ze uit Frankrijk komen, maar nee, courgettes komen uit Mexico! ( en de aubergines komen uit India, for the record). Al 9000 geleden werden ze gecultiveerd. Als je ze laat groeien wordt het een mergpompoen, giga grote courgettes, alleen goed voor soep. Courgettes zijn het lekkerst als ze klein zijn, tussen de 7,5 en 10 cm lang, dus kleiner dan zoals je ze in de supermarkt vindt.
Ze zijn heerlijk veelzijdig, wist je dat je er ook zoete gerechten mee kunt maken? Ik had jullie al eerder een recept gegeven van courgettebrood, op basis van amandel-, kokosmeel en gebroken lijnzaad, een broodje om van te smullen, zonder suiker. Dit recept is echter voor feesten en partijen, het bevat namelijk suikers, in de vorm van dadels wel te verstaan. In dit recept wordt alleen met kokosmeel gewerkt, kokosmeel is vrij droog van zichzelf en heeft echt sappigheid nodig van eieren of groenten, dus voor een courgettecake is het een prima meelsoort!
Het recept lijkt op dat van een Carrotcake, alleen zit er in dit recept naast kaneel ook chai kruidenmix in, maar op zich zou je de courgette door wortel kunnen vervangen om een variant te maken. Wist je trouwens dat de carrotcake is ontstaan in Engeland omdat in de middel-eeuwen de suiker zo duur was? Men gebruikte toen wortels als suikervervanger. Dus er zat naast wortel geen andere suiker in. Best gezond dus, toen al, ook al was het uit noodzaak.
Courgette is heel neutraal van smaak, in carrotcake doe ik vaak ook sinaasappel, samen met de kaneel is dat erg lekker. Maar ook geraspte kokos en kleine stukjes ananas erdoor is heerlijk. Ook met deze courgettecake kun je heerlijk experimenteren, vervang eens wat dadels door vijgen, doe er moerbeien door of cranberries (niet van die met een suikerlaag). Ook ananas en kokos zullen het goed doen!
Stukje geschiedenis:
Hieronder staat het eerste recept van carrotcake uit de Verenigde Staten en het verschilt niet zo veel van het carrotcake recept zoals we dat nu maken. Al 250 jaar een succesformule!
Carrotcake a la George Washington in 1763
Dus geen paleo of gezonde versie. Wist George veel, wel wat lekker was in ieder geval.
- 2 cups tarwebloem
- 1 eetlepel kaneelpoeder
- 2 theelepels baksoda
- 1 theelepel zout
- 3/4 cup canola olie
- 2 cups suiker
- 4 eieren
- 2 cups geraspte wortel
En dan hier het recept met courgette a la de gezondheidsnorm 2017:
Anno 2017 hebben veel mensen gevoelige darmen en kunnen ze gluten niet goed verdragen, deze cake is niet voor iedere dag, want ook hier zit suiker in, al is het van dadels, het is nog steeds suiker en als je gevoelig bent voor suiker en er echt last van krijgt, zou ik ook deze cake links laten liggen en eerst je darmen herstellen met een aangepaste eetstijl. Heb je echter weinig gezondheidsproblemen en zijn je darmen al sterk genoeg, dan kun je best jezelf af en toe verwennen met deze cake, eet het op een feestje, of snijd het in plakken en vries het in, zodat je niet in de verleiding komt om steeds een plakje af te snijden….en dat ie ineens op is, en jij verschrikkelijke spijt hebt als je je darmen hoort rommelen.
Zoete paleo courgettecakemet pecannoten. Heerlijk voor feesten en partijen. Ook in taartvorm te bakken.
Ingredienten
- 1 courgette, geraspt
- 10 Medjool dadels zonder pit
- 6 eieren
- 120 ml kokosolie, vloeibaar
- 50 g kokosmeel
- 1/2 el kaneel
- 1/2 el chai kruidenmix
- ½ tl zout
- ½ tl baksoda
- ¼ tl vanillepoeder
- 75g pecannoten, gehakt
- Icing
- 125g pompoenpitten
- 1 dl kokosmelk
- 3 el kokosolie, vloeibaar
- 1-2 el honing
- sap van 1 citroen
- ¼ tl vanillepoeder
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius en vet een springvorm in met wat kokosolie.
- Doe de dadels met 1 ei in de keukenmachine en maal tot een fijne pasta.
- Voeg de overige eieren, kokosolie, kokosmeel, kaneel, zout, baksoda en vanille toe en maal tot een glad beslag.
- Doe ht beslag over in een beslagkom en schep de courgette en pecannoten door het beslag tot deze er volledig in op zijn genomen.
- Schep het beslag in een cakevorm en bak de cake in 40 minuten goudbruin en gaar.
- Icing
- Combineer alle ingrediënten in de keukenmachine of blender en maal tot een gladde massa.
- De icing wordt iets dikker en steviger wanneer je deze nog een half uurtje in de koelkast zet voor je de taart ermee bestrijkt.
Aantekening:
Dit is een aangepast recept van :https://www.eetpaleo.nl/recepten/snacks/paleo-worteltaart-notenvrij/
Je kunt de taart ook prima zonder de icing eten. Het is dat de Amerikanen zo gek zijn op icing, maar nodig is het niet. in deze icing zit alleen wat honing als zoetmiddel, dit kun je ook vervangen door ahornsiroop.