kan dat al vanaf eenmalig €1,00 of meer. Gewoon als teken van waardering, of omdat je meer wilt lezen van mijn hand. Jouw donatie besteed ik uiteraard aan tijd om goeie blogs te schrijven. Alvast, heel erg bedankt!

, Lisa

[doneren_met_mollie]

Koude handen en voeten

 

Als je al lange tijd meerdere gezondheidsklachten hebt en je hebt daarbij vaak koude handen en voeten, dan is het tijd om je lichaam eens goed door te spoelen. Een grote schoonmaak te houden en dan vooral je lymfesysteem te draineren. Koude handen en voeten worden weer warm als het lymfesysteem het lymfevocht kan laten stromen en de gifstoffen uit de lymfeknopen zijn verwijderd. Ik hoor deze klacht ook regelmatig bij clienten die ook histamine intolerantie en gevoelig zijn voor andere voedingsproducten, zoals e-nummers, kleur- en smaakstoffen. Als je steeds gevoeliger wordt voor voeding moet je echt je lichaam schoon maken. Het lymfesysteem staat namelijk onder invloed van histamine.

 

Wat is je lymfesysteem?

Het lymfesysteem loopt parallel aan de bloedsomloop en bevat honderden lymfevaten en lymfeknopen (in de vorm van een klein boontje). Dit systeem draagt een heldere vloeistof door je lichaam, het lymfevocht, en helpt om vitale witte bloedcellen door je lichaam te vervoeren om ziekte te bestrijden. Maar tegelijkertijd is het lymfevocht ook de plaats waar gifstoffen uit het lichaam worden gedropt zodat de lymfeknopen deze kunnen filteren en het vervolgens uitgescheiden kan worden.

Het lymfesysteem is een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem en als het verstopt raakt kan het lymfevocht niet vrij rond stromen waardoor het immuunsysteem aangetast wordt en gifstoffen zich opbouwen. Het opstapelen van de gifstoffen kunnen klachten geven en  zorgen voor infecties en ziekten. Zo ontstaat bijvoorbeeld cellulitis, als de gifstoffen niet meer afgevoerd kunnen worden, worden ze in vetcellen opgeslagen, al die cellulitis bobbeltjes zijn dus kleine vette gifhoopjes.

Hoe herken je een verstopt lymfesysteem?

De volgende klachten kunnen ontstaan door een opstapeling van gifstoffen doordat het lymfesysteem verstopt:

  1. Cellulitis
  2. Koude handen en voeten
  3. Allergien die erger zijn geworden
  4. Voedsel intoleranties
  5. Histamine intolerantie
  6. Opgeblazen buik
  7. Mistig hoofd
  8. Spijsverteringsproblemen
  9. Gezwollen vingers, ringen die strakker zitten
  10. Parasieten
  11. Depressie
  12. Sinus infecties
  13. Huidproblemen, droge of jeukende huid
  14. Vergrote lymfeknopen
  15. Chronische vermoeidheid
  16. Je stijf voelen bij het opstaan in de ochtend
  17. Onverklaarbare verwondingen
  18. Overgewicht
  19. Constipatie
  20. Vaker verkouden en griep

Het lymfevocht in het lymfesysteem wordt niet zoals bij de bloedsomloop rondgepompt door het hart, maar is afhankelijk van externe factoren. Zo zorgt histamine ervoor dat er vocht wordt rondgepompt, heb je een te hoog histaminegehalte dan zal de histamine meer lymfevocht pompen dan direct noodzakelijk, hierdoor kan er meer slijm gevormd worden en kan er meer longvocht komen.  Is je lymfestelsel verstopt dan zorgt histamine ervoor dat er vocht vast wordt gehouden om de andere functies in het lichaam door te kunnen laten gaan.

Het is dan belangrijk om te zorgen dat het lymfesysteem schoongemaakt wordt en het lymfe weer vrij rond kan stromen en gifstoffen afgevoerd kunnen worden.

Hoe krijg je je lymfesysteem weer in beweging?

Sport en beweging

Als je sport en je lichaam actief beweegt, activeert dit de stroom van het  lymfevocht door het hele lichaam. Bewegen is de meest effectieve manier om je lymfesysteem te verbeteren. Je hoeft hiervoor niet als een malle te gaan sporten, een gemiddelde intensiteit is voldoende. Sporten helpt ook om te zweten en dit helpt weer om gifstoffen af te voeren. Zo kun je de gifstoffen in het lymfesysteem verlagen. Iedere dag bewegen is een must, begin met een kwartiertje en bouw het op naar een uur per dag.

