Ja, wat zijn dat eigenlijk, enzymen, wat doen ze precies?
Laat ik beginnen bij het begin.
Wat zijn enzymen?
Heel droog gezegd zijn enzymen moleculen die chemische reacties veroorzaken in processen in het lichaam. Het woord enzym komt van het Grieks, ‘enzume’ betekent zuurdeeg of gist. Enzymen veroorzaken dus gisting. Door de gisting kunnen enzymen stoffen splitsen, ze breken deze stoffen open waardoor ze op een andere manier gebruikt kunnen worden.
Wat doen enzymen?
Enzymen zetten stoffen om. Dit doen ze in de lichaamscellen. Zonder enzymen kun je niet leven, want ze zetten metabolische processen in gang door de processen of reactie te activeren, veranderen of vertragen.
Spijsverteringsenzymen breken eiwitten, vetten of koolhydraten af.
Antioxidantenenzymen zorgen voor de omzetting van vrije radicalen naar onschadelijke of minder schadelijke moleculen.
En als laatste intracellulaire enzymen, deze celenzymen brengen de werking in gang.
Zorg voor voldoende enzymen
Enzymen zijn opgebouwd uit eiwitten en kunnen worden gemaakt met behulp van vitaminen en mineralen. De meeste enzymen worden door het lichaam zelf gemaakt. Ons lichaam bevat meer dan 3000! verschillende soorten enzymen! Om die enzymen te maken hebben we dus eiwitten nodig maar ook de mineralen ijzer, selenium, magnesium en zink. Het is dus essentieel dat je deze mineralen voldoende binnenkrijgt met een goed voedingspatroon.
Er kan een tekort aan enzymen ontstaan als deze mineralen niet voldoende aanwezig zijn, maar er zijn meer factoren waardoor je een tekort aan enzymen kunt hebben en dan heb ik het vooral over spijsverteringsenzymen.
Oorzaken kunnen zijn:
- een te hoge zuurgraad van het lichaam
- de temperatuur van het lichaam
- leeftijd/geslacht: vrouwen boven de 40 maken minder spijsverteringsenzymen aan
- vervuiling, bijvoorbeeld door roken(cadmium) en amalgaam vullingen (kwik)
- te veel eiwitten in de maaltijd. >je hebt namelijk extra veel enzymen nodig om dit af te kunnen breken
- verminderde hormoonwerking> hormonen geven sturing aan de aanmaak en afgifte van enzymen
- stress>als de spier in de alvleesklier gestresst is en niet kan ontspannen kunnen er ook geen spijsverteringsenzymen vrijgelaten worden
- Aanleg voor bloedingen
- Chronische kwalen
- Darmkrampen
- Darmgasvorming
- Degeneratieziekten
- Lang aanhoudende pijn bij kwetsuren
- Slechte wondgenezing
- Snel oedeem
- Snel sportblessures
- Terugkerende ontstekingen
- Te veel maagzuur
- Te vroege veroudering
- Voedselallergien
- Vermoeidheid na het eten
- Verbeter de zuurgraad van je lichaam. Een zuur lichaam is een ziek lichaam. Het is belangrijk dat het zuur en base in evenwicht is. Basisch voedsel zijn ( dit is een algemene opsomming) verse onbewerkte producten, veel groenten en fruit. Verzurend werken: bewerkte voeding, kant en klare voeding, alle producten met suiker of kunstmatige zoetstoffen, gefrituurd eten, zuivel van koeienmelk. Er zijn nuances in de verschillende voedingsproducten, maar dit is een globaal overzicht van basisch en verzurende voeding. Zorg het liefst voor een basen overschot, dus veel verse groenten en fruit.
- Herstel je hormoonbalans door je voedingspatroon aan te passen. Verwijder de verzurende voeding, wees matig met dierlijke eiwitten, als je zuivel gebruikt, neem dan geitenmelk producten. Zorg voldoende omega 3 en verminder de omega 6 door alleen verse producten te gebruiken en niet te bakken in olien als zonnebloem, mais of arachide olie. Olijfolie en kokosolie vind ik zelf het fijnst, rijstolie kan ook maar is minder makkelijk verkrijgbaar.
- Zorg voor voldoende ontspanning. Stress is de grootste ziekmaker in onze maatschappij. Enzymen kunnen hun werk niet doen als ze niet vrijgelaten kunnen worden door de spier van de alvleesklier.
- Herstel je darmflora balans, met voeding, maar ook met probiotica. Als de zuurgraad in de darm te laag is kunnen de spijsverteringsenzymen niet goed functioneren. Hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan en voedselallergien en intoleranties. Spijsverteringsenzymen kunnen ervoor zorgen dat ontstekingen geremd worden. Probiotica zijn goede bacterien, deze bacterien produceren ook enzymen.
- Zorg voor een gezond maagzuur. Je maag maakt extra maagsap aan als er te weinig spijsverteringsenzymen zijn, dit gebeurt als compensatie. Maar hierdoor krijg je maagzuurklachten en verzuring in de darmen. Je kunt je maagzuur in balans brengen met groene bladgroenten als boerenkool, spinazie, selderij, snijbiet. Citroensap of appelazijn (innemen in de ochtend voor het eten). Gember. Zwarte olijven (niet sterk gezouten), Keltsich zeezout of Himalayazout. Graspoeders zoals bijv. tarwegras of gerstegras. Deze groenten en andere producten kun je het beste als sappen nemen. Een slowjuicer is hierbij erg helpzaam. Als je de groenten zo rauw eet als salade of smoothie kunnen de vezels nog te zwaar belastend zijn. Maak eventueel soep van de groenten als je maagzuur erg zwak is. Is je maagzuur en darmbalans hersteld dan kun je wel rauwe groenten eten.
- Zorg voor voldoende mineralen: Zink, magnesium, mangaan. Door suikerconsumptie en stress ontstaat al snel een magnesiumtekort.