Waarom je rammenas zou eten

Daar lag hij dan op mijn aanrecht een zwarte radijs zo groot als een knolselderij. In Nederland beter bekend als rammenas. Ik zag er een beetje tegenop om hem op te eten, want ik hou niet van radijs, het is me veel te pittig en bitter. Maar dacht ik: het is supergezond, de artsen bevelen het aan en alles waarvan ik denk: ‘vind ik echt niet zo lekker’ (meestal bittere groenten), kun je lekker maken met de Turkse keuken. Echt! Tot nu toe is het me gelukt en ook dus deze keer. Het vernuft van de Turkse keuken is het mengen van de frisse smaken, met de pittige en de zoete met gebruik van voornamelijk verse ingredienten.

Dus pakte ik de zwarte radijs, schilde hem en sneed er een kwart stuk af en raspte het fijn. Ik deed er een kwart granaatappel bij die ik toevallig net gekocht had (echt ik had niets met voorbedachte rade ingeslagen, alleen dat het nu granaatappelseizoen is en granaatappel ook zo supergezond is).

Omdat ik nu in de herfst en winter geen rauwkost eet om mijn spijsvertering en stofwisseling een push wil geven  (koud eten, maakt je lichaam koud en zorgt voor vertraging), heb ik de twee samen zachtjes 5 minuten gesmoord in eendenvet tot de radijs slap en zacht werd.

Ik deed er zout bij en ik moest nog een sterke smaak erbij hebben, om die specifieke smaak van de radijs zelf in evenwicht te brengen met de andere smaken, Turkse websites helpen voor inspiratie: het werd sesamolie. Even proeven..ja het klopt!

Dus ik kan nu met plezier zwarte radijs eten, ook al vind ik het zo rauw echt niet lekker.

Het recept vind je onderaan het artikel.

 

Wat is zwarte radijs?

Het is in ieder geval geen nieuwe groente, eerder een vergeten groenten. Vanaf de 15e  eeuw was het best populair, het was gezond, dreef gal af en het was goedkoop. Men at het veel, ook op brood, net zoals we nu radijsjes op brood eten.

In Nederland kennen we de zwarte radijs ook wel als rammenas. Het is echt een aanrader. De rammenas is lid van de kruisbloemigenfamilie, net als bloemkool en broccoli en het is van alle radijssoorten het meest gezond. De rammenas is vooral goed voor de lever en galblaas. Dus als je last hebt van je lever of galblaas, als je poep niet zo bruin is als je zou willen (maar eerder lichtbruin of gelig), dan heeft je galblaas het zwaar. Het eten van kool en dan vooral rammenas zal dan je lever en galblaas ondersteunen.

4500 jaar terug gebruikten de Egyptenaren het al als geneeskunde plant en nog steeds wordt het in de fytotherapie gebruikt voor de lever en galblaas. Deze knol bevat dan ook heel veel voedingsstoffen:

  • vitaminen: B1, B2, B3, B5, B6, folaat en C
  • mineralen: calcium ,magnesium. fosfor, ijzer, mangaan, chroom, selenium, silicium, boron, koper, zink, natrium, kalium en zwavel
  • 17 soorten aminozuren (bouwstenen voor eiwitten)

 

En waar is rammenas/ zwarte radijs allemaal goed voor?

  • ontstekingswerend, infectieverlagend
  • antibacterieel tegen de staphylococcus-aureus bacterie
  • gezonde spijsvertering
  • balanceren van de schildklierhormonen
  • leverontgifting
  • het werkt ontspannend voor de gal
  • helpt door ontgifting van de lever bij migraine die ontstaat door lever problemen
  • bevorderd afscheiding van maagsappen
  • helpt tegen winderigheid

 

Hoe bereid je rammenas/zwarte radijs?

Je kunt ze natuurlijk net als radijsjes rauw eten of je kunt ze met een beetje vet smoren. Ik smoorde het in eendenvet. Waarom eendenvet denk je misschien? Omdat ik dat in huis heb, het stolt niet, net als ganzenvet en is een fijne vervanger voor boter of reuzel. Je kunt natuurlijk ook ander vet gebruiken.

Je kunt de rammenas raspen of in kleine blokjes snijden en mengen met andere ingredienten in een salade. De smaak gaat goed samen met bieslook, lente-ui, kervel, zeezout en peterselie aan de ene kant en met appel, granaatappel en citroen aan de andere kant. De sesamolie erbij is ook een leuke combinatie.

Als je de smaak wat minder sterk wil maken, want ze kunnen erg pittig zijn, kun je ze snijden of raspen, op zout zetten, 10 minuten laten staan en afspoelen. Net zoals je doet met courgette en aubergine.

Je kunt een rammenas 2 weken in de koelkast bewaren als je het groen eraf haalt.

 

Is rammenas niet wat suf?

Nee, natuurlijk niet, het is voer voor bouwvakkers! De Egyptenaren gaven rammenas met ui en knoflook aan de bouwers van de pyramiden.

Dus doe er je voordeel mee, heb je het fysiek zwaar door werk of sport of heb je ondersteuning nodig voor je gezondheid? Eet dan elke dag een beetje rammenas. Al is het maar een eetlepel.

Rappe Rammenas

Voorbereiding: 3 minutes

Bereiding: 10 minutes

Totaal: 13 minutes

Aantal personen: 1

Een frisse smaakexplosie, lekker voor tussendoor of als bijgerecht.

Ingredienten

  • 125 gram rammenas
  • 125 gram granaatappelpitjes
  • 1 lente-ui in dunne ringetjes
  • 1 eetlepel sesamolie
  • zeezout naar smaak
  • vet om te smoren (ganzen- of eendenvet, kokosolie, ghee of boter)

Bereiding

  1. Schil en rasp de rammenas.
  2. Meng met de granaatappelpitjes.
  3. Smoor de twee al roerend in een beetje vet op een laag vuur. Het wordt nu mooi roze.
  4. Na 5 minuten is de rammenas slap en zacht, voeg er nu zout naar smaak toe.
  5. Ik voegde de lente-uitjes er rauw bij, maar je kunt zo bij begin mee smoren.
  6. Voeg de sesamolie erbij. Even roeren en klaar.
https://voedingsadviesrotterdam.nl/waarom-je-rammenas-zou-eten/

 

PEA verlaagt ontstekingen en werkt pijnstillend

Steeds vaker krijg ik clienten waarbij de mestcellen op hol zijn geslagen. De client kan steeds minder eten en reageert heftig op voedingssupplementen en medicatie. In eerste instantie denk ik dan aan MCAS en een lever die niet goed kan ontgiften en waarschijnlijk een mutatie in HNMT-enzym.

Ik begin dan met het helen van de darmen en daarna de lever waarbij we goed letten op het vermijden van hulpstoffen in supplementen.

Bij een lichaam waarbij de mestcellen op hol zijn geslagen is er veelal sprake van een lichaam wat in een constante staat van lichte ontsteking is. De overload aan histamine in lichaam houd deze staat van ontsteking in stand. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk ontstekingsremmend te eten.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Lichaamseigen en natuurlijke stof

PEA is een lichaamseigen ontstekingsremmer en pijnstiller en in de jaren 40 ontdekten Tsjechische onderzoekers dat ontstekingen bij testpersonen die ondervoed waren afnamen als ze eieren aan hun dieet toegevoegd kregen.

Er zijn inmiddels honderden onderzoeken gedaan naar het pijnstillende en ontstekingsremmende effect van PEA. En het mooie van deze stof is dat het pijn niet maskeert maar de bron aanpakt. PEA helpt bij de regulatie van mest- en gliale cellen, waardoor het dus de immuunreactie, het vrijmaken van histamine uit mestcellen reguleert en zo helpt bij allergien en veel autoimmuunziekten. Het helpt ook om de homeostase te onderhouden, het helpt bij de vorming van myeline, beschermt neuronen door ze van elkaar te isoleren en ze van voedingsstoffen en zuurstof te voorzien.

Om de mestcellen en de ontstekingsgraad te verminderen kun je PEA gebruiken, het is te verkrijgen als supplement, maar je kunt het ook uit je voeding halen. De meeste PEA vind je in eidooiers en fenegriek.