 

Eet puur en onbewerkt

Een schoon lymfesysteem vraagt om schoon eten, dus geen kant en klaar en bewerkte voeding, geen chemische toevoegingen, conserveermiddelen, kleur- en smaakstoffen. Al deze onnatuurlijke stoffen verhogen de gifstoffen opstapeling in je lichaam. Als de hoeveelheid gifstoffen erg hoog wordt, heeft het lymfesysteem steeds meer moeite om de stoffen af te voeren en wordt je sneller ziek.

Eet veel verse groenten en fruit. Vooral donkere bladgroenten en niet zoet fruit (bessen, granaatappel, groene appel) en noten als amandel en walnoot ondersteunen het lymfesysteem en verminderen aanzienlijk de gifstoffen in je lichaam. Probeer biologische producten te kopen, deze bevatten veel minder pesticiden en schimmeldodende middelen.

Ik heb een e-book geschreven waarin je 3 weken lang werkt aan het ontgiften van je lichaam waardoor je lymfesysteem schoongespoeld wordt.  Bekijk hier meer informatie over de Detox startersgids.

Drink veel water

Alle organen en systemen in het lichaam hebben vocht nodig om goed te kunnen functioneren. Zo ook het lymfesysteem.  Juist dit systeem kan aangetast worden door een water tekort. Zorg dus dat je altijd voldoende water drinkt, neem overal een flesje water mee.

 

Diepe ademhaling

Langzaam, ontspannen ademhalen is een eenvoudige manier om het lymfesysteem te activeren. De meeste mensen ademen niet diep genoeg adem, zo houd je bijvoorbeeld onbewust je adem in als je heel gefocust bent adem in. Maar je kunt ook de hele dag oppervlakkig hoog ademhalen. Om je lymfesysteem te activeren is het belangrijk momenten op de dag in te lassen waarbij je bewust met je diepe ademhaling bezig bent. Je raakt hierdoor gifstoffen kwijt en het vermindert ook stress, een van de oorzaken van de opstapeling van gifstoffen!

Droog borstelen

Droog borstelen doe je met een zachte natuurlijke borstel op de droge huid. Door het borstelen wordt het lymfesysteem geactiveerd. Borstel altijd van beneden naar boven en begin bij je voeten en borstel zo omhoog richting het hart. Herhaal iedere borstel beweging drie keer achter elkaar en ga dan naar de volgende strook.  Je kunt dit iedere dag doen en voor het douchen.

Gebruik een zachte natuurlijke borstel. Klik op de foto om de bamboe massage borstel te bestellen.

Draag geen strakke kleding

Strakke kleding en kleding die afknelt zorgen ervoor dat het lymfevocht niet goed kan circuleren waardoor je niet goed kunt ontgiften. Een beugel BH en strak ondergoed kan de lymfestroom rond je borsten belemmeren, hier zitten veel lymfeknopen en het is belangrijk dat het vocht hier goed kan stromen. Probeer zoveel mogelijk zonder BH te lopen, dit kan goed als je vrij bent en je thuis bent. Daarbuiten natuurlijk ook, het is maar net waar je je goed bij voelt.  Ook strakke onderbroeken voor mannen kunnen beter vervangen door boxershorts.

 

Histamine en vocht

Histamine zorgt ervoor dat het lichaam niet uitdroogt. Je lymfesysteem heeft veel vocht nodig om goed te functioneren. Als je te weinig drinkt zal je lichaam ook meer histamine aanmaken om het vocht vast te houden. Zo zal je bijvoorbeeld bij het uitademen minder vocht uitademen doordat de bronchiën in de longen versmallen zodat er minder vocht verloren gaat. Zo kan er meer slijm in de longen komen waardoor je het benauwd krijgt. Als je voelt dat je moeilijker kunt ademen door een verhoogd histaminegehalte, drink dan water en liefst water met een paar korrels zeezout erin. De mineralen in het zout in combinatie met water zorgen ervoor dat de histamine daalt.

Het is dus heel belangrijk dat je genoeg drinkt, anders ga je vocht vasthouden. Het klinkt misschien tegenstrijdig als je last hebt van teveel vocht, maar als je te weinig drinkt houdt je lichaam vocht vast om alle processen door te kunnen laten gaan. Oedeem is een voorbeeld van een verstopt lymfesysteem. 

