Gezonde Marshmellows

 

Grote kans dat als jij denkt aan Marshmellows je dan een kampvuurtje voor je ziet, twee kaakjes en daartussen de half gesmolten suikerbom genaamd Marshmellow. Maar wist je dat er een heel gezond verhaal zit aan het ontstaan die suikerzoete Marshmellows met hun pastelkleurtjes?

Het woord Marshmellow is engels (ja duh) en is de naam voor de plant Malva, ofwel kaasjeskruid, waar ook de stokroos en hibiscus familie van zijn (die eetbaar zijn en waar je heerlijke thee van kunt trekken).

Malva werd al duizenden jaren terug door de Egyptenaren gezien als voedsel van de Goden. Ze cultiveerden het in Egypte en dreven er handel mee. Tegenwoordig zie je over de heel de wereld Malva in vele verschillende vormen. Kaasjeskruid en stokroos zijn de meest bekende.

DIGITAL CAMERA
DIGITAL CAMERA

Malva wortel, het keelsnoepje van de Egyptenaren

De Egyptenaren mengden het sap van de Malva wortel met honing, noten en dadels en maakten zo een snoepje met geneeskrachtige werking, zoals wij keelpastilles gebruiken. In de 19e eeuw ontstond de Marshmellow zoals wij het kennen, maar dan wel met het echte, helende, sap van de Malva wortel. De doktoren kookte het sap met eiwitten en suiker, dit klopten ze op tot een meringue. Deze lieten ze hard worden en zodat het een medicinaal snoepje werd tegen keelpijn. Door de jaren heen is het recept veranderd en vercommercialiseerd. Tegenwoordig bevat een marshmellow alleen suiker, eiwit en gelatine en heeft het geen medicinale werking, nee, allesbehalve!

Wil je zelf echte marshmellows maken dan heb ik hier een recept voor je. Op deze website vind je meer recepten met malvawortel.

Hier kun je malvawortel kopen. Je vind het onder de naam heemstwortel, de wortel neemt veel vocht op en kan in gewicht verdubbelen waarbij een slijmerige gel ontstaat.

Marshmallow snoepjes

Egyptische Marshmellows

Ingredienten

  • 4 eetlepels heemstwortel (witte malva) de wortel moeten niet te houtig zijn en goed droog.
  • 28 eetlepels witte suiker
  • 20 eetlepels arabische gom
  • 2 eetlepels fleur d'oranger of andere smaak naar keuze
  • 1/2 liter water
  • 1-2 eiwitten goed opgeklopt

Bereiding

  1. Trek eerst thee van de heemstwortel: Doe de wortel met een halve liter water in een pannetje, breng het aan de kook en laat het 20-30 minuten zachtjes trekken. Voeg eventueel nog wat water toe als het teveel verdampt. Zeef de heemstthee en gebruik het water.
  2. Verwarm de arabische gom en de heemstthee au bain marie tot de gom is opgelost. Roer de suiker er zo snel mogelijk in. Roer de opgeklopte eieren erdoor. Zet het vuur uit en blijf roeren.
  3. Smeer de massa uit op een plat oppervlak, liefst marmer of rvs. Laat het afkoelen en snij in kleine stukjes zo groot als een snoepje.
https://voedingsadviesrotterdam.nl/gezonde-marshmellows/

 

De Grieken noemden de malvawortel de ‘officiele heler’. De wortel werd gebruikt om kwalen van binnenuit te helen.  Ze gebruikten het veel in zalven en compressen om wonden te helen. Je kunt het voor veel huidaandoeningen gebruiken, muggenbeten, uitslag, huidinfecties, borstontsteking. Je kunt het zelfs gebruiken als trekzalf, om splinters of een bijenangel uit de huid te trekken.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

De helende kracht van malva wortel:

  • Antibiotisch, doodt bacterien
  • Ontstekingsremmend
  • Antioxidant
  • Vochtafdrijvend
  • Laxerend (dus niet teveel van nemen)
  • Wondhelend en verzachtend (bij wonden en verbranding)
  • Darmslijmvlies herstellend (bij lekkende darm, Colitus Ulcerosa, ziekte van Crohn)
  • Maagwand herstellend (bij brandend maagzuur, maagzweer)

Voor histamine intolerantie lees hier meer over de malvasoort cistus incanus in deze blog.

Hoe kun je het gebruiken?

Zalven en compressen: Malva is een van de beste planten om schaaf- en snijwonden te behandelen. Snij de wortel fijn, meng het met water en maak een dikke pasta . Doe deze op en doek en leg deze aan op de wond. Let er wel op dat er bij een diepe wond geen wortelpulp in de wond komt, dek de wond dan eerst af met een gaasje.

Wond Wassen: Week de wortel in water. Spoel met het water de wond. Dit deinfecteert de wond en verminderd irritaties.

“Trekzalf”: Meng een klein beetje water en breng het aan op de splinter of bijensteek. Het slijm maakt het makkelijker om de angel of plinter eruit te trekken.

Helende Thee: Maak thee bij pijsverteringsklachen, brandend maagzuur, maagzweer, prikkelbare darm syndroom en obstipatie.

Diuretische Thee: Malv kan de nieren en blaas ontdoen van giiftige toffen en helpt calcium op te bouwen. Het wordt ook gebruikt bij nierontstekingen, blaasontsteking.

Pijnlijke mond en tandvlees: Spoel je mond met het slijmerige water van de geweekte kauw op een stukje wortel.

Bereiding en dosering:

Thee: ongeveer 5 tot 6 gram wortel in 2 dl heet water

Afkooksel: Kook de wortel 15-20 minuten in wat water, laat zachtjes pruttelen.

Mondspoel water:  Week 2 gram wortel 2 uur in een kopje koud water. Haal de wortel er uit en gorgel ermee

Bad  en Wassen: Week de wortel een uur in koud of warm water. De hoeveelheden varieren.

Voorzorgsmaatregelen en bijwerkingen:

Malvawortel is heel veilig om medicinaal mee te werken, voor zover bekend zijn er geen giftige effecten bekend.

Het intern gebruik van Malvawortel kan de bloedsuikerspiegel veranderen en je moet oppassen als je een leverziekte hebt, zwanger bent, diabetisch of als je verslaafd bent aan alcohol.

Je kunt ook malvabloemen of het blad van de malva gebruiken, deze zijn minder sterk dan de wortel.

Lees hier de blog over een andere malvasoort met geweldige helende eigenschappen: Cistus incanus