 

Fenegriek en PEA

Naast eidooiers is fenegriek de  grootste bron van palmityolethanolamide. In India wordt fenegriek als groenten gegeten, men eet dan de bladeren. In Nederland kun je deze kopen in een toko voor Pakistaanse ingredienten,  het heet dan ‘methi’, het is een pakje van gedroogde bladeren en het wordt gebruikt als kruid in gerechten. Daarnaast is er fenegriekzaad, deze groeien in peulen waarin ongeveer 10 zaden zitten. De zaden smaken scherp en bitter, men zegt ook wel dat ze naar verbrande selderij smaken. Het is een kwestie van doseren, neem je een klein beetje fenegriek dan smaakt het een beetje nootachtig.

Je kunt ook fenegriek laten kiemen, dan eet je het in salade, of je roerbakt het, net als taugé. dit vind ik zelf de meest waardevolle en lekkerste manier om fenegriek te eten.

Als je verse bladeren vindt, of beter nog zelf kweekt, kun je deze gebruiken net als spinazie. De smaak van de kiemen en bladeren doet denken aan vanille of ahornsiroop.

 

Wat maakt fenegriek nu zo goed bij histamine intolerantie en MCAS?

Fenegriek bevat de meeste palmityolethanolamide van alle voedingsmiddelen.Daarnaast bevat het veel mineralen, vooral veel ijzer. Fenegriek wordt al duizenden jaren gebruikt in de Indiase geneeskunde.

In India worden fenegriekkiemen teten ook gebruikt om oestrogeen en de melkproductie te verhogen, of borsten groter te laten groeien. Het is een fyto-oestrogeen, een plantaardige oestrogeen.  Maar het blijkt dat fenegriek niet persé oestrogeen verhoogd, maar het ook balanceerd met progesteron. Zeker als je in de overgang zit waarbij vele vrouwen meer histamine klachten krijgen, lijkt me extra oestrogeen nu niet problematisch omdat oestrogeen en progesteron drastisch dalen.

Als je niet in de overgang bent kun je beter soja vermijden en je suikerinname verlagen om oestrogenen te verminderen. Al blijft oestrogeendominantie een probleem, ook na de overgang. Belangrijk is dan om progesteron aan te vullen, eventueel met een natuurlijke progesteroncreme. Fenegriekkiemen zou je gewoon kunnen blijven gebruiken, ook omdat 1 a 2 eetlepels kiemen per dag voldoende is.

Naast PEA bevat fenegriek nog veel meer stoffen die medicinaal worden gebruikt bij veel gezondheidsklachten. Het balanceert onder andere de bloedsuikerspiegel. Klik hier om meer over de werking van fenegriek te lezen. https://www.nutrition-and-you.com/fenugreek-seeds.html

 

Eén waarschuwing: Gebruik fenegriek niet als je zwanger bent. Het zou miskramen kunnen veroorzaken.

Daarnaast is het dan wel weer goed voor de moedermelkproductie en zou je er grotere borsten van krijgen.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Koude handen en voeten

 

Als je al lange tijd meerdere gezondheidsklachten hebt en je hebt daarbij vaak koude handen en voeten, dan is het tijd om je lichaam eens goed door te spoelen. Een grote schoonmaak te houden en dan vooral je lymfesysteem te draineren. Koude handen en voeten worden weer warm als het lymfesysteem het lymfevocht kan laten stromen en de gifstoffen uit de lymfeknopen zijn verwijderd. Ik hoor deze klacht ook regelmatig bij clienten die ook histamine intolerantie en gevoelig zijn voor andere voedingsproducten, zoals e-nummers, kleur- en smaakstoffen. Als je steeds gevoeliger wordt voor voeding moet je echt je lichaam schoon maken. Het lymfesysteem staat namelijk onder invloed van histamine.

 

Wat is je lymfesysteem?

Het lymfesysteem loopt parallel aan de bloedsomloop en bevat honderden lymfevaten en lymfeknopen (in de vorm van een klein boontje). Dit systeem draagt een heldere vloeistof door je lichaam, het lymfevocht, en helpt om vitale witte bloedcellen door je lichaam te vervoeren om ziekte te bestrijden. Maar tegelijkertijd is het lymfevocht ook de plaats waar gifstoffen uit het lichaam worden gedropt zodat de lymfeknopen deze kunnen filteren en het vervolgens uitgescheiden kan worden.

Het lymfesysteem is een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem en als het verstopt raakt kan het lymfevocht niet vrij rond stromen waardoor het immuunsysteem aangetast wordt en gifstoffen zich opbouwen. Het opstapelen van de gifstoffen kunnen klachten geven en  zorgen voor infecties en ziekten. Zo ontstaat bijvoorbeeld cellulitis, als de gifstoffen niet meer afgevoerd kunnen worden, worden ze in vetcellen opgeslagen, al die cellulitis bobbeltjes zijn dus kleine vette gifhoopjes.

Hoe herken je een verstopt lymfesysteem?

De volgende klachten kunnen ontstaan door een opstapeling van gifstoffen doordat het lymfesysteem verstopt:

  1. Cellulitis
  2. Koude handen en voeten
  3. Allergien die erger zijn geworden
  4. Voedsel intoleranties
  5. Histamine intolerantie
  6. Opgeblazen buik
  7. Mistig hoofd
  8. Spijsverteringsproblemen
  9. Gezwollen vingers, ringen die strakker zitten
  10. Parasieten
  11. Depressie
  12. Sinus infecties
  13. Huidproblemen, droge of jeukende huid
  14. Vergrote lymfeknopen
  15. Chronische vermoeidheid
  16. Je stijf voelen bij het opstaan in de ochtend
  17. Onverklaarbare verwondingen
  18. Overgewicht
  19. Constipatie
  20. Vaker verkouden en griep

Het lymfevocht in het lymfesysteem wordt niet zoals bij de bloedsomloop rondgepompt door het hart, maar is afhankelijk van externe factoren. Zo zorgt histamine ervoor dat er vocht wordt rondgepompt, heb je een te hoog histaminegehalte dan zal de histamine meer lymfevocht pompen dan direct noodzakelijk, hierdoor kan er meer slijm gevormd worden en kan er meer longvocht komen.  Is je lymfestelsel verstopt dan zorgt histamine ervoor dat er vocht vast wordt gehouden om de andere functies in het lichaam door te kunnen laten gaan.

Het is dan belangrijk om te zorgen dat het lymfesysteem schoongemaakt wordt en het lymfe weer vrij rond kan stromen en gifstoffen afgevoerd kunnen worden.

Hoe krijg je je lymfesysteem weer in beweging?

Sport en beweging

Als je sport en je lichaam actief beweegt, activeert dit de stroom van het  lymfevocht door het hele lichaam. Bewegen is de meest effectieve manier om je lymfesysteem te verbeteren. Je hoeft hiervoor niet als een malle te gaan sporten, een gemiddelde intensiteit is voldoende. Sporten helpt ook om te zweten en dit helpt weer om gifstoffen af te voeren. Zo kun je de gifstoffen in het lymfesysteem verlagen. Iedere dag bewegen is een must, begin met een kwartiertje en bouw het op naar een uur per dag.

 

Eet puur en onbewerkt

Een schoon lymfesysteem vraagt om schoon eten, dus geen kant en klaar en bewerkte voeding, geen chemische toevoegingen, conserveermiddelen, kleur- en smaakstoffen. Al deze onnatuurlijke stoffen verhogen de gifstoffen opstapeling in je lichaam. Als de hoeveelheid gifstoffen erg hoog wordt, heeft het lymfesysteem steeds meer moeite om de stoffen af te voeren en wordt je sneller ziek.

Eet veel verse groenten en fruit. Vooral donkere bladgroenten en niet zoet fruit (bessen, granaatappel, groene appel) en noten als amandel en walnoot ondersteunen het lymfesysteem en verminderen aanzienlijk de gifstoffen in je lichaam. Probeer biologische producten te kopen, deze bevatten veel minder pesticiden en schimmeldodende middelen.