 

Wil je weten of ik je kan helpen? Bel dan op maandagochtend tussen 10 en 11 uur voor een gratis kennismakingsgesprek: 0613426644 of mail naar info@voedingsadviesrotterdam.nl

Vond je dit artikel nuttig? Deel het dan gerust.

Ik besteed veel tijd aan het schrijven van blogartikelen, dit doe ik graag, ik wil dat je goed geinformeerd wordt, ik zou niets liever doen dan voor jou schrijven. Ik verdien hier niets aan, helaas moet ik dan ook steeds meer tijd besteden aan andere (betaald) werk en daardoor kan ik minder schrijven. Wil je mij ondersteunen? Dan kan dat al vanaf eenmalig €1,00 of meer. Gewoon als teken van waardering, of omdat je meer wilt lezen van mijn hand. Jouw donatie besteed ik uiteraard aan tijd om goeie blogs te schrijven. Alvast, heel erg bedankt!

, Lisa

[doneren_met_mollie]

 

 

Vanaf 20 augustus alleen Skype consulten

Als therapeut ben ik op zoek naar de best vorm om clienten te begeleiden. De afgelopen twee jaar heb ik consulten gegeven in Bodegraven en Rotterdam.  Nu, augustus 2018, ga ik mijn consulten alleen nog geven via Skype. Ik heb hiertoe besloten omdat veel van mijn clienten ver weg van Rotterdam wonen en dit in de toekomst alleen maar verder zal worden omdat ik met mijn man het besluit heb genomen om grotendeels in Frankrijk te gaan wonen.

Daar ga ik door met mijn praktijk en zal ik workshopweken organiseren over voeding en gezondheid. Wij hebben beschikking over een groepsaccommodatie met 28 slaapplaatsen.

Voorheen wilde ik al mijn clienten bij de eerste afspraak persoonlijk zien, maar ik heb gemerkt dat we via Skype ook prima goed contact kunnen hebben. Ik begrijp ook dat het voor sommige mensen een grote stap is. Dat was het voor mij ook. Weet je eenmaal hoe Skype werkt dan zul je merken dat het een heel fijn medium is.

Ik hoop dan ook dat deze manier van werken je niet zal belemmeren om contact met mij op te nemen en een consult te boeken. Lekker vanuit je eigen huis, vanuit je eigen plek, waar dan ook ter wereld!

Veel gezondheidsklachten ontstaan vanuit stress en als therapeut, coach wil ik graag jou laten zien dat het ook anders kan. Dit is ook één van de redenen dat wij, mijn man en ik, teruggaan naar de natuur op het platteland in Frankrijk, waar de lucht en omgeving schoon zijn en stress wegwaait met de wind. Ik nodig je dan ook van harte uit om eens langs te komen om te ontstressen. We gaan wonen op een woon/werk gemeenschap met kleine boerencamping en groepsaccommodatie.

Vanaf 20 augustus verzorg ik alleen via Skype consulten.

www.lacaille.org voor meer informatie.

Meer informatie over consulten.

 

Microgroenten

 

 

Als je lichaam uit balans is, je hebt allerhande kwalen en je lichaam werkt niet zoals je zou willen, in het ziekenhuis sturen ze je weg omdat ze je medicijnen hebben gegeven maar niet werken, dan is de kans groot dat je naar een natuurtherapeut of natuur- of orthomoleculair diëtist gaat. Je wilt je lichaam herstellen door je voeding en leefstijl aan te passen.

De kans dat je naar huis gaat met een lijst van supplementen is groot. En als je bij mij komt is die kans er ook, alleen wil ik het zoveel mogelijk beperken omdat ik denk dat supplementen geen zin hebben als je lever en darmen niet goed werken. Als voedingsstoffen niet goed opgenomen worden, waarom zou een supplement dan wel goed opgenomen worden? En als je lever niet goed werkt kunnen supplementen door de lever als gifstof worden gezien en worden ze zo snel mogelijk afgevoerd, zonde van je geld en bovendien is het belastend voor je lever.

Ik adviseer zoveel mogelijk voedingsstoffen uit voeding te halen. En ja, het is waar dat tegenwoordig veel groenten en fruit minder voedingsstoffen dan vroeger bevatten, het is waar dat de landbouwgrond vaak is uitgeput. Maar er zijn voedingsmiddelen die sterk geconcentreerd zijn en die je kunt nemen als aanvulling op je dagelijkse voeding.

Om te helen heb je naast vitaminen, mineralen en bacteriën (en vele andere stoffen) ook extra anti-oxidanten nodig. Deze kun je halen uit granaatappel en citrusfruit en een hele lijst andere producten, maar vandaag wil ik het hebben over microgroenten.

