Vrouwenmantel

vrouwenmantel

Een van mijn favoriete tuinplanten is vrouwenmantel met haar mooie ronde blaadjes die eruit zien als capejes waarop druppels vochtafscheiding van de plant als parels op blijven liggen. Je kunt bijna niet anders dan poetisch worden bij het beschrijven van vrouwenmantel.

Vandaag is het 8 maart, vrouwendag en ik wilde deze plant onder de aandacht brengen omdat het, naast erg mooi, teer en elegant (ja, ik kan er niet over ophouden) ook een geneeskrachtige werking heeft.  Zowel de bladeren als de wortel kun je gebruiken. In het latijn heet de plant alchemilla vulgaris. Alchemilla  betekent magier. Dus houd je vast voor de wonderbaarlijke vrouwenmantel!

Als chefkok eerst de culinaire tip:  je kunt de jonge blaadjes eten als sla, net als bij de Oost-Indische kers, de oudere bladeren moet je even koken, anders zijn iets taai.

Vrouwenmantel voor vrouwen:

  • Het helpt bij slaapstoornissen in de menopauze.
  • Zware menstruatie kun je verlichten door vrouwenmantel thee te drinken. (3x daags een kopje thee in de dagen voor de menstruatie en tijdens de menstruatie drinken)
  • Zo ook bij andere baarmoeder/menstruatie problemen.  Het werkt samentrekkend door de vele looistoffen die er inzitten. Dit verminderd de bloedtoevoer en werkt bloedstelpend. Dit geldt dus ook voor wondjes op de huid.
  • Drink geen vrouwenmantelthee tijdens de zwangerschap vanwege de samentrekkende eigenschappen, je wilt niet weeen opwekken. Tenzij je over tijd bent, dan wordt het ook wel ingezet om weeen op te wekken.

Naast een gunstige werking op de baarmoeder werkt vrouwenmantel vochtafdrijvend, helpt bij reuma en vele andere gezondheidsproblemen.

Je kunt vrouwenmantel zelf plukken, voor thee kun je dit het beste doen als de bloemen bloeien en anders kun je het kopen bij gezondheidswinkels. Gebruik 2 theelepels vrouwenmantel per kop kokend water en laat 10 minuten trekken.

Fijne vrouwendag!