Ik heb een e-book geschreven waarin je 3 weken lang werkt aan het ontgiften van je lichaam waardoor je lymfesysteem schoongespoeld wordt.  Bekijk hier meer informatie over de Detox startersgids.

Drink veel water

Alle organen en systemen in het lichaam hebben vocht nodig om goed te kunnen functioneren. Zo ook het lymfesysteem.  Juist dit systeem kan aangetast worden door een water tekort. Zorg dus dat je altijd voldoende water drinkt, neem overal een flesje water mee.

 

Diepe ademhaling

Langzaam, ontspannen ademhalen is een eenvoudige manier om het lymfesysteem te activeren. De meeste mensen ademen niet diep genoeg adem, zo houd je bijvoorbeeld onbewust je adem in als je heel gefocust bent adem in. Maar je kunt ook de hele dag oppervlakkig hoog ademhalen. Om je lymfesysteem te activeren is het belangrijk momenten op de dag in te lassen waarbij je bewust met je diepe ademhaling bezig bent. Je raakt hierdoor gifstoffen kwijt en het vermindert ook stress, een van de oorzaken van de opstapeling van gifstoffen!

Droog borstelen

Droog borstelen doe je met een zachte natuurlijke borstel op de droge huid. Door het borstelen wordt het lymfesysteem geactiveerd. Borstel altijd van beneden naar boven en begin bij je voeten en borstel zo omhoog richting het hart. Herhaal iedere borstel beweging drie keer achter elkaar en ga dan naar de volgende strook.  Je kunt dit iedere dag doen en voor het douchen.

Gebruik een zachte natuurlijke borstel. Klik op de foto om de bamboe massage borstel te bestellen.

Draag geen strakke kleding

Strakke kleding en kleding die afknelt zorgen ervoor dat het lymfevocht niet goed kan circuleren waardoor je niet goed kunt ontgiften. Een beugel BH en strak ondergoed kan de lymfestroom rond je borsten belemmeren, hier zitten veel lymfeknopen en het is belangrijk dat het vocht hier goed kan stromen. Probeer zoveel mogelijk zonder BH te lopen, dit kan goed als je vrij bent en je thuis bent. Daarbuiten natuurlijk ook, het is maar net waar je je goed bij voelt.  Ook strakke onderbroeken voor mannen kunnen beter vervangen door boxershorts.

 

Histamine en vocht

Histamine zorgt ervoor dat het lichaam niet uitdroogt. Je lymfesysteem heeft veel vocht nodig om goed te functioneren. Als je te weinig drinkt zal je lichaam ook meer histamine aanmaken om het vocht vast te houden. Zo zal je bijvoorbeeld bij het uitademen minder vocht uitademen doordat de bronchiën in de longen versmallen zodat er minder vocht verloren gaat. Zo kan er meer slijm in de longen komen waardoor je het benauwd krijgt. Als je voelt dat je moeilijker kunt ademen door een verhoogd histaminegehalte, drink dan water en liefst water met een paar korrels zeezout erin. De mineralen in het zout in combinatie met water zorgen ervoor dat de histamine daalt.

Het is dus heel belangrijk dat je genoeg drinkt, anders ga je vocht vasthouden. Het klinkt misschien tegenstrijdig als je last hebt van teveel vocht, maar als je te weinig drinkt houdt je lichaam vocht vast om alle processen door te kunnen laten gaan. Oedeem is een voorbeeld van een verstopt lymfesysteem. 

 

 

 

Vanaf 20 augustus alleen Skype consulten

Als therapeut ben ik op zoek naar de best vorm om clienten te begeleiden. De afgelopen twee jaar heb ik consulten gegeven in Bodegraven en Rotterdam.  Nu, augustus 2018, ga ik mijn consulten alleen nog geven via Skype. Ik heb hiertoe besloten omdat veel van mijn clienten ver weg van Rotterdam wonen en dit in de toekomst alleen maar verder zal worden omdat ik met mijn man het besluit heb genomen om grotendeels in Frankrijk te gaan wonen.

Daar ga ik door met mijn praktijk en zal ik workshopweken organiseren over voeding en gezondheid. Wij hebben beschikking over een groepsaccommodatie met 28 slaapplaatsen.

Voorheen wilde ik al mijn clienten bij de eerste afspraak persoonlijk zien, maar ik heb gemerkt dat we via Skype ook prima goed contact kunnen hebben. Ik begrijp ook dat het voor sommige mensen een grote stap is. Dat was het voor mij ook. Weet je eenmaal hoe Skype werkt dan zul je merken dat het een heel fijn medium is.

Ik hoop dan ook dat deze manier van werken je niet zal belemmeren om contact met mij op te nemen en een consult te boeken. Lekker vanuit je eigen huis, vanuit je eigen plek, waar dan ook ter wereld!

Veel gezondheidsklachten ontstaan vanuit stress en als therapeut, coach wil ik graag jou laten zien dat het ook anders kan. Dit is ook één van de redenen dat wij, mijn man en ik, teruggaan naar de natuur op het platteland in Frankrijk, waar de lucht en omgeving schoon zijn en stress wegwaait met de wind. Ik nodig je dan ook van harte uit om eens langs te komen om te ontstressen. We gaan wonen op een woon/werk gemeenschap met kleine boerencamping en groepsaccommodatie.

Vanaf 20 augustus verzorg ik alleen via Skype consulten.

www.lacaille.org voor meer informatie.

Meer informatie over consulten.

 

Microgroenten

 

Als je lichaam uit balans is, je hebt allerhande kwalen en je lichaam werkt niet zoals je zou willen, in het ziekenhuis sturen ze je weg omdat ze je medicijnen hebben gegeven maar niet werken, dan is de kans groot dat je naar een natuurtherapeut of natuur- of orthomoleculair diëtist gaat. Je wilt je lichaam herstellen door je voeding en leefstijl aan te passen.

De kans dat je naar huis gaat met een lijst van supplementen is groot. En als je bij mij komt is die kans er ook, alleen wil ik het zoveel mogelijk beperken omdat ik denk dat supplementen geen zin hebben als je lever en darmen niet goed werken. Als voedingsstoffen niet goed opgenomen worden, waarom zou een supplement dan wel goed opgenomen worden? En als je lever niet goed werkt kunnen supplementen door de lever als gifstof worden gezien en worden ze zo snel mogelijk afgevoerd, zonde van je geld en bovendien is het belastend voor je lever.

Ik adviseer zoveel mogelijk voedingsstoffen uit voeding te halen. En ja, het is waar dat tegenwoordig veel groenten en fruit minder voedingsstoffen dan vroeger bevatten, het is waar dat de landbouwgrond vaak is uitgeput. Maar er zijn voedingsmiddelen die sterk geconcentreerd zijn en die je kunt nemen als aanvulling op je dagelijkse voeding.

Om te helen heb je naast vitaminen, mineralen en bacteriën (en vele andere stoffen) ook extra anti-oxidanten nodig. Deze kun je halen uit granaatappel en citrusfruit en een hele lijst andere producten, maar vandaag wil ik het hebben over microgroenten.

Verschil tussen kiemgroenten en microgroenten

Kiemgroenten

  • Kiemgroenten ontkiemen in water en worden twee keer per dag gespoeld.
  • Zowel het zaad als het kiemplantje worden gegeten.
  • Ze kunnen tussen 4 en 6 dagen geoogst worden

Kiemgroenten:  mungbonen(taugé), linzen, alfalfa, radijs, zonnebloem, pompoen, tarwe, kikkererwt, brocccoli

Microgroenten

  • Eet de eetbare bladeren en steeltjes in de zaadlob fase(als de eerste twee of vier blaadjes verschijnen.
  • Oogsten in ongeveer 1 tot 2 weken
  • Eet alleen het steeltje, niet het zaad en knip het af boven de aarde.
  • Bevat extra voedingsstoffen uit aarde en er ontstaat meer fotosynthese.
  • Soorten microgroenten: o.a. boerenkool, rucola, erwten,bieten, uien, radijsjes, waterkers, paksoi, koriander, basilicum, peterselie, bieslook.