Verschil tussen kiemgroenten en microgroenten

Kiemgroenten

  • Kiemgroenten ontkiemen in water en worden twee keer per dag gespoeld.
  • Zowel het zaad als het kiemplantje worden gegeten.
  • Ze kunnen tussen 4 en 6 dagen geoogst worden

Kiemgroenten:  mungbonen(taugé), linzen, alfalfa, radijs, zonnebloem, pompoen, tarwe, kikkererwt, brocccoli

Microgroenten

  • Eet de eetbare bladeren en steeltjes in de zaadlob fase(als de eerste twee of vier blaadjes verschijnen.
  • Oogsten in ongeveer 1 tot 2 weken
  • Eet alleen het steeltje, niet het zaad en knip het af boven de aarde.
  • Bevat extra voedingsstoffen uit aarde en er ontstaat meer fotosynthese.
  • Soorten microgroenten: o.a. boerenkool, rucola, erwten,bieten, uien, radijsjes, waterkers, paksoi, koriander, basilicum, peterselie, bieslook.

Microgroenten hebben wat meer vezels dan kiemen, maar bevatten nog steeds weinig vezels. Het toevoegen van microgroenten geeft niet alleen salades extra smaak en voedingsstoffen, het zorgt ook voor meer vezels en vocht voor een spijsvertering.

Micro Superfood!

Microgroenten zijn superfood, al is dat een term waar ik niet mee rond wil strooien, maar het is wetenschappelijk onderzocht, kiemgroenten zijn voedingsstoffen bommen! Op de Universiteit in Maryland onderzocht men 25 soorten kiemgroenten op Vitamine K, Vitamine C, Vitamine E, Luteïne, and Beta-caroteen en vergelijk de voedingswaarde met de volgroeide groenten.

Het bleek dat de microgroenten 40x meer voedingsstoffen bevatten dan de volgroeide groenten!

En dat is eigenlijk heel begrijpelijk, want in zo’n klein plantje zitten alle voedingsstoffen die nodig zijn om uit te kunnen groeien tot een grote plant. Microgroenten zijn spruiten van eetbare groenten en kruiden en worden geoogst in het “zaadlob” stadium. De plant heeft wel al blaadjes ontwikkeld maar nog geen wortels en takken, de voedingsstoffen zitten dus allemaal in het plantje zelf.

Kiemgroenten, die in water groeien halen hun voedingsstoffen alleen uit het zaadje zelf en, microgroenten halen ook voedingsstoffen uit de aarde en zon. Zorg dus voor biologische aarde en zorg voor voldoende licht.

Voordat je je op microgroenten stort eerst nog wat adviezen:

  • Smaak: Microgroenten zijn geconcentreerde groenten, dus ook de smaak is geconcentreerd. Houd hier rekening mee bij het gebruik.
  • Voedingsstoffen: De voedingsstoffen zijn geconcentreerd, als je voedingsintoleranties hebt of allergieën, begin dan met kleine beetjes en bouw dit op.
  • Tolerantie: Als je niet tegen rauwe groenten niet goed kunt verteren , is de kans groot dat je ook microgroenten niet goed kunt verteren. Probeer een klein beetje uit, ga je niet aan de diarree dan is er geen probleem.
  • Kwaliteit: zorg dat de microgroenten op goede aarde groeit, vraag hiernaar als je in een winkel microgroenten koopt. Er mogen ook geen pesticiden gebruikt zijn.
  • Versheid:  Eet de planten binnen 3-5 dagen.

Hoe verwerk je microgroenten in je dagelijks eetpatroon?

Zie de microgroenten als volwaardig ingrediënt. Je kunt er meer mee doen dan je denkt.

  • Kruidenthee: Van de microgroenten van citroenmelisse of munt kun je kruidenthee trekken. Citroenmelisse geeft een boost aan je glutathion gehalte.
  • Groene Salades: Vervang een deel  van de sla door een mengsel van microgroenten.
  • Andere groenten en salades: Vervang ⅓ van een groenten door microgroenten. Bijvoorbeeld een rode koolsalade met rode kool-, munt-, peterselie- en dille microgroenten.
  • Soep: Voeg microgroenten aan de soep toe bij het serveren. Radijsjes geven een peperige smaak en citroenmelisse een citroensmaak. Bij mensen met histamine intolerantie zijn die smaken die vaak gemist worden, doordat ze geen citrusvruchten of peper kunnen gebruiken, maar microgroenten kunnen wel.
  • Smoothies: Erwtenkiemen zijn erg lekker in groene smoothies.
  • Pestos: Gebruik basilicum kiemen voor een pesto. Je kunt er ook nog een beetje hennepzaad aan toe voegen om er nog meer voedingsstoffen aan toe te voegen.

