Als je geen brood eet omdat je allergien hebt of diabetes, of omdat je een lowcarb dieet volgt om af te vallen, zullen deze bloemkoolrepen je gelukkig maken!
Er zijn perioden dat zelfs ook ik met plezier te veel brood eet, ik voel me er dan mentaal goed bij, als een verslaafde die zich na het eten van brood tevreden voelt. Maar dan komt de volgende dag en heb ik spijt. Een opgeblazen buik, lamlendig, soms migraine en als je eenmaal brood eet, wil je meer! Dus tijd om de stop er op te zetten. De overgang kan groot zijn, vooral als je nog nooit geprobeerd hebt om te stoppen met brood eten. Deze repen gaan je hier zeker bij helpen!
Met dit recept kun je goed afkicken. Het is heerlijk en vult heel goed. Deze bloemkoolrepen bevatten wel veel kaas, dus als je Paleo eet en geen lactose binnen wilt krijgen zou ik voor een andere versie kiezen, bijvoorbeeld cashewnotenkaas in plaats van mozzarella en bestrooien met edelgist in plaats van Parmezaanse kaas.
Zeker als je begint met het stoppen met koolhydraten en het stap-voor-stap wilt doen zijn deze repen ideaal. Je kunt in een later stadium, als je eenmaal afgekickt bent van de koolhydraten, verder gaan met lactosevrij eten, zonder kaas dus. Maar dat hoeft niet perse. (al zal ik het je van harte aanbevelen als je gezondheidsklachten hebt).
Om niet in oude gewoonten terug te vallen kun je deze bloemkoolrepen maken, het recept heb ik van To Simply Inspire, waar er meer ei in het recept gebruikt wordt. Varieer zelf en kijk wat je lekker vind. Hoe meer ei hoe meer omelet achig het wordt. En ik heb liever meer groenten. En je kunt natuurlijk experimenteren met verse kruiden. Maak ze zoals jij ze lekker vind.
Bloemkoolrepen, koolhydraat arm/lowcarb/ whole 30/grip op koolhydraten. Bevatten veel kaas.
Ingredienten
- 1 bloemkool, gemalen tot 'rijst'korrels
- 1/2 bol mozzarella, grof geraspt
- 1/2 cup geraspte Parmazaanse kaas
- 1 groot ei
- 1/2 eetlepel knoflook, gehakt
- 1/2 eetlepel verse basilicum, gehakt
- 1/2 eetlepel platte peterselie, gehakt
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
- 1 bol extra Mozzarella, geraspt
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Om rijst van bloemkool te maken: breek het in roosjes en doe deze in de keukenmachine, draai een paar seconden tot het eruit ziet als rijst.
- Meng in een grote kom de bloemkoolrijst en alle andere ingredienten door elkaar. Houd de extra bol mozzarella apart.
- Schenk het mengsel op de bakplaat en smeer uit tot een rechthoek van ongeveer 7 mm dik.
- Bak 10-12 minuten in de oven. Haal er uit en strooi de extra mozzarella er op. Bak nog 5 minuten tot de mozzarella gesmolten is en een beetje bruin is.
- Laat het nog 10 minuten afkoelen en snij in repen.
- Garneer met nog wat verse kruiden en nog wat Parmezaanse kaas.
- Eet smakelijk!
Aantekening:
www.voedingsadviesrotterdam.nl