Microgroenten hebben wat meer vezels dan kiemen, maar bevatten nog steeds weinig vezels. Het toevoegen van microgroenten geeft niet alleen salades extra smaak en voedingsstoffen, het zorgt ook voor meer vezels en vocht voor een spijsvertering.

Micro Superfood!

Microgroenten zijn superfood, al is dat een term waar ik niet mee rond wil strooien, maar het is wetenschappelijk onderzocht, kiemgroenten zijn voedingsstoffen bommen! Op de Universiteit in Maryland onderzocht men 25 soorten kiemgroenten op Vitamine K, Vitamine C, Vitamine E, Luteïne, and Beta-caroteen en vergelijk de voedingswaarde met de volgroeide groenten.

Het bleek dat de microgroenten 40x meer voedingsstoffen bevatten dan de volgroeide groenten!

En dat is eigenlijk heel begrijpelijk, want in zo’n klein plantje zitten alle voedingsstoffen die nodig zijn om uit te kunnen groeien tot een grote plant. Microgroenten zijn spruiten van eetbare groenten en kruiden en worden geoogst in het “zaadlob” stadium. De plant heeft wel al blaadjes ontwikkeld maar nog geen wortels en takken, de voedingsstoffen zitten dus allemaal in het plantje zelf.

Kiemgroenten, die in water groeien halen hun voedingsstoffen alleen uit het zaadje zelf en, microgroenten halen ook voedingsstoffen uit de aarde en zon. Zorg dus voor biologische aarde en zorg voor voldoende licht.

Voordat je je op microgroenten stort eerst nog wat adviezen:

  • Smaak: Microgroenten zijn geconcentreerde groenten, dus ook de smaak is geconcentreerd. Houd hier rekening mee bij het gebruik.
  • Voedingsstoffen: De voedingsstoffen zijn geconcentreerd, als je voedingsintoleranties hebt of allergieën, begin dan met kleine beetjes en bouw dit op.
  • Tolerantie: Als je niet tegen rauwe groenten niet goed kunt verteren , is de kans groot dat je ook microgroenten niet goed kunt verteren. Probeer een klein beetje uit, ga je niet aan de diarree dan is er geen probleem.
  • Kwaliteit: zorg dat de microgroenten op goede aarde groeit, vraag hiernaar als je in een winkel microgroenten koopt. Er mogen ook geen pesticiden gebruikt zijn.
  • Versheid:  Eet de planten binnen 3-5 dagen.

Hoe verwerk je microgroenten in je dagelijks eetpatroon?

Zie de microgroenten als volwaardig ingrediënt. Je kunt er meer mee doen dan je denkt.

  • Kruidenthee: Van de microgroenten van citroenmelisse of munt kun je kruidenthee trekken. Citroenmelisse geeft een boost aan je glutathion gehalte.
  • Groene Salades: Vervang een deel  van de sla door een mengsel van microgroenten.
  • Andere groenten en salades: Vervang ⅓ van een groenten door microgroenten. Bijvoorbeeld een rode koolsalade met rode kool-, munt-, peterselie- en dille microgroenten.
  • Soep: Voeg microgroenten aan de soep toe bij het serveren. Radijsjes geven een peperige smaak en citroenmelisse een citroensmaak. Bij mensen met histamine intolerantie zijn die smaken die vaak gemist worden, doordat ze geen citrusvruchten of peper kunnen gebruiken, maar microgroenten kunnen wel.
  • Smoothies: Erwtenkiemen zijn erg lekker in groene smoothies.
  • Pestos: Gebruik basilicum kiemen voor een pesto. Je kunt er ook nog een beetje hennepzaad aan toe voegen om er nog meer voedingsstoffen aan toe te voegen.

Eindeloos variëren met microgroenten

Griekse basilicum, groene basilicum, paarse basilicum, thaise basilicum, rode kool, bleekselderij, bieslook, kervel, koriander, dille, griekse tuinkers, citroenmelisse, waterkers, veldkers, munt, mosterdkers, melde, platte peterselie, gekrulde peterselie, erwtenkiemen, rode radijsjes, rode mosterd, rucola, groene shiso, rode shiso, tatsoi, paksoi en meer.

Als je microgroenten een dagelijks onderdeel van je dieet maakt zult je zien dat de ontstekingen in je lichaam minder worden doordat het anti-oxidanten gehalte omhoog gaat.

Bronnen:

http://www.onegreenplanet.org/vegan-health/mighty-microgreens-versus-super-sprouts/

http://alisonvickery.com.au/microgreens-eat-your-vitamins/

Hoe vet verbannen werd door de suikerlobby

Een jaar voordat ik geboren werd, in 1968, is vet tot Mr. Evil verklaard. Terwijl men zich in de jaren ’50 zorgen over suiker (sucrose) als veroorzaker van coronaire hartziekten. 

Dat vet als slecht voor de gezondheid werd verklaard en niet suiker komt doordat het onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van Harvard, naar coronaire hartziekten door het Sugar Research Foundation (SRF) werd gesponsoord, ofwel de suikerindustrie. De resultaat van dit onderzoek werd in 1967 gepubliceerd in New England Journal of Medicine, waarbij uiteraard niet werd vermeld dat het onderzoek betaald werd en in opdacht werd gedaan voor de SRF.

In het onderzoek werd gesuggereerd dat voorgaande onderzoeken naar de invloed van suiker op de gezondheid, niet goed uitgevoerd waren en dat het weglaten van vet de beste manier was om coronaire hartziekten te voorkomen.

De SRF zag namelijk al in 1954 een grote groeimogelijkheid als men minder vet zou moeten eten voor de gezondheid, hoe minder vet je gebruikt, hoe groter de behoefte aan suiker. En zo zou de suikerindustrie gigantisch kunnen groeien. Per persoon zou er 1/3 meer suiker worden geconsumeerd. Wat dus ook is gebeurd.

Toen in de jaren 60 echter onderzoeken naar buiten kwamen waarbij vooral suiker, los van de koolhydraten in het algemeen, slecht was voor hart- en vaatziekten. Betaalde de SRF een flinke som geld aan de onderzoekers om de uitkomst van het onderzoek te manipuleren. Het onderzoek duurde erg lang omdat er steeds meer onderzoeken naar buiten kwamen die sucrose(suiker) aanwezen als grootste gevaar. Maar in 1967 kwam dan eindelijk het onderzoek naar buiten.

Om suiker een minimale rol in hart- en vaatziekten te geven werden veel epidemiologische onderzoeken van suikerconsumptie- waarbij gekeken wordt naar patronen in gezondheid en ziekte- weggelaten omdat deze teveel mogelijke factoren zouden bevatten en de uitkomst van het onderzoek zouden dwarsbomen. Ook experimentele onderzoeken werden buiten beschouwing gelaten omdat deze niet een reeel beeld zouden geven op het echte leven.

Zo werd bijvoorbeeld een onderzoek waarbij mensen minder suiker en meer groenten aten weggelaten omdat een verandering in dieet niet haalbaar zou zijn. (dit klinkt als een erg bekend argument van ons huidige Voedingscentrum in Nederland)

Bij een ander onderzoek, waarbij ratten een vet-arm en suikerrijk dieet kregen werd verworpen omdat “zulke dieten zelden door mensen worden geconsumeerd.”

Vervolgens werden alle onderzoeken die wezen op de gevaren van vet extra aangevoerd. De huidige SRF reageerde op de onderzoeken naar de invloed van de suikerlobby dat ze moeilijk commentaar konden geven op gebeurtenissen die zo lang geleden hebben plaatsgevonden.

Echter vinden vandaag de dag nog steeds onderzoeken plaats in opdracht van de suikerindustrie. Coca-Cola sponsorde een onderzoek waarbij moest uitwijzen dat suikerdranken geen invloed hebben op obesitas en een grote snoep fabrikant betaalde en beinvloedde onderzoek waarbij de uitkomst was dat kinderen die snoep eten een gezonder lichaamsgewicht hebben dan kinderen die dat niet doen.