Eindeloos variëren met microgroenten

Griekse basilicum, groene basilicum, paarse basilicum, thaise basilicum, rode kool, bleekselderij, bieslook, kervel, koriander, dille, griekse tuinkers, citroenmelisse, waterkers, veldkers, munt, mosterdkers, melde, platte peterselie, gekrulde peterselie, erwtenkiemen, rode radijsjes, rode mosterd, rucola, groene shiso, rode shiso, tatsoi, paksoi en meer.

Als je microgroenten een dagelijks onderdeel van je dieet maakt zult je zien dat de ontstekingen in je lichaam minder worden doordat het anti-oxidanten gehalte omhoog gaat.

Wil je weten of ik je kan helpen met een consult? Bel dan op maandagochtend tussen 10 en 12  uur voor een gratis kennismakingsgesprek: 0613426644 of mail bij afwezigheid (ik ben een bezig bijtje) naar info@voedingsadviesrotterdam.nl

Vond je dit artikel nuttig? Deel het  dit artikel dan gerust.

 

Bronnen:

http://www.onegreenplanet.org/vegan-health/mighty-microgreens-versus-super-sprouts/

http://alisonvickery.com.au/microgreens-eat-your-vitamins/

Hoe vet verbannen werd door de suikerlobby

Een jaar voordat ik geboren werd, in 1968, is vet tot Mr. Evil verklaard. Terwijl men zich in de jaren ’50 zorgen over suiker (sucrose) als veroorzaker van coronaire hartziekten. 

Dat vet als slecht voor de gezondheid werd verklaard en niet suiker komt doordat het onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van Harvard, naar coronaire hartziekten door het Sugar Research Foundation (SRF) werd gesponsoord, ofwel de suikerindustrie. De resultaat van dit onderzoek werd in 1967 gepubliceerd in New England Journal of Medicine, waarbij uiteraard niet werd vermeld dat het onderzoek betaald werd en in opdacht werd gedaan voor de SRF.

In het onderzoek werd gesuggereerd dat voorgaande onderzoeken naar de invloed van suiker op de gezondheid, niet goed uitgevoerd waren en dat het weglaten van vet de beste manier was om coronaire hartziekten te voorkomen.

De SRF zag namelijk al in 1954 een grote groeimogelijkheid als men minder vet zou moeten eten voor de gezondheid, hoe minder vet je gebruikt, hoe groter de behoefte aan suiker. En zo zou de suikerindustrie gigantisch kunnen groeien. Per persoon zou er 1/3 meer suiker worden geconsumeerd. Wat dus ook is gebeurd.

Toen in de jaren 60 echter onderzoeken naar buiten kwamen waarbij vooral suiker, los van de koolhydraten in het algemeen, slecht was voor hart- en vaatziekten. Betaalde de SRF een flinke som geld aan de onderzoekers om de uitkomst van het onderzoek te manipuleren. Het onderzoek duurde erg lang omdat er steeds meer onderzoeken naar buiten kwamen die sucrose(suiker) aanwezen als grootste gevaar. Maar in 1967 kwam dan eindelijk het onderzoek naar buiten.

Om suiker een minimale rol in hart- en vaatziekten te geven werden veel epidemiologische onderzoeken van suikerconsumptie- waarbij gekeken wordt naar patronen in gezondheid en ziekte- weggelaten omdat deze teveel mogelijke factoren zouden bevatten en de uitkomst van het onderzoek zouden dwarsbomen. Ook experimentele onderzoeken werden buiten beschouwing gelaten omdat deze niet een reeel beeld zouden geven op het echte leven.

Zo werd bijvoorbeeld een onderzoek waarbij mensen minder suiker en meer groenten aten weggelaten omdat een verandering in dieet niet haalbaar zou zijn. (dit klinkt als een erg bekend argument van ons huidige Voedingscentrum in Nederland)

Bij een ander onderzoek, waarbij ratten een vet-arm en suikerrijk dieet kregen werd verworpen omdat “zulke dieten zelden door mensen worden geconsumeerd.”

