Deze keer wat tips over het plannen van al je maaltijden, want eerlijk is eerlijk, gezond eten is superfijn, maar het kan soms moeilijk zijn om voor alle maaltijden te moeten koken. Ontbijt, lunch, diner, tussendoortjes. Hoe ga je dat allemaal bolwerken? Moet je uren in de keuken staan? En wanneer moet je dat dan doen, want tijd is schaars.
Wel, aangezien de Paleo keuken al flink is ingeburgerd zijn er ook natuurlijk ook bedrijven die zich bezig zijn gaan houden met deze vraag naar een goede planning. Er zijn verschillende opties. Want het plannen op zich vraagt al de nodige tijd. En waar blijft het spontane impulsieve koken? Ik vind dat persoonlijk erg fijn, ik kijk wat ik aan groenten en heb en maak er iets leuks van uit een of ander land.
Als je echter een nieuw manier van eten aan gaat leren is, zeker in het begin, planning belangrijk, want je wilt niet toch een broodje of koekjes naar binnen werken omdat je nu echt erg honger hebt en je je niet goed hebt voorbereidt waardoor je geen eten in huis hebt. Bij het begeleiden van clienten is de planning ook een onderdeel waar ik hulp bij kan bieden.
Stap 1: Las een wekelijkse kook en bak dag in
Je zult veel zelf moeten koken als je een speciaal dieet volgt en om iedere maaltijd vers te koken is niet alleen tijdrovend, het is vaak ook onmogelijk, bijvoorbeeld op je werk. Als je één dag in de week een aantal gerechten van te voren maakt, kun je de rest van de week ontspannen door. Muffins, brood, pannenkoekjes zijn makkelijk van te voren te maken. Als je op de histamine moet letten kun je deze invriezen en een paar uur van te voren laten ontdooien.
Op deze dag ga je boodschappen doen (1 á 2 uur) en ga je koken en bakken, meestal zon 2 á 3 uur. Het weekend is hiervoor ideaal, maar iedere vrije dag is goed, als je er maar tijd voor maakt.
Als je goed pland kun je voor drie dagen koken, halverwege de week ga je dan weer naar de winkel en kook je nog wat extra voorraad.
Heel handig voor het koken:
- Een slowcooker die je kunt programmeren
- Bakpapier of siliconenmat om heel veel groenten te roosteren
- Een goede blender voor sauzen en soepen.
- Veel glazen voorraadpotten om alle lekkere dingen die je hebt gebakken in te bewaren.
Stap 2: Een schema maken met de planning
Ik heb voor jullie een weekplanner gemaakt. De eerste is ingevuld met gerechten, zodat je kunt zien wat je zoals kunt maken. En het tweede blad is leeg, deze kun je printen en zelf invullen.
Stap 3: Recepten zoeken op internet
Dan komt nu het leukste: recepten zoeken! Voor doordeweekse gerechten geldt: less is more! Dus houdt het simpel en gebruik ingredienten idie makkelijk te verkrijgen zijn.
Voor inspiratie kun je op Pinterest kijken. Daar vind je duizenden recepten. Ik heb er een flink aantal gesorteerd voor verschillende onderwerpen.
Kijk je lievelingskookboeken nog eens na, veel gerechten kun je aanpassen, soms zijn het maar kleine dingetjes die je hoeft te veranderen.
Ga naar je favoriete blogs. Als je lid wordt van Faceboekgroepen over GAPS, glutenvrij of Paleo dan kom je daar ook veel blogs tegen met recepten. Goeie, engelstalige websites met eenvoudige gerechten zijn: Nom Nom Paleo, The Clothes Make the Girl,.
Zoek alle recepten bij elkaar in de dagen voordat je je schema’s gaat maken en maak dan ook een boodschappenlijst.
Je bent nu klaar voor je shop en kookdag!
Betaalde weekplanner met app voor je smartphone.
Dit is een online weekplanner die ik tegenkwam, hij lijkt me erg handig. Ik heb er zelf geen ervaring mee, mijn telefoon is wat oud en ik heb niet genoeg geheugen. Dit plan van Real Plans is een handige planner die zich helemaal aanpast aan jouw wensen. Het is ook niet zo duur, als je een jaarabonnement afneemt betaal je $6 per maand. Zoals ik al zei, ik heb er geen ervaring mee, maar ik denk dat het wel een heel handige tool is. Het scheelt een hoop reken en denkwerk. (Op hun website staat ook een filmpje met hoe het werkt.)
Kijk wat bij jou het beste past, je zult daar je eigen manier in vinden. Wat voor de één prettig werkt vind iemand anders weer vervelend. Dus trial en error.
Succes!