Dat suiker de grootste veroorzaker van ziekte is, mag ondertussen duidelijk zijn. Het wil niet zeggen dat je je helemaal vol kunt eten met vet. Want ook dat levert problemen op, vooral plantaardige olien zijn gevaarlijk omdat deze niet goed verwerkt kunnen worden omdat veel mensen een tekort hebben aan voedingsstoffen (vitaminen en mineralen) en we er bovendien veel te veel van binnen krijgen.

Lees ook: Boter en je cholesterol

 

Bronnen: National Public RadioAPNewsJamaNetwork

 

 

Groene smoothies zonder fruit

Groene smoothies zijn een makkelijke en snelle manier om veel voedingsstoffen binnen te krijgen en je dag fris en vol energie te starten. Je hebt meteen een porties groenten op en kunt het zoeten met bananen en blauwe bessen. Het is allemaal vrij eenvoudig. Maar wat als je suikervrij wilt of moet eten? Dan zijn de fruitsuikers uit den boze en wil je een groene smoothie die net zo lekker is.
Hartige smoothies kun je zien als een plantaardige omelet of soep.
De truc is te varieren en te experimenteren met verse groene kruiden. Ik heb drie recepten voor je waar, los van de avocado, geen fruit in zit. (Avocado is technisch gezien wel een fruit, maar waar maar 1 gram fruit in een hele avocado zit.)

foto: peachie palet
Groene Creamy Smoothie

Deze smoothie is goed om te beginnen als je fruit weglaat. Amandelmelk is lekker romig en zacht en spinazie is ook zacht van smaak.

  • handvol gewassen spinazie of paksoy
  • 2 dl amandelmelk
  • mespuntje kaneel en/of vanillepoeder
  • of de blaadjes van een takje munt

 Groen ‘cereal’ ontbijtje

Waarom zou je een groene smoothie alleen drinken? Gebruik het eens in plaats van melk en meng het met noten, zaden en blauwe bessen. Zorg dat je voldoende courgette gebruikt om een romige dikke smoothie te krijgen. De komkommer maakt het lekker fris. Ik vind munt altijd lekker in een smoothie en in dit ontbijt doe ik er dan ook graag de blaadjes van 1 takje door.

foto: Nourish Every Day
  • 1 courgette, in stukjes
  • 1/2 komkommer, in stukjes
  • 2 handen gewassen spinazie (of paksoy als je geen spinazie verdraagt)
  • strooi er hennepzaad, gehakte noten, blauwe bessen of zelfgemaakte paleo granola over
  • eventueel munt

 

Snelle koude soep

Waarom zou je soep alleen maar warm eten? Begin de dag eens met zo’n kickstart boordevol vitaminen en mineralen. Deze soep is ook lekker als 4-uurtje om je dip en de trek in suiker te vermijden.

foto: smoothiesmuller.nl
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 gele paprika
  • 1 tomaat
  • 1 handvol spinazie
  • 1/2 komkommer
  • 1 avocado
  • 2 takjes verse basilicum
  • en optioneel: een teentje knoflook (ik vind dat in de middag erg lekker! Het geeft je eten echt een boost!
  • zeezout en peper naar smaak

https://smoothiesmuller.nl/recepten/groene-smoothies/

Cistus thee

Het zonneroosje is een plant uit de malvafamilie, net als stokroos en hibiscus.  Deze plant wordt al 2000 jaar gebruikt vanwege de reinigende werking. Bij het zonneroosje wordt het blad gebruikt. Bij andere malvasoorten als witte malva (heemst) wordt de wortel gebruikt, lees in deze blog over de geweldige helende eigenschappen van deze wortel.

Naast de reinigende eigenschap van het zonneroosje, hebben de bladeren van deze plant veel helende kwaliteiten.

Het wordt al sinds de Egyptenaren gebruikt bij:

  • infectie en ontstekingen van de urinewegen
  • maag-darm klachten en ontstekingen
  • leverziekten
  • huidproblemen
  • ademhalingsproblemen (astma)
  • gewrichtsontstekingen

Vandaag de dag is deze plant vooral bekend doordat het biofilm in de darmen af kan breken. De darmen zijn aan de binnenkant bekleed met een slijmlaag waarin de goede bacterien leven. Dit is een gezonde doorlaatbare biofilm. Heb je veel slechte bacterien dan vormen zij op bestaande biofilm een laag die niet doorlaatbaar is. De slechte bacterien gebruiken calcium en zware metalen om hun biofilm als het ware dicht te metselen. Hierdoor is het zo moeilijk om ze af te breken. Doordat deze dichtgemetselde muur over de gezonde slijmlaag ligt, kunnen voedingsstoffen niet goed opgenomen worden.

Om deze biofilm af te breken kun je drie keer per dag een kop Cistus thee drinken.  Het afbreken van de biofilm is een belangrijk onderdeel bij de behandeling van Candida en de ziekte van Lyme. Probiotica vullen goede bacterien aan, maar kunnen niet de slechte bacterien van Candida en Lyme afbreken omdat deze zich gehuld hebben in de biofilm waar de probiotica niet doorheen kunnen komen. Als de biofilm afgebroken wordt kan je lichaam makkelijker gifstoffen afvoeren, je immuunsysteem versterken.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Overal waar bacterien zijn  maken bacterien een biofilm, dat is niet alleen in het lichaam, bijvoorbeeld tandplak, maar ook op materialen, het is het slijmerige laagje van viezigheid. Je vind het op sifons,  zwanenhals, maar ook op stenen in een rivier.

Wil je van slechte bacterien af, dan moet de biofilm dus verwijderd worden.


Naast deze eigenschap bevat Cistis veel polyfenolen (o.a. proanthocyanide en flavonoide), de thee werkt als natuurlijke pijnstiller en zorgt ervoor dat vloeistoffen (bloed, slijm, vocht) minder snel afgevoerd wordt waardoor het ook bij diarree veel gebruikt wordt. Ook wordt het gebruikt bij allergien en eczeem doordat het de vrijlating van histamine uit mestcellen vermindert.

 

Histamine intolerantie

Als je histamine intolerantie hebt gekregen op latere leeftijd is dit meestal gekoppeld aan een aangetaste darmflora in combinatie met de bijnieren die niet goed werken. De thee van het zonneroosje vermindet niet alleen de vrijlating van histamine, het breekt ook de biofilm af waardoor de darmen kunnen beginnen met herstellen. Neem je daarbij ook nog thee van de malva wortel, dan kan je ook je darmslijmvlies herstellen. Lees hier over thee en andere manieren om de malva wortel te gebruiken.

Candida komt regelmatig voor bij mensen met histamine intolerantie, wil je van de intolerantie af, dan moet je eerst de Candida aanpakken. Als je vaak moe bent en je hebt steeds trek in suiker en koolhydraten, lees dan deze blog over Candida.

 

Cistus thee

Om cistusthee medicinaal te gebruiken drink je elke dag 3 koppen van deze thee.

Gebruik 1-2 theelepels voor 2,5 dl. Doe de thee in een kop, schenk er kokend water op en laat dit minstens 5 minuten trekken. Zeef en drink de thee.

DPP IV enzym en gezondheidsklachten

Heb je last van voedselintoleranties, histamine intolerantie, depressie, angst, stress, overgewicht of diabetes type 1 of 2? En heb je toevallig ook concentratieproblemen, ADHD/ADD? Ben je gek op brood en zuivel? Of eet/drink je veel soja en spinazie? Laten we dan een kijkje nemen in de darmen. We kijken deze keer niet naar de samenstelling van darmbacterien of een lekke darm, maar naar morfine achtige stoffen die in voeding voorkomen: exorfinen.

Als al eens een lowcarb of paleodieet hebt gevolgd en je bent er in het begin flink chagerijnig van geworden, je partner klaagt dat dit dieet je niet leuker maakt, dan weet je: Je bent aan het afkicken van exorfinen. Deze morfine-achtige stoffen geven je even een goed gevoel. Sommige mensen zijn er aan verslaafd zonder dat ze het weten.  Je hebt bijvoorbeeld een dip: neemt iets met tarwe (koekje, brood, etc) en je voelt je weer even beter.

