5 Tips voor de onzekere kok!


pollepels

Als je al die geweldige blogs en televisieprogramma’s bekijkt waarin iedereen de prachtigste baksels en gerechten maakt kan je het onzekere gevoel bekruipen dat jou dat nooit zal lukken. Hoe doen die mensen dat? Waarom kan ik dat niet? Ik doe toch wat er in het recept staat? Het wordt toch nooit wat met mij en koken. Misschien moet ik maar accepteren dat ik een keukenkluns ben. Er zijn zoveel redenen dat veel van ons stoppen met koken, als jij ook zo’n iemand  bent die zich naar de keuken moet slepen met het idee dat je weer een uurtje stress tegemoet gaat, lees dan onderstaande tips door.

Geef niet op!

5 TIPS voor de onzekere kok

  1. Koken is improviseren

Natuurlijk is het een goed idee om een recept te volgen, maar het is niet verplicht. Als je je houdt bij de gerechten en combinaties waarvan je weet dat ze goed smaken, dan weet je dat je een heerlijk gerecht kunt maken. Sommige mensen worden geintimideerd doordat ze het gevoel hebben dat ze creatief in de keuken moeten zijn, de laatste trends moeten volgen, maar ieder gerecht dat je met liefde maakt smaakt goed. Ook al is het een gerecht dat je al jaren kent en maakt. Beter een goed gemaakt ouderwets gerecht bereidt met liefde dan een hip ding bereidt met stress. Elk gerecht is goed als het naar jouw idee goed smaakt, ongeacht of je nu een recept volgt of dat je zomaar wat hebt bedacht.

 

  1. Goed eten hoeft niet moeilijk te zijn

Zelfs als je uit eten gaat kan het lekkerste eten op tafel het eten zijn wat het minst is bewerkt. Bijvoorbeeld als je een biefstuk besteld, dat is zo gebakken. Een gepofte paprika is simpelweg een hele paprika in je oven leggen en het er 10 minuten later weer uit halen. Gestoomde broccoli, kun je snel maken in een zeef boven een pan heet water.  Er zij genoeg gerechten waar we in een restaurant veel voor willen betalen die we thuis makkellijk kunnen namaken.

 

  1. Je hoeft niet echt te weten hoe je moet koken om daadwerkelijk te koken

Ook al sta je nooit uren in de keuken of heb je geen kooklessen gehad dan betekent het nog niet dat je niet kunt koken. We hebben allemaal geleerd hoe je spaghetti en aardappels moet koken, je een gehaktbal en sperziebonen klaarmaakt. Deze dingen leer je van je ouders bij het opgroeien, dit zijn allemaal kooktechnieken. Simpel gezegd: Als je heet water ineen pan kan laten koken, kun je koken.

 

  1. Niemand komt er achter als je iets verpest hebt

Als je iets gemaakt hebt dat echt niet te eten is, gooi het dan weg en begin opnieuw. Of je nou alleen voor jezelf kookt voor je hele familie, alleen de mensen die daar op die dag zijn zullen weten dat je een ingredient bent vergeten ,dat je teveel zout hebt toegevoegd of dat je iets aan hebt laten branden. De volgende keer weet je hoe je deze fout kunt voorkomen en zal het gerecht alleen maar lekkerder smaken.  Zonder fouten kun je ook niet leren.

 

  1. Je hebt geen dure machines nodig

Dit is iets wat de winkels je willen doen geloven. Ze hebben echt voor iedere handeling een speciaal gereedschap of machine. Geloof me, je oma had deze vroeger ook niet en zij maakte veel van dezelfde gerechten die we vandaag eten.  Met een keukenrasp kom je heel ver. Zo’n rasp met grote en kleine gaatjes kun je zowel kaas, groenten, als citroenschil raspen. Je hebt alleen wat houten pollepels, een paar goede messen van verschillend formaat en een koekenpan nodig om gerechten te maken waar je van gaat watertanden. Laat je niet weerhouden om niet te koken omdat je niet alle machines hebt. Koken hoeft niet moeilijk of chique te zijn of veel tijd te kosten. Als je eenmaal in je keuken bent en je ideeen over hoe het hoort over boord gooit, zul je zien dat je je steeds makkelijker voelt bij het samenstellen van gerechten en het koken. Je zult niet alleen jezelf verrassen maar ook je vrienden en familie.