Vervolgens werden alle onderzoeken die wezen op de gevaren van vet extra aangevoerd. De huidige SRF reageerde op de onderzoeken naar de invloed van de suikerlobby dat ze moeilijk commentaar konden geven op gebeurtenissen die zo lang geleden hebben plaatsgevonden.

Echter vinden vandaag de dag nog steeds onderzoeken plaats in opdracht van de suikerindustrie. Coca-Cola sponsorde een onderzoek waarbij moest uitwijzen dat suikerdranken geen invloed hebben op obesitas en een grote snoep fabrikant betaalde en beinvloedde onderzoek waarbij de uitkomst was dat kinderen die snoep eten een gezonder lichaamsgewicht hebben dan kinderen die dat niet doen.

Dat suiker de grootste veroorzaker van ziekte is, mag ondertussen duidelijk zijn. Het wil niet zeggen dat je je helemaal vol kunt eten met vet. Want ook dat levert problemen op, vooral plantaardige olien zijn gevaarlijk omdat deze niet goed verwerkt kunnen worden omdat veel mensen een tekort hebben aan voedingsstoffen (vitaminen en mineralen) en we er bovendien veel te veel van binnen krijgen.

Lees ook: Boter en je cholesterol

 

Wil je weten of ik je kan helpen met een consult? Bel dan op maandagochtend tussen 10 en 12  uur voor een gratis kennismakingsgesprek: 0613426644 of mail bij afwezigheid (ik ben een bezig bijtje) naar info@voedingsadviesrotterdam.nl

Vond je dit artikel nuttig? Deel het  dit artikel dan gerust.

 

Bronnen: National Public RadioAPNewsJamaNetwork

 

 

Groene smoothies zonder fruit

Groene smoothies zijn een makkelijke en snelle manier om veel voedingsstoffen binnen te krijgen en je dag fris en vol energie te starten. Je hebt meteen een porties groenten op en kunt het zoeten met bananen en blauwe bessen. Het is allemaal vrij eenvoudig. Maar wat als je suikervrij wilt of moet eten? Dan zijn de fruitsuikers uit den boze en wil je een groene smoothie die net zo lekker is.
Hartige smoothies kun je zien als een plantaardige omelet of soep.
De truc is te varieren en te experimenteren met verse groene kruiden. Ik heb drie recepten voor je waar, los van de avocado, geen fruit in zit. (Avocado is technisch gezien wel een fruit, maar waar maar 1 gram fruit in een hele avocado zit.)

foto: peachie palet
Groene Creamy Smoothie

Deze smoothie is goed om te beginnen als je fruit weglaat. Amandelmelk is lekker romig en zacht en spinazie is ook zacht van smaak.

  • handvol gewassen spinazie of paksoy
  • 2 dl amandelmelk
  • mespuntje kaneel en/of vanillepoeder
  • of de blaadjes van een takje munt

 Groen ‘cereal’ ontbijtje

Waarom zou je een groene smoothie alleen drinken? Gebruik het eens in plaats van melk en meng het met noten, zaden en blauwe bessen. Zorg dat je voldoende courgette gebruikt om een romige dikke smoothie te krijgen. De komkommer maakt het lekker fris. Ik vind munt altijd lekker in een smoothie en in dit ontbijt doe ik er dan ook graag de blaadjes van 1 takje door.

foto: Nourish Every Day
  • 1 courgette, in stukjes
  • 1/2 komkommer, in stukjes
  • 2 handen gewassen spinazie (of paksoy als je geen spinazie verdraagt)
  • strooi er hennepzaad, gehakte noten, blauwe bessen of zelfgemaakte paleo granola over
  • eventueel munt

Snelle koude soep

Waarom zou je soep alleen maar warm eten? Begin de dag eens met zo’n kickstart boordevol vitaminen en mineralen. Deze soep is ook lekker als 4-uurtje om je dip en de trek in suiker te vermijden.

foto: smoothiesmuller.nl
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 gele paprika
  • 1 tomaat
  • 1 handvol spinazie
  • 1/2 komkommer
  • 1 avocado
  • 2 takjes verse basilicum
  • en optioneel: een teentje knoflook (ik vind dat in de middag erg lekker! Het geeft je eten echt een boost!
  • zeezout en peper naar smaak

Wil je weten of ik je kan helpen met een consult? Bel dan in de ochtend tussen 10 en 12 uur voor een gratis kennismakingsgesprek van max. 15 minuten: 0613426644 of mail naar info@voedingsadviesrotterdam.nl

Vond je dit artikel nuttig? Deel het dan gerust.