Exorfinen zitten in gluten, caseine, soja en spinazie en in sommige schimmels. Normaal gesproken worden ze in de darmenafgebroken door het DPP-IV enzym. Maar er zijn mensen waarbij dit enzym onvoldoende werkt.

Als exorfinen niet goed afgebroken worden, worden de endorfine receptoren overmatig geactiveerd, die op hun beurt de dopamine afgifte stimuleert. Hierdoor voel je je lekker. Je zou denken, niets aan de hand toch? Maar door een langdurige overmatige stimulatie wordt endorfine, dopamine, insuline en cortisol ongevoelig.

Langdurige stimulatie van endorfine & dopamine door teveel exorfinen

Receptoren endorfine, dopamine, insuline, cortisol worden ongevoelig.

Hierdoor kun je diabetes type 1 en 2, overgewicht, stress-stoornissen en bijvoorbeeld depressie en angststoornissen, restless legs ontwikkelen.

Afspraak maken

DDP-IV enzym

Men weet pas sinds 2011 dat het DPP-IV enzym de hoeveelheid endorfine in de hersenen reguleert. Deze ontdekking is een mijlpaal in de geneeskunde, aangezien endorfine (samen met insuline) de belangrijkste dopamine stimulator is in het beloningssysteem van de hersenen. Daarmee neemt het enzym een centrale plaats in het ontstaan van psychische stoornissen.

Smaakversterkers blokkeren het DPP-IV enzym erg snel . Ook vernielen ze de  endorfine-receptoren waardoor de endorfine aanmaak met 70% daalt zodat er minder dopamine vrijkomt.

Het DPP-IV enzym beschermt de endorfine receptoren tegen overbelasting door opioïden, met in het bijzonder de exorfinen uit voeding.

Diabetes, bijnieruitputting door teveel exorfinen

Exorfinen zorgen in de eerste fase voor een forse toename van endorfine, dopamine, insuline en cortisol in de cellen en neuronen. Endorfine en dopamine is fijn maar een teveel aan insuline kan je insulineresistent maken en uiteindelijk zorgen voor diabetes en bij een constante overflow van cortisol voel je je vaak onrustig, gehaast, in paniek of angstig. Tot uiteindelijke de bijnier uitgeput is en geen cortisol meer kan aanmaken en je bijnieruitputting hebt.

Depressie en DPP-IV

Volgens diverse onderzoeken hebben mensen met een depressie een verlaagde DPP-IV activiteit. Bij deze mensen stapelen de exorfinen zich op in de hersenen, waar ze de serotonine receptoren blokkeren.
Antidepressiva zijn actief op de serotonine receptoren. Dit zou kunnen verklaren waarom antidepressiva (volgens een meta-studie uitgevoerd door het FDA in 2008) over het algemeen niet beter werken dan een placebo. Antidepressiva blokkeren de werking van dopamine.

ADD/ADHD en DPP-IV

De combinatie antidepressiva en methylfenidaat die zo vaak aan mensen met ADD/ADHD wordt gegeven is dan ook contraproductief.
De meeste antidepressiva worden geactiveerd via de endorfine receptoren . Dit verklaart waarom mensen met endorfine probleem niet geholpen kunnen worden door antidepressiva. Uit een meta-studie van het FDA blijkt dat antidepressiva niet beter werken dan een placebo.

 

Doe een Exorfinentest

Wat is het DPP-IV enzym?

Het DPP-IV enzym is een multifunctionele enzymen en heeft meer dan 70 functies. Het is onder meer betrokken bij de afbraak van exorfinen, dit zijn morfineachtige eiwitten uit gluten, caseïne, soja, spinazie en micro-organismen. En het is belangrijk voor het immuunsysteem.

Het DPP-IV enzym bevindt zich in de dunne slijmlaag van de darmen. Daar verhindert het de opname van exorfinen in de bloedbaan en beschermt het de endorfine receptoren. Het endorfinesyteem heeft in de darm een ontstekingsremmende  werking. Het DPP-IV enzym helpt de microvilli mee in stand houden en is daarmee is van de belangrijkste enzymen om lekkende darm te voorkomen en te behandelen.

Onderzoek wijst uit dat bij een tekort aan DPP-IV enzym werking (bv. onder invloed van gluten) de microvilli verkleinen en lekkende darm in de hand werkt. Galactose, een genetische DPP-IV enzym stimulator doet de groei van microvilli toenemen.

Immuunsysteem en DPP-IV

De immunologische functie van het DPP-IV enzym wordt afzonderlijk aangeduid met de term CD26 enzym. Een tekort aan  CD26 activiteit is betrokken bij diverse immuun-aandoeningen en kanker. Vitamine A is een van de genetische stimulators van het CD26 enzym.

CD26 activeert de lymfocyten die prolifereren in T-cellenB-cellenNK-cellen. Deze cellen en hun bijproducten (antistoffen) spelen een centrale rol in het adaptieve of verworven immuunsysteem. Dit is het aanpassingsimmuunsysteem tegen ziekteverwerkers zoals pathogenen en eiwitten die antistof-reacties kunnen teweegbrengen (bv. de IgG en de IgE antistoffen door voeding).

Verstoringen in de werking van CD26 zijn betrokken bij diverse (auto) immuunaandoeningen. Voorbeelden zijn allergieën, astma, CVS, kanker, fibromyalgie, reumatoïde arthritis, lupus, depressie en autisme .

CD26 bindt zich op dezelfde receptoren van de lymfocyten waar zich ook exorfinenorganofosfatenstreptokinase en thiomersal binden. Dit laatste is een kwik bevattende stof die aan vaccins wordt toegediend. Volgens Vodjani ligt het vaccineren met thiomersal mee aan de oorzaak van de toename van autisme, ADD en ADHD. Deze co-receptoren worden ook bezet door stoffen die een rol spelen bij kanker, AIDS, reumatoïde artritis, lupus, multiple sclerose en andere (auto) immuunziekten.

Defecten in de werking van het CD26 enzym zou ook betrokken zijn bij de vorming van myelomonocyten. Deze cellen spelen een rol bij het ontstaan van acute en chronische myeloïde leukemie.

Het CD26 enzym heeft een sterke antivirale werking. Zo is bekend dat vrouwen met een sterke CD26 werking geen HIV-1infectie ontwikkelen na geslachtsgemeenschap met een seropositieve man.  Volgens diverse wetenschappers wordt de AIDS-epidemie mogelijk gemaakt door een verminderde functie van het DPP-IV/CD26 enzym.

Een verstoring in de werking van het CD26 enzym is betrokken bij de meeste (auto) immuunziekten . Dit doet de vraag rijzen of wel een goed idee is om medicinale DPP-IV/CD26 remmers in te zetten voor de behandeling van diabetes. Zeker nadat bekend werd dat deze geneesmiddelen de kans op kanker doen toenemen.

Er zijn onderzoeken waarbij de DPP-IV en CD26 enzym functie (in bepaalde omstandigheden) onafhankelijk van elkaar blijken te werken. Dit betekent dat iemand geen immuniteitsproblemen kan ondervinden (CD26), maar wel andere complicaties ten gevolge van een deficiënte DPP-IV enzym werking. De enige bedenking is dat dit onderzoek is gesponsord door fabrikanten van DPP-IV enzym remmers.

Allergien en DPP-IV

Als het  DPP-IV enzym niet goed werkt zorgt dit voor een toename van de eosinofiele granulocyten. Deze witte bloedcellen zijn betrokken bij de pathogenese van allergische reacties, zoals allergisch astma, rinitis en dermatitis. Toename van de eosinofiele granulocyten veroorzaken een systemische respons. Bij deze respons komen ontstekingsmediatoren   (IL-1, IL-6 en TNF-alpha) in de bloedbaan terecht die een allergische reactie opgang brengen.

Het DPP-IV enzym is een essentieel enzym voor de antigeen presentatie. Het DPP-IV enzym promoot een normale cellulaire immuun-respons en is belangrijk voor de vorming van signaalstoffen die betrokken zijn bij inflammatie en andere immunologische reacties. Uit onderzoek blijkt dat de afbraalk van TNF-alfa (tumor necrosis factor alpha) gebeurt door DPP-IVTNF-alfa is een signaalstof dat ontsteking stimuleert en betrokken is bij auto-immuunziekten en kanker. Een verminderde werking van DPP-IV heeft overproductie van TNF-alfa tot gevolg. Dit wordt in verband gebracht met een aantal immuunziekten, zoals autisme, kanker, darmontstekingen en reumatoïde artritis.

