Slaap je slank!

It’s all about that rhythm!

Wist je dat je biologische klok bepaalt hoe snel je eten verteerd wordt? Je lichaam heeft zijn eigen ritme en als je af wilt vallen kun je hier gebruik van maken. Zo is je spijsvertering ‘smiddags na de lunch het meest actief. Het is dan ook het verstandigst om van  de lunch de belangrijkste maaltijd te maken. Eet je ‘s avonds een zware maaltijd dan zal deze veel langzamer verteerd worden en je verbruikt ‘s avonds ook veel minder energie waardoor je maaltijd eerder in vetcellen opgeslagen wordt dan dat het wordt gebruikt als energiebron.

Een ander ritme wat belangrijk is is je slaapritme. Voldoende slaap is net zo belangrijk voor een gezond gewicht! Onderzoeken toonden aan dat mensen met slaapproblemen ook een hogere BMi(Body Mass Index) hebben. Hier zijn verschillende redenen voor.

Ten eerste zorgt voldoende slaap ervoor dat je minder snel snackt en je de impulsen om te snacken beter kunt beheersen. Je kunt als je uitgerust bent betere en gezondere keuzes maken. Slaap verminderd stress en verminderd dus ook de stresshormonen die zorgen voor gewichtstoename, zoals cortisol. Bovendien is het zo dat als je vroeg naar bed gaat je niet die middernacht snacktrek krijgt. Dit is echt funest voor ieder dieet.

Je slaapt is verdeeld in verschillende fases, als je een paar uur slaap mist dan mist je lichaam deze periode en ieder uur heeft zijn eigen functie. Zo slaap je het diepst tussen 10 uur ‘s avonds en 2 uur ‘s nachts. Als je tijdens deze uren wakker wordt is het moeilijk dit in  te halen. en zul je je de volgende dag moe en suf voelen. Je maakt dan ook eerder ongezonde voedingskeuzes. Dit komt dus door de vrijlating van de stresshormonen. Als je eerder naar bed gaat zal dit de vermoeidheid en stress op de volgende dag voorkomen en ga je minder snel snacken.

Je zult denken, wat is er toch met dat 10 uur ‘s avonds naar bed? Waarom zo vroeg? Tja, het is nu eenmaal zo dat je biologische klok je hersenen sterk beinvloed. De pijnappelklier reguleert je slaap en deze krijgt informatie binnen over de zonstand via je ogen. Via de optische zenuw krijgt de pijnappelklier een seintje: Tijd om op te staan of tijd om naar bed te gaan. ‘s Avonds, als de zon ondergaat laat de pijnappelklier het hormoon melatonine vrij. Hierdoor wordt je slaperig, de slaperigheid wordt sterker naar mate het donkerder wordt doordat dan ook het melatoninegehalte in je bloed hoger wordt. Als je blootgesteld wordt aan fel licht wordt de vrijlating van melatonine geblokkeerd en wordt je wakker. Meestal voel je je een of twee uur na zonsondergang moe worden. Dit is het signaal van je lichaam dat je moet gaan slapen. Rond middernacht bereikt het melatoninegehalte zijn piek en zal dan langzaam verminderen.

Om 10 uur ‘s avonds gaat je lichaam door een transformatie doordat het melatonine gehalte verhoogd. Deze transformatie fase in je slaap wordt geassocieerd met een verhoging van de interne metabole activiteit die verantwoordelijk is voor de heling van je lichaam.  Een vermindering van je mentale en fysieke activiteit is nodig om deze fase te laten plaats vinden. Als je wakker blijft zal het tweede fenomeen plaatsvinden: ‘second wind’. Een fenomeen wat vaak bij hardlopers plaatsvindt, na een 10 minuten lopen ben je moe, maar daarna voel je ineens dat je makkelijker en harder kunt lopen.  Als je om 10 uur gaat slapen merk je dat makkelijk in slaap valt. Ga je later dan 10 uur slapen, bijvoorbeeld om 11 uur dan zal je minder in slaap vallen doordat de ‘second wind’ voor een nieuwe dosis energie heeft gezorgd. De kwaliteit van je slaap zal ook minder zijn zodat je ‘s morgens minder fris wakker wordt. Zelfs als je je bedtijd aanpast van 11 naar 10 ‘s avonds maakt dit een enorm verschil in de kwaliteit van je slaap en zul je je de volgende dag veel wakkerder voelen. Dit komt doordat je gebruik maakt van de natuurlijk golf van neurochemie dat al voor 10 uur op gang is en je wordt ondersteund door de metabolische veranderingen die om 10 uur ‘s avonds beginnen. Onthoud dat slapen net zoiets is als investeren in aandelen op de beurs: timing is het belangrijkst!

Als je nu iedere dag later dan 10 uur naar bed gaat, stel jezelf dan als doel dat je een kwartier tot half uur eerder gaat slapen, totdat je keurig om 10 uur op bed ligt. Als je ook wakker wordt na 6 uur ‘s ochtends is het belangrijk dat je een kwartier tot een half uur eerder opstaat dan normaal. Want zo help je je slaapcyclus te normaliseren.  Je zult zien dat als je  je slaapritme aanpast het veel makkelijker is om je dieet en je bewegingsdoelen vol te houden. En je zult ook nooit meer nachtelijke eetbuien hebben.