Chlorofyl de groene motor

Groen, groen,groen, groen, er is zoveel wat een beetje groen kan doen. Groen groen groen…tralalala….Op de melodie van Poen,poen,poen van Wim Sonneveld. Wat me op het idee brengt om poen te vervangen door groen! Dat zou de wereld zoveel beter maken!

Groen, groen, groen, groen

De een zegt melk, de ander honing,

Maar wij zeggen groen

groen, groen, groen, groen

‘t zal je gedacht zijn wat je allemaal met groen ken doen

Je hoort vaak zeggen dat geluk niet zo te koop is

Maar groen doet wonderen en vooral als ‘t een hoop is

groen, groen, groen, groen

groen, groen, groen, groen, groen, groen!

Mensen die mij kennen weten wat een belangrijke kleur in mijn leven speelt. Kleur en ik zijn zeg maar één. Ik kleed me kleurig, vind alles wat kleurig is leuk en ik eet dus ook kleurig. Als je gevarieerd eet en drinkt dan krijg je alle kleuren voeding binnen en dus ook alle voedingsstoffen die je nodig hebt. En met kleurige voeding bedoel ik geen snoep of gebak met kunstmatige kleurstoffen. We hebben het hier over de natuurlijke kleurstoffen in groenten en fruit. Iedere kleur heeft bepaalde eigenschappen en een andere werking in het lichaam.

Ik las laatst een sapkuurboek uit begin jaren 90 en daar werd gesproken over de A-voedingsstoffen. Hiermee werden de kleurstoffen van groenten, fruit en granen bedoeld. Men wist toen nog niet veel af van de werking van deze A-voedingsstoffen, maar men ging er vanuit dat ze niet schadelijk waren en ons beschermen tegen invloeden vanuit het milieu. We hebben het hier over chlorofyl, caroteen etc. Ik vond het er leuk om te lezen omdat nu iedere gezondheidgoeroe juist met deze stoffen aan de slag gaat en we nu anno 2014 weten hoe belangrijk deze kleurstoffen zijn en hoe geweldig goed ze voor onze gezondheid zijn!

Ik wist dat kleurrijk eten goed voor je was, maar van A-voedingstoffen had ik nog nooit gehoord. Ik ben gaan googlen, maar nee hoor, niets meer te vinden. De term is uit gezondheidsland verdwenen. Leuk hoe dingen veranderen.

Groen

Laten we beginnen met groen. Want groene groenten en vooral bladgroenten zijn tegenwoordig het wondermiddel. Niet voor niets! Kijk maar eens om je heen, groen is de kleur die het meest in de natuur voorkomt, logisch toch dat dit dan ook voor de mens de belangrijkste kleur is. De stof die groenten groen maakt is chlorofyl. Chlorofyl is eigenlijk eetbaar zonlicht! De chlorofyl-molecule is de basis van alle soorten koolhydraten. Zonder chlorofyl geen suiker, honing, aardappelen, brood etc. Planten kunnen alleen door middel van chlorofyl suiker produceren. Dit gebeurt door middel van fotosynthese (weet je nog wel, die biologielessen op school?).  Koolhydraten en suikers zijn je energiebron. Zonder deze voel je suf, loom en moe. Nu is het niet de bedoeling dat je jezelf vol gaat stoppen met koolhydraten en suikers in de vorm van brood, koekjes, chips etc. want dat is nu juist het probleem met het huidige voedingspatroon bij veel mensen. Het geeft je 5 minuten een goed gevoel en daarna is het weg. Het gaat er juist om dat je lichaam zelf de groene groenten omzet in energie. Als je voldoende groene groenten eet en dan vooral bladgroenten krijg je ook voldoende chlorofyl binnen en de chlorofyl zorgt voor energie.

De reden waarom je groene groenten moet eten is dus om jezelf te voorzien van energie. Daarnaast heeft cholorofyl een uitwerking op  je hele lichaam doordat iedere cel in je lichaam energie nodig heeft om goed zijn werk te kunnen doen. Iedere cel van je lichaam heeft een kern waarin een mini energiecentrale zit. Als deze energiecentrale niet goed kan werken doordat je geen groenten eet, kan je lichaam niet goed functioneren en krijg je ongemakken en ziektes op allerhande vlakken.

Kleine ongemakken zijn bijvoorbeeld een sterke zweetgeur. De geur die je uitstoot is een gevolg van de werking van bacterien in je maag-darmkanaal. Als je erg veel last heeft van stinkende oksels hebt dan zijn er veel kwaadaardige bacterien in je maag en darmen. Chlorofyl zorgt ervoor dat deze bacterien bestreden worden en je maag en darmen weer schoon worden en zo ook je oksels.

Chlorofyl verbetert ook je bloed. Wist je dat bladgroen bijna dezelfde samenstelling heeft als je hemoglobine, het eiwit dat zorgt voor de rode kleur van je bloed? De rode kleur van ons bloed bestaat uit rode bloedlichaampjes. Deze nemen zuurstof op in je longen en vervoeren deze naar alle cellen in je lichaam. Hetgeen wat rode bloedlichaampjes en hemoglobine rood van kleur maakt is ijzer. Het verschil met bladgroen is dat hemoglobine ijzer bevat en bladgroen veel magnesium.

Als je bladgroen eet wordt het magnesium omgezet in ijzer, hierdoor kan het chlorofyl omgezet worden in hemoglobine en kan je bloed zuurstof opnemen. Het eten van groene groenten geeft je dus energie en een fit gevoel.  Ook als je bloedarmoede hebt is het dus heel goed om vooral bladgroenten te eten.

Chlorofyl bindt zich ook aan schadelijke stoffen in je spieren, weefsels en organen en voert deze uit je lichaam af. Het ontgift je lichaam en zuivert je bloed. Daarbij maakt het de haarvaatjes(de kleinste bloedvaatjes) wijder en verlaagt het bij langdurig gebruik je LDLcholesterol. Je hartfunctie zal hierdoor verbeteren en het verkleint de kans op hart- en vaatziekten.

Als je darmwanden aangetast zijn kunnen deze gaan lekken waardoor er gifstoffen uit je voeding in je bloed terecht komen met alle gevolgen van dien. Chlorofyl versterkt de darmwand door de slijmvliescellen te stimuleren. Je darmen zullen beter functioneren en hierdoor zullen ook andere organen beter werken.

Als je je gezondheid echt wilt verbeteren is het eten van veel groenten de eerste en belangrijkste stap!

Geniet lekker van je groen: eten, ontspannen en recreeren. Fijne dag vandaag!!