In een onderzoek van 2007 werd een verband aangetoond tussen het DPP-IV enzym en allergieën. Moeders met tijdens de borstvoeding lage DPP-IV waarden, hadden beduidend meer kans op een kind met dermatitis en allergieën.

Een deficiënte DPP-IV werking zorgt voor een toename van de eosinofiele granulocyten. Deze witte bloedcellen zijn betrokken bij de pathogenese van allergische reacties, zoals allergisch astma, rinitis en dermatitis. Toename van de eosinofiele granulocyten veroorzaken een systemische respons. Bij deze respons komen ontstekingsmediatoren (IL-1, IL-6 en TNF-alpha) in de bloedbaan terecht die een allergische reactie opgang brengen.

Het DPP-IV enzym is een essentieel enzym voor de antigeen presentatie. Het DPP-IV enzympromoot een normale cellulaire immuun-respons en is belangrijk voor de vorming van signaalstoffen die betrokken zijn bij inflammatie en andere immunologische reacties. Uit onderzoek blijkt dat de afbraalk van TNF-alfa (tumor necrosis factor alpha) gebeurt door DPP-IVTNF-alfa is een signaalstof dat inflammatie stimuleert en betrokken is bij auto-immuunziekten en kanker.. Een verminderde werking van DPP-IVheeft overproductie van TNF-alfa tot gevolg. Dit wordt in verband gebracht met een aantal immuunziekten, zoals autisme, kanker, darmontstekingen en reumatoïde artritis.

In een onderzoek van 2007 werd een verband aangetoond tussen het DPP-IV enzym en allergieën. Moeders met tijdens de borstvoeding lage DPP-IV waarden, hadden beduidend meer kans op een kind met dermatitis en allergieën R.

DPP-IV enzym remmende factoren

De werking van het DPP-IV enzym kan worden geremd door verschillende natuurlijke en chemische stoffen. Sommige van deze stoffen zoals kwik (amalgaamvullingen) kunnen de werking van het enzym jarenlang afremmen. Koemelk (en andere niet-humane melk) is niet geschikt voor de mens.

  • Niet-humane melk (bv. koemelk) bevat casomorphin-5, een exorfine uit caseïne. De afbraakproducten van casomorphin-5 blokkeren de werking van het DPP-IV enzym. Indien niet-humane melk geschikt was voor de mens, zou het nooit een enzym remmen dat meer dan 70 functies heeft. (humane melk bevat geen casomorphin-5). Bovendien is casomorphin-5 in de hersenen zowat tien maal sterker dan morfine R. Met andere woorden niet-humane melk heeft een verdovend effect dat haaks staat op het overlevingsinstinct van de oermens (jagers moeten alert zijn).

Een overzicht van de DPP-IV remmende factoren:

  • Calcium suppletie: het nemen van DPP-IV producten mag liefst niet gecombineerd worden met de extra inname van calcium.
  • Organofosfaten (insecticidenherbiciden en pesticiden)
  • Kwikverbindingen: (amalgaam, vaccins en vis)
  • Vaccins tegen baarmoederhals kanker 
  • Ezetimibe: (cholesterolverlager)
  • Statines: (cholesterolverlagers)
  • Chlorambucil (chemotherapie)
  • DPP-IV remmers: (diabetes) DPP-IV remmers verhogen de kans op psychose en andere dopamine verstoringen (bv. verslaving en gewelddadig gedrag)
  • Glucocorticoïden: (voornamelijk cortisol)
  • Superoxide: zie punt dementie en de ziekte van Parkinson
  • Cationische peptidenCaseïneexorfinen; de afbraakproducten van BCM-5 – een caseïneexorfine –  remmen de werking van het DPP-IV enzym. Met andere woorden niet-humane melk-exorfinen schakelen de werking van het DPP-IV enzym uit.
  • Dynorphin: een opioïde die de KOR receptoren van het endorfinesysteem activeert. De KOR receptoren werken als een remmer van de andere twee receptoren van het endorfinesysteem (MOR en DOR). Dynorphin wordt actief door opiaten (bv.exorfinen), het gebruik van dopamine stimulerende geneesmiddelen   (bv.Ritalin®/Rilatine®, dextro-amfetamine, Levodopa®), antipsychotica, chronische stress, roken, alcohol, bijna alle drugs en het consumeren van overwegend vette voeding. Dynorphin is een dopamine-remmer, een DPP-IV enzym remmer en een BDNF remmerBDNF beschermt de hersenen tegen neurodegeneratie, een problematiek die voorkomt bij geheugenproblemen, de ziekte van Alzheimer en Parkinson .
  • Histamine, een stof die vrijkomt bij allergische reacties. Histamine is een dynorphin-activator een stof met een sterk DPP-IV remmend effect .
  • Dopamine stimulerende medicatie (bv.Ritalin®/Rilatine® R, dextro-amfetamine R, Levodopa® R), activeren dynorphin, dat een DPP-IV remmer is R (zie dynorphin)
  • Cholecystokinine, een neurohormoon dat de galblaas stimuleert tot het afscheiden van gal. Cholecystokinine veroorzaakt een toename van dynorphin R, dat een DPP-IV remmer is(zie dynorphin). Exorfinen veroorzaken een sterke toename van cholecystokinine wat op termijn kan leiden tot het ophopen van galstenen en galblaasinfecties (helaas wordt er veel te snel overgegaan tot het operatief verwijderen van de galblaas). Gluten veroorzaakt een acht keer langzamere lediging van de galblaas door toename van cholecystokinine.
  • Chronische en belastende stress. Stress activeert het CRH hormoon, dat op zijn beurt dynorphin activeert. Dynorphin is een DPP-IV remmer. (zie dynorphin)
  • Chitosan is een natuurlijk voorkomende polysacharide met antibacteriële werking. Het wordt gebruikt in deodorants, waterverzachters, waterfilters en voor het klaren van wijn. Het is tevens een erg omstreden voedingssupplement om te vermageren (omdat het de opname van vet via de darmwand blokkeert), dat helaas mag verkocht worden…. Chitosan is een sterke DPP-IV remmer (80% verminderde activiteit van het DPP-IV gen)
  • Berberine: een vaak toegepast voedingssupplement, komt ook voor in Relora® (productnaam van een voedingssupplement met extracten van Phellodendron amurense)
  • Polyfenolen. Komen van nature voor in planten en groenten. In natuurlijke vorm zijn polyfenolen gezond. Geconcentreerde polyfenolen (extracten) gebruikt in voedingssupplementen zijn giftig omdat ze een sterke DPP-IV remmende werking hebben. Sommige van deze polyfenolen remmen het DPP-IV enzym sterker dan de DPP-IV remmende geneesmiddelen die aan diabetici worden voorgeschreven. De polyfenolen werden in dit onderzoekR ingedeeld in drie categorieën volgens hun DPP-IVremmende werking. Groep 1 (sterkste remmers): resveratrol, luteoline, apigenine, en flavonen. Groep 2 (matige remmers): naringenin, hesperetin, cyanidin-3-glucoside, kaempferol en malvidine. Groep 3 (zwakke remmers): cyanidine, quercetine en koffiezuur. Caseïne remt de werking van polyfenolenR (tot 75% en meer). Dit houdt onder meer in dat mensen die een zuivelvrij dieet volgen voedingssupplementen met polyfenolen best mijden.
  • EDTA : (een zware metalen chelator)
  • Adenosine
  • TNF-alfa en TGF-beta
  • Fosforzuur: (een smaakversterker in bijna alle frisdranken)
  • Forskolin
  • Hyperinsulinemie
  • Fluor en fluoriden
  • Antibiotica 
  • Efedrine (hoestdranken, drugs)
  • Erythrina variegata. (Indische koraalboom)
  • Galega orientalis (bloem: geitenruit)
  • Bacitracin (metaboliet van de Bacillus subtilis bacterie)
  • Mango bladeren en stengels: (Mangifera indica, alleen de bladeren en stengel)
  • Pennisetum glaucum (Gepelde parelgierst is in grote delen van Afrika het oorspronkelijke ingrediënt van couscous. In de Noord-Afrikaanse keuken wordt doorgaans tarwegries gebruikt, in deze versie is couscous eveneens in de westerse keuken bekend. Parelgierst wordt soms gebruikt bij het maken van bier)
  • Rauvolfia serpentina (een van de 50 meest gebruikte kruiden in de Chinese geneeskunde)
  • Druivenpitten: (ook in olie en druivenpitten supplementen zoals proanthenol en resveratrol).
  • Naringine: een flavonoïde, zit in grapefruit en sinaasappelschillen (commercieel sinaasappelsap uit extracten bevat schilrestanten). Naringine blokkeert niet alleen de P450-detox-enzymen (CYP3A4 en CYP1A2) maar ook het DPP-IV enzym R. In België wordt de grapefruit ook wel pompelmoes genoemd.
  • Epicatechine derivaten: antioxidanten concentraten uit groene thee, rode wijn en chocolade. Het nemen van teveel antioxidanten via supplementen is toxisch.
  • Teveel zink: (bv. door hoge doseringen in voedingssupplementen. Chlorella, tarwe en andere granen kunnen een zink-tekort veroorzaken. Magnesium versterkt de binding van de endorfine receptoren in de hersenen van ratten, terwijl zink deze magnesium interventie neutraliseert )
  • Cadmium. (roken)
  • Wei :(bv. in proteïne shakes, kan de kans op prostaatkanker verhogen)
  • Febreze: (een stofverfrisser met zinkchloride): niet inademen en best uit de buurt houden van huisdieren (risico voor overgewicht, stressovergevoeligheid,  kanker, depressie en andere psychische stoornissen bij huisdieren)
  • Syzygium cumini (jambolan, een eetbare vrucht van de mirtefamilie)
  • Extract van Oryza sativa var. glutinosa (kleefrijstR
  • Extract van Piper longum, een pepersoort die veel wordt gebruikt in de ayurvedische geneeskunde R
  • Extract van malrove (Marrubium vulgare), wordt gebruikt als natuurlijke rustgever voor lichaam en geest.
  • Alostine (frequent gebruikt geneesmiddel in Afrika)
  • Scoparia dulcis (Scoparin A)
  • Tecoma stans (bloem: gele Bignonia)
  • Vinca major (plant: grote maagdenpalm)
  • Jambolan

Apta Voedingsadvies werkt met de exorfinen test van Exendo om te bepalen of iemand een overbelasting heeft voor exorfinen en dus een niet goed werkend DPP-IV enzym.

Het is aan te raden niet op eigen houtje DPP-IV enzymen te nemen in verband met wisselwerking met andere medicatie en voeding. Ook kun je ontwenningsverschijnselen krijgen van de exorfinen overbelasting, wat gemonitord wordt door APTA voedingsadvies.

De kenmerken van ontwenning (bv. geïrriteerdheid, toename stressgevoeligheid, onrust, agitatie enz…) verschillen per persoon:

Psychische ontwenningsverschijnselen: verhoogde prikkel- en stressgevoeligheid, geïrriteerdheid, moeheid, toegenomen behoefte naar suiker
Darmflora adaptatie: bij aanvang van gebruik van een probioticum kan gasvorming, krampen en of diarree optreden. Na verloop van tijd past het lichaam zich aan en verminderen of verdwijnen deze verschijnselen.

Maak een afspraak voor begeleiding of screening

De informatie in dit artikel komt van Exendo, het http://exendo.be/dpp-iv-enzym-onderzoek-en-referenties/#Functies  Op deze website vind je nog meer informatie en alle links naar wetenschappelijke onderzoeken die betrekking hebben op dit artikel.

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte

Bij diabetes type 1 worden de eilandjes van Langerhans vernietigd door een auto-immuunziekte. Bij diabetes type 2 is er een heel ander proces gaande, maar ook dit is een auto-immuunreactie van het lichaam.

SCHRIJF JE IN OP DE NIEUWSBRIEF

Vet en insuline

Vetten aan de buitenkant van de cellen zorgen ervoor dat insuline zijn werk niet goed meer kan doen.Dat zorgt ervoor dat lichaam minder gevoelig wordt voor insuline.

Dit is het begin van diabetes type 2

Het is belangrijk dat deze vetten (glycolipiden) worden verminderd, maar hoe doe je dat? Onderzoeker Shawn Winer van het University Health Network in Toronto probeerde het met immuun-onderdrukkende medicijnen. Dit zorgde voor een omkering van insulineresistentie gedurende meerdere maanden, wat aangeeft dat het immuunsysteem betrokken is bij diabetes type 2. Doordat de vetten verminderden nam ook de insulinegevoeligheid in de lever, spier en vetweefsels af. Ontstekingen in de lever en vetweefsel namen ook af en juist deze ontstekingen spelen een rol diabetes type 2. Bij het onderzoek bleek dat het buikvet van patienten met diabetes type 2 ontstoken was waardoor vetcellen afsterven. Als vetcellen afsterven ontstaat er immuunreactie.

Normaal werkt immuniteit zo dat een aantal witte bloedcellen (lymfocyten) een eiwit herkennen als vreemd (antigen). Ze “eten” de eiwitten op en plakken de verteerde stukjes op hun celmembranen zodat ze door de andere cellen “herkend” worden. Het type lymfocyten die dit doen worden B-cellen genoemd, omdat ze volgroeien in het beenmerg.T-lymfocyten (T omdat ze volgroeien in de thymus klier) komen in verschillende soorten. T-cellen zijn de eerste helpers, ze hechten zich aan de B-cel en helpen het om zichzelf te reproduceren, waarna ze oplosbare anti-lichamen produceren die zich aan antigenen “hechten”. De antilichamen zweven rond in het bloed en hechten zich aan iedere soort antigen die ze leuk vinden. De antilichamen zijn een signaal voor andere type T-cellen, de cytotoxische cellen(de cel-vernietigers), ze doden de cel met het antilichaam erop.

Auto-immuunziekte 

In een gezond lichaam markeren antilichamen alleen cellen die geinfecteerd zijn door virussen of tumorcellen, de gemarkeerde cellen worden dan vernietigd. Net zoals in een bos, waar sommige bomen een rood kruis krijgen om te worden gekapt. Alleen virussen en tumorcellen worden dan vernietigd. In een minder gezond lichaam, denkt het immuunsysteem dat bekende eiwitten antigenen zijn en vervolgens val het immuunsysteem de niet schadelijke eiwitten aan. Zo worden er dus normale gezonde cellen vernietigd.

Dit is wat we een auto-immuunziekte noemen.

Diabetes type 1, waar de betacellen van de alvleesklier worden vernietigd, is een auto-immuun ziekte.

Een ander voorbeeld is Hashimoto’s waarbij de schildklier aangevallen wordt door het immuunsysteem.Mensen die orgaan transplantatie moeten ondergaan krijgen medicijnen om hun immuunsysteem te onderdrukken zodat het nieuwe orgaan niet aangevallen wordt. Deze medicijnen heten immunosuppressiva.

In het eerste onderzoek zagen de onderzoekers dat muizen maanden lang een verandering hadden in hun T-cellen en de insulineresistentie verminderde.In 2011 deden zij een tweede onderzoek bij gemuteerde muizen die geen B-cellen aan konden maken.

Deze muizen konden dus geen antilichamen aanmaken. Ze gaven hen een dieet wat diabetes veroorzaakt, maar de muizen kregen diabetes. Ze namen toen antilichamen uit het bloed van diabetische muizen en injecteerde de muizen die geen antilichamen hadden: toen kregen ook deze muizen diabetes.Deze onderzoeken impliceren dat diabetes een auto-immuun ziekte is. Maar goed, wij zijn mensen en de onderzoeken zijn uitgevoerd bij muizen.

BOEK EEN CONSULT

Verder lezen over diabetes type 2: