Het wonder van koriander en komijn

Ik was vorige week in een Hindoestaanse toko waar ik grote zakken met korianderzaad en komijnzaad kocht. De eigenaresse van de toko vroeg wat ik er mee ging doen. Ik vertelde dat het was om dukkah mee te maken. Een Egyptisch kruiden- en notenmengsel wat je gebruikt als dip voor brood, samen met olijfolie. Ik vertelde niets over mijn interesse in kruiden vanuit gezondheidsredenen, want die is even groot als mijn liefde voor eten. Ik kan geen genoeg krijgen van de geur en smaak van koriander en komijn. Als ik doordeweeks een eenpansgerecht maak met groenten en vlees gebruik ik ze vaak. Als ik een dag uitgebreid kokkerel kunnen ze niet ontbreken. Ik heb zakken vol koriander en komijnzaad in mijn keukenkast! Ik gebruik ze onder andere bij Marokkaanse, Indiase, Indonesische en Mexicaanse gerechten.

De vrouw van de toko vertelde me zonder reden (op de een of andere manier sta ik altijd een kwartier te praten in die winkel, of eigenlijk te luisteren) dat een kennis van haar in Suriname ernstige hartklachten had, ze moest gedotterd worden. Een vriend van die kennis, vast iemand die traditionele kennis van kruiden had, vertelde dat ze iedere ochtend een theelepel van een mengsel van koriander en komijn moest nemen, ze moest dit eerst een nacht weken in water en dan innemen. Toen ze een maand later bij de arts in het ziekenhuis kwam als voorbereiding op haar operatie, kon de arts geen verstoppingen in haar aderen vinden. De ader was helemaal schoon! De operatie werd afgezegd en de vrouw kon weer naar huis!

Ik vond dit weer een mooi voorbeeld van hoe simpele alledaagse kruiden je kunnen helpen met je gezondheid. Ze bevatten zoveel waardevolle stoffen!

In mijn werk als kookdocent in Rotterdam Feijenoord kom ik dagelijks in contact met vele culturen. Wat ik van deze mensen leer is dat zij over veel kruidenkennis beschikken, uit overlevering meegekregen van hun ouders. Het zijn vaak kleine simpele dingen. Misselijkheid verdringen met een theelepel komijnpoeder of -zaad in een beetje water en de misselijkheid verdwijnt. Oregano wat helpt je immuunsysteem te versterken.

Zo heeft elk kruid en specerij zijn helende werking en zijn ze toepasbaar op veel verschillende kwalen. In eerste instantie lijkt het een beetje overdreven, oregano voor zowel je bloeddruk, als spijsvertering, bij pijn, gordelroos etc. Zoveel verschillende dingen, is dat dan niet een beetje kwakzalverij? Een verzinsel? Goed voor alles?

Nee. Het is zo dat alles in je lichaam met elkaar verbonden is. De ene kwaal is het gevolg van een andere kwaal. Werkt je spijsvertering niet goed dan heeft dat gevolgen voor heel je lichaam. Heb je allergien dan ontstaat dat door een niet goed werkend immuunsysteem, wat op zijn beurt weer ontstaat door een verstoorde darmflora. Reuma ontstaat bijvoorbeeld ook op dezelfde manier, ontstekingen in de botten doordat het lichaam ontstekingsgevoelig is geworden, doordat het immuunsysteem niet goed werkt en het lichaam uit balans is qua vetzuren, mineralen en vitaminen. Als je geen goede bouw- en brandstoffen aanlevert, kun je wachten op de gevolgen. Zo simpel is het.

 

Ik geef in april een cursus over kruiden, de reis van de kruiden, hoe ze over de wereld verspreid zijn geraakt. Wat ik ook in deze cursus behandel is de gezonde werking van kruiden. Ik ga er niet heel diep op in, de cursus is culinair gericht, maar het is toch fijn om te weten dat als je veel kruiden gebruikt, je lichaam dit geweldig vind.

Het voorbeeld van komijn en koriander voor het hart was voor mij nieuw, en zo zijn er nog veel meer voorbeelden van mensen die veel baat hebben bij het dagelijks gebruik van kruiden. Het fijnste is nog wel dat het gebruiken van kruiden ook zo lekker is!

 

 

Komijn is een enigszins bitter kruid met een verkoelend effect. Het heeft een alkalische werking, wat betekent dat het de zuurgraad in het lichaam verlaagt. Hoe zuurder een lichaam, hoe zieker iemand is. Komijn helpt bij brandend maagzuur. Het reinigt het bloed en helpt bij het afvoeren van afvalstoffen, het is goed voor het hart en versterkt de baarmoeder en werkt krampopheffend bij menstruatiepijn.

Huiduitslag kun je verhelpen door komijn te koken in water en dit aan je badwater toe te voegen. Neem dit meerdere malen. Het werkt net als koriander goed op de urinewegen en werkt diuretisch (vochtafdrijvend)

Het versterkt de lever, nieren en darmen. Zo helpt een pasta gemaakt van komijnzaad en water bij galstenen en nierstenen. Komijn werkt zeer snel, zowel als je het inneemt als wanneer je het op de huid aanbrengt.

Er valt nog veeeel meer te vertellen over komijn en koriander en ook over de specifieke toepassingen, de hoeveelheden en de manier waarop. Wil je weten hoe je kunt helen met kruiden dan adviseer ik je naar een fytotherapeut te gaan, zij weten precies in welke hoeveelheid je kruiden moet gebruiken en op welke manier. Voor het gebruik in de keuken kun je je voordeel doen met de wetenschap dat kruiden gebruiken alleen maar voordelen heeft! Wil je weten wat je met de kruiden kunt doen, welke reis ze afgelegd hebben over de wereld en hoe je ze toepast in gerechten? Schrijf je dan in voor de cursus De Grote Kruidenreis!