Cistus thee

Het zonneroosje is een plant uit de malvafamilie, net als stokroos en hibiscus.  Deze plant wordt al 2000 jaar gebruikt vanwege de reinigende werking. Bij het zonneroosje wordt het blad gebruikt. Bij andere malvasoorten als witte malva (heemst) wordt de wortel gebruikt, lees in deze blog over de geweldige helende eigenschappen van deze wortel.

Naast de reinigende eigenschap van het zonneroosje, hebben de bladeren van deze plant veel helende kwaliteiten.

Het wordt al sinds de Egyptenaren gebruikt bij:

  • infectie en ontstekingen van de urinewegen
  • maag-darm klachten en ontstekingen
  • leverziekten
  • huidproblemen
  • ademhalingsproblemen (astma)
  • gewrichtsontstekingen

Vandaag de dag is deze plant vooral bekend doordat het biofilm in de darmen af kan breken. De darmen zijn aan de binnenkant bekleed met een slijmlaag waarin de goede bacterien leven. Dit is een gezonde doorlaatbare biofilm. Heb je veel slechte bacterien dan vormen zij op bestaande biofilm een laag die niet doorlaatbaar is. De slechte bacterien gebruiken calcium en zware metalen om hun biofilm als het ware dicht te metselen. Hierdoor is het zo moeilijk om ze af te breken. Doordat deze dichtgemetselde muur over de gezonde slijmlaag ligt, kunnen voedingsstoffen niet goed opgenomen worden.

Om deze biofilm af te breken kun je drie keer per dag een kop Cistus thee drinken.  Het afbreken van de biofilm is een belangrijk onderdeel bij de behandeling van Candida en de ziekte van Lyme. Probiotica vullen goede bacterien aan, maar kunnen niet de slechte bacterien van Candida en Lyme afbreken omdat deze zich gehuld hebben in de biofilm waar de probiotica niet doorheen kunnen komen. Als de biofilm afgebroken wordt kan je lichaam makkelijker gifstoffen afvoeren, je immuunsysteem versterken.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Overal waar bacterien zijn  maken bacterien een biofilm, dat is niet alleen in het lichaam, bijvoorbeeld tandplak, maar ook op materialen, het is het slijmerige laagje van viezigheid. Je vind het op sifons,  zwanenhals, maar ook op stenen in een rivier.

Wil je van slechte bacterien af, dan moet de biofilm dus verwijderd worden.


Naast deze eigenschap bevat Cistis veel polyfenolen (o.a. proanthocyanide en flavonoide), de thee werkt als natuurlijke pijnstiller en zorgt ervoor dat vloeistoffen (bloed, slijm, vocht) minder snel afgevoerd wordt waardoor het ook bij diarree veel gebruikt wordt. Ook wordt het gebruikt bij allergien en eczeem doordat het de vrijlating van histamine uit mestcellen vermindert.

 

Histamine intolerantie

Als je histamine intolerantie hebt gekregen op latere leeftijd is dit meestal gekoppeld aan een aangetaste darmflora in combinatie met de bijnieren die niet goed werken. De thee van het zonneroosje vermindert niet alleen de vrijlating van histamine, het breekt ook de biofilm af waardoor de darmen kunnen beginnen met herstellen. Neem je daarbij ook nog thee van de malva wortel, dan kan je ook je darmslijmvlies herstellen. Lees hier over thee en andere manieren om de malva wortel te gebruiken.

Candida komt regelmatig voor bij mensen met histamine intolerantie, wil je van de intolerantie af, dan moet je eerst de Candida aanpakken. Als je vaak moe bent en je hebt steeds trek in suiker en koolhydraten, lees dan deze blog over Candida.

 

Cistus thee

Om cistusthee medicinaal te gebruiken drink je elke dag 3 koppen van deze thee.

Gebruik 1-2 theelepels voor 2,5 dl. Doe de thee in een kop, schenk er kokend water op en laat dit minstens 5 minuten trekken. Zeef en drink de thee.

 

Wil je weten of ik je kan helpen met een consult? Bel dan op maandagochtend tussen 10 en 12  uur voor een gratis kennismakingsgesprek: 0613426644 of mail bij afwezigheid (ik ben een bezig bijtje) naar info@voedingsadviesrotterdam.nl

Vond je dit artikel nuttig? Deel het  dit artikel dan gerust.

 

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte

Bij diabetes type 1 worden de eilandjes van Langerhans vernietigd door een auto-immuunziekte. Bij diabetes type 2 is er een heel ander proces gaande, maar ook dit is een auto-immuunreactie van het lichaam.

SCHRIJF JE IN OP DE NIEUWSBRIEF

Vet en insuline

Vetten aan de buitenkant van de cellen zorgen ervoor dat insuline zijn werk niet goed meer kan doen.Dat zorgt ervoor dat lichaam minder gevoelig wordt voor insuline.

Dit is het begin van diabetes type 2

Het is belangrijk dat deze vetten (glycolipiden) worden verminderd, maar hoe doe je dat? Onderzoeker Shawn Winer van het University Health Network in Toronto probeerde het met immuun-onderdrukkende medicijnen. Dit zorgde voor een omkering van insulineresistentie gedurende meerdere maanden, wat aangeeft dat het immuunsysteem betrokken is bij diabetes type 2. Doordat de vetten verminderden nam ook de insulinegevoeligheid in de lever, spier en vetweefsels af. Ontstekingen in de lever en vetweefsel namen ook af en juist deze ontstekingen spelen een rol diabetes type 2. Bij het onderzoek bleek dat het buikvet van patienten met diabetes type 2 ontstoken was waardoor vetcellen afsterven. Als vetcellen afsterven ontstaat er immuunreactie.

Normaal werkt immuniteit zo dat een aantal witte bloedcellen (lymfocyten) een eiwit herkennen als vreemd (antigen). Ze “eten” de eiwitten op en plakken de verteerde stukjes op hun celmembranen zodat ze door de andere cellen “herkend” worden. Het type lymfocyten die dit doen worden B-cellen genoemd, omdat ze volgroeien in het beenmerg.T-lymfocyten (T omdat ze volgroeien in de thymus klier) komen in verschillende soorten. T-cellen zijn de eerste helpers, ze hechten zich aan de B-cel en helpen het om zichzelf te reproduceren, waarna ze oplosbare anti-lichamen produceren die zich aan antigenen “hechten”. De antilichamen zweven rond in het bloed en hechten zich aan iedere soort antigen die ze leuk vinden. De antilichamen zijn een signaal voor andere type T-cellen, de cytotoxische cellen(de cel-vernietigers), ze doden de cel met het antilichaam erop.

Auto-immuunziekte 

In een gezond lichaam markeren antilichamen alleen cellen die geinfecteerd zijn door virussen of tumorcellen, de gemarkeerde cellen worden dan vernietigd. Net zoals in een bos, waar sommige bomen een rood kruis krijgen om te worden gekapt. Alleen virussen en tumorcellen worden dan vernietigd. In een minder gezond lichaam, denkt het immuunsysteem dat bekende eiwitten antigenen zijn en vervolgens val het immuunsysteem de niet schadelijke eiwitten aan. Zo worden er dus normale gezonde cellen vernietigd.

Dit is wat we een auto-immuunziekte noemen.

Diabetes type 1, waar de betacellen van de alvleesklier worden vernietigd, is een auto-immuun ziekte.

Een ander voorbeeld is Hashimoto’s waarbij de schildklier aangevallen wordt door het immuunsysteem.Mensen die orgaan transplantatie moeten ondergaan krijgen medicijnen om hun immuunsysteem te onderdrukken zodat het nieuwe orgaan niet aangevallen wordt. Deze medicijnen heten immunosuppressiva.

In het eerste onderzoek zagen de onderzoekers dat muizen maanden lang een verandering hadden in hun T-cellen en de insulineresistentie verminderde.In 2011 deden zij een tweede onderzoek bij gemuteerde muizen die geen B-cellen aan konden maken.

Deze muizen konden dus geen antilichamen aanmaken. Ze gaven hen een dieet wat diabetes veroorzaakt, maar de muizen kregen diabetes. Ze namen toen antilichamen uit het bloed van diabetische muizen en injecteerde de muizen die geen antilichamen hadden: toen kregen ook deze muizen diabetes.Deze onderzoeken impliceren dat diabetes een auto-immuun ziekte is. Maar goed, wij zijn mensen en de onderzoeken zijn uitgevoerd bij muizen.

BOEK EEN CONSULT

Verder lezen over diabetes type 2:

Wil je weten of ik je kan helpen met een consult? Bel dan op maandagochtend tussen 10 en 12  uur voor een gratis kennismakingsgesprek: 0613426644 of mail bij afwezigheid (ik ben een bezig bijtje) naar info@voedingsadviesrotterdam.nl

Vond je dit artikel nuttig? Deel het  dit artikel dan gerust.