Zweeds kruidenbitter

Ken je Zweeds Kruidenbitter nog?

Ik was het zo goed als vergeten, maar heb het weer (her)ontdekt als waardevolle aanvulling op mijn dagelijkse voeding. Vooral bij het ontgiften of herstel van ziekte.

Doordat ik ook werk met Ayurvedische leer, welke werkt met o.a. kruidenpreparaten, verdiepte ik me in het algemeen in kruiden en wilde planten.zodat ik jullie met de wildplukwandelingen kan informeren over het nut en weldaad van wilde planten voor je gezondheid en je culinaire avonturen.

Voor iedereen die geinteresseerd is in natuurlijke geneeskunde zonder chemicalien

is wat ik nu ga vertellen heel interessant!

Let op, daar gaan we:

Voor een goede gezondheid en hormonaal evenwicht, zonder katerig gevoel is het belangrijk dat je lever goed werkt. Daarom doe twee keer per jaar een weekje detox en heb ik iedere maand een of twee dagen sapdagjes, meestal als ik menstrueer.

Daarbij gebruik ik Zweeds kruidenbitter, het  is een eeuwenoud elixer waarvan vele mensen de krachtige werking hebben ervaren. (Ik lijk wel een middeleeuwse elixer verkoper op de markt, maar het is echt waar, google er maar eens op) De eerste geschriften over een dergelijk elixer vond men in middeleeuwse manuscripten. In de 16e eeuw stelde Paracelcus, de grote hervormer van de geneeskunde, een recept samen met aloe, mirre en saffraan:

“Elixer ad longam vitam”

Elixer voor een lang leven

In de 17e en 18e eeuw heeft de Zweedse Dr. Samst het recept vanuit overleveringen van zijn familie opgediept en opgeschreven. Dr. Samst werd 104 jaar oud (en dat in de 18 eeuw!), hij kwam om door een ongeluk tijdens het paardrijden, anders was hij vast nog wel wat ouder geworden. 250 jaar later kreeg Maria Treben het manuscript in handen. Zij genas van de gevolgen van een ernstige tyfusaanval met behulp van het kruidenelixer. Dit was voor de aanleiding om het boek “Geneeskrachtige kruiden uit Gods apotheek” te schrijven.

Zweeds kruidenbitter is zoals de naam al zegt: bitter. Het bevat 15 verschillende kruiden met een heilzame werking. De voornaamste werking van bittere stoffen is het activeren van de lever. De lever produceert gal, gal is bitter en is noodzakelijk voor een goede vertering van de voeding in de darmen. De gal wordt aangemaakt in de lever, wordt verzameld in de galblaas om vervolgens in de dunne darm wordt te worden vrijgelaten om daar de de vetten in de voedselresten te splitsen te emulgeren zodat de darmwand de voedingsstoffen op kan nemen.

Als de lever niet goed werkt heeft dit grote gevolgen voor veel gezondheidsaspecten.

De werking van bittere planten is dus belangrijk voor ons welzijn, dit is ook de reden waarom ik mensen mee neem op wildplukwandelingen. De wilde planten bevatten vaak veel bittere stoffen en zijn ideaal om je lever en darmstelsel te ondersteunen.

De samenstelling van Zweeds kruidenbitter:

Zoals je zult zien bevat dit eeuwenoude elixer ook kruiden die tegenwoordig heel populair zijn in de gezonde voeding, zoals aloe en geelwortel.

Engelwortel (Angelica archangelia), een van de belangrijkste bestanddelen van het hedendaagse elixer. Het activeert de afscheiding van maag-, gal en alvleeskliersappen en stimuleert hierdoor de trek in eten.

Zilverdistel (Carlina acaulis), heeft dezelfde werking als engelwortel. Het heeft daarnaast bacterieremmende eigenschappen en een vochtafdrijvende werking.

Geelwortel (Curcuma zeedoaria) wekt de afscheiding van maag- en galsappen op, heeft een sterk ontstekingremmende werking en zou helpen bij kanker.

Rabarber (Rheum palmatum) De wortel wordt gebruikt bij maag- en darmontstekingen en heeft een licht laxerende werking.

Mirre (gedroogd melksap van de Afrikaanse boom Caommiphora molmol) werken bij darmifecties en winderigheid

Aloe (Aloe capanesis en ferox) het ingedikte sap stimuleert de darmperistaltiek.

Manna(het melksap van de boom Fraxinus ornus uit de landen rond de Middelandse zee) werkt licht laxerend.

Saffraan werkt kalmerend en ontspannend op de maag en maagzenuwen.

Triakel (Electuarium theriacale) dit is een mengsel van van 7 poeders van kruiden en specerijen.(engelwortel, valeriaan, kaneel, geelwortel, kardamomzaad, mirre).

Kamfer (melksap van de kamferboom Cinnamomum camphora) bevordert de doorbloeding

Het alcoholgehalte is 38%

Zoals je ziet is de werking van dit elixer activerend voor de hele spijsvertering van mond tot kont! (Sorry) Het werkt bloedzuiverend, ontslakkend en werkt in op de stofwisselingsfunctie van je lichaam, in vloeistoffen, weefsels en cellen en activeert de grote uitscheidingsorganen nieren, darmen en lever.

Zweeds kruidenbitter kun je kopen in de natuurvoedingswinkel.

Wil je weten wat wilde kruiden en planten kunnen doen voor jou? Schrijf je dan om mee te lopen met een wildplukwandeling of schrijf je in op de nieuwsbrief.