Ik ben een serie workshops aan het schrijven over kruiden en specerijen. In één van de workshops bespreek ik de verschillende soorten curry’s, Nederlandse kerrie, Indiase curry, Surinaamse curry en Thaise curry.
Er zit hier behoorlijk wat verschil in. Niet alleen in de landen, maar ook in de recepturen van één en dezelfde curry. Zo heb ik een Thais kookboek waar een gele curry pasta in staat. Maar dit recept is slechts een slap aftreksel van de echte gele Thaise curry pasta. Zoals in veel Nederlandse