Candida: van Gist naar Schimmel

Candida is een gistsoort en is een van de meest voorkomende bewoners van het menselijk slijmvlies, zoals de darm, urinewegen en de vagina. In de dunne darm (niet de dikke darm of colon, zoals vaak gesuggereerd) zijn Candida en lactobacillen de overheersende bewoners. De meest voorkomende vorm van Candida is ‘Candida albicans’ maar andere soorten zijn ook op grote schaal gevonden. Candida is een “dimorfisch” organisme wat betekent dat het kan bestaan ​​hetzij als een ronde gistcel, hetzij als een schimmel (mycelium vorm) met dunne uitwassen genoemd (schimmelddraden) hyfen die het lichaamsweefsel van de gastheer kunnen binnendringen. Bij gezonde individuen wordt de candida in bedwang gehouden door de goede bacteriën en een gezonde immuunrespons.

Als de goede bacteriën worden verstoord door één van de factoren zoals hierboven in het lijstje staat, kan de Candida flink in aantal toenemen en wordt het een dominant lid van de “darmdierentuin”.  Wanneer dit gebeurt komt de menselijke gastheer in de problemen

Candida is een gist, produceert alcohol (ethanol) en acetaldehyde (dit is het verantwoordelijk voor de belangrijkste symptomen van een kater) als belangrijkste producten van het metabolisme.

Bij gezonde individuen kan alcohol worden gedetecteerd in het bloed, maar dan is het op een niveau dat het geen problemen veroorzaakt. Als je echter een overmatige groei van Candida in de dunne darm hebt, zijn de niveaus van alcohol in de bloedbaan  sterk verhoogd zijn. In een studie uitgevoerd door artsen van Biolab in Londen, werd een aantal patiënten met chronische klachten waarbij de voornaamste klacht was dat zij zich moe en niet lekker voelden, getest op bloed-ethanol niveaus een uur na inname van een suikeroplossing. Het onderzoek gaf aan dat  de patiënten hoge ethanol  bloedspiegels hadden waaruit de onderzoekers de conclusie trokken dat dit kwam door de gistovergroei in de dunne darm. Om deze situatie nog erger te maken, als Candida eenmaal voet aan de grond heeft in de dunne darm is het vrij om zich te zetten in de schimmelvorm en zal schimmeldraden gaan vormen die de darmwand doordringen. Dit maakt de darm meer doorlaatbaar (Lekkende Darm) zodat meer van de toxische alcohol en acetaldehyde in het lichaam wordt geabsorbeerd. Als de darm hoog doorlaatbaar is, kan ook de Candidaschimmel zelf door de darmwand glippen en heeft zo toegang tot de rest van het lichaam waar het chronische immunologische reacties zoals allergische en auto-immuunziekten kan veroorzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.