Het verband tussen SIBO en allergische ziekten zoals astma en eczeem, met name bij kinderen, is het meest onderzocht.. Er is een toenemend besef van het belang van de darmflora van de gezondheid van het immuunsysteem en het lichaam als geheel, dit wordt weerspiegeld in de grote hoeveelheid onderzoek gepubliceerd op dit gebied in de afgelopen jaren. De algemene consensus is dat de darmflora een directe interactie met het immuunsysteem aangaat en dat verstoringen in de darmflora leiden tot een verhoogd aantal gevallen van allergische aandoeningen. In feite is de darmflora de belangrijkste factor die betrokken is bij de ontwikkeling van het immuunsysteem na de geboorte. Abnormale darmflora wordt herhaaldelijk gevonden bij baby’s en jonge kinderen met allergische aandoeningen en het is aangetoond dat het beheer van gezonde Lactobacillus bacteriën de ontwikkeling van dezelfde ziekten te voorkomt.
Veruit de meest voorkomende vorm van bacteriële dysbiose wordt verband met het darmziekten met buitensporig soort fermentatie of dunne darm bacteriële overgroei (SIBO).
Er zijn meerdere studies waarbij SIBO als belangrijke factor bij het prikkelbare darm syndroom, chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie.
Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association (JAMA), één van ‘s werelds meest prestigieuze tijdschriften, concludeert dat SIBO waarschijnlijk een belangrijke rol in het ziekteproces van IBS speelt.
Het onderzoek zegt:
“De mogelijkheid dat de bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO) opzwelt bij IBS kan worden verklaard door een grotere totale waterstof excretie na lactulose inname, een correlatie tussen het patroon van stoelgang en het soort afgescheiden gas, een prevalentie van abnormale lactulose ademtest in 84% van de IBS-patiënten, en een verbetering van 75% van de IBS-symptomen na de uitroeiing van SIBO “
De auteurs van het onderzoek concluderen dat de gastro-intestinale en immune effecten van SIBO een mogelijke verklaring bieden voor de vele gastro-intestinale en non-gastrointestinale symptomen van IBS.
SIBO wordt ook vaak gezien bij patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom. Een overzicht van gepubliceerde literatuur stelt dat onder andere CVS-patiënten “lieten veranderingen zien in de darmflora, met inbegrip van verlaagde niveaus van bifidobacteriën en de dunne darm bacteriële overgroei.”
Interessant is een studie gepubliceerd in 2004 waaruit bleek dat SIBO vaker voorkomt bij fibromyalgie patiënten dan bij IBS-patiënten. Dit resultaat was gebaseerd op de hoeveelheid waterstof gedetecteerd met de waterstof ademtest na een lactulose-oplossing werd ingenomen. Een belangrijk aspect van deze studie die moet worden opgemerkt is dat de ernst van SIBO gedetecteerd in fibromyalgie gecorreleerd met de hoeveelheid van de tenderpointpijn die de patiënt leed, dus er is duidelijk bewijs van een verbinding. Pijn niveaus werden gemeten met de patiënt vragenlijsten.
Tenslotte wordt er een start gemaakt met het onderzoek naar de relatie tussen darmgezondheid en geestelijke gezondheid. Onderzoek toont aan dat de nutritionele invloeden op depressie nog onderschat en dat depressieve patiënten gastro-intestinale functie, verhoogde oxidatieve stress, veranderde immuunfunctie en gebreken van verschillende voedingsstoffen, omega-3 vetzuren veranderd zijn. SIBO wordt voorgesteld als een reden voor de verminderde voedingstoestand en stress en het is bekend dat het een negatief effect op de darmflora heeft, het vermindert het aantal heilzame Lactobacilli en Bifidobacteria soorten. Verder onderzoek is nodig om direct te zoeken naar SIBO bij depressieve patiënten.
Het is waarschijnlijk, aangezien de kennis van de rol van de darmflora in de gezondheidszorg uitbreidt, dat dysbiose betrokken zal worden bij veel meer ziekten, maar tot die tijd hebben we veel na te denken over wat er al ontdekt.
Wat zou u adviseren bij vermoedens van Sibo qua onderzoek/behandeling?
Beste Maartje,
Dat zou ik moeten bepalen na een consult waarbij ik je hele gezondheid onder de loep neem. Een consult omvat een uur gesprek en vragenlijst over je gezondheid nu en vroeger, naar aanleiding daarvan zou ik dan eventueel een ontlastingonderzoek uit laten voeren.
vriendelijke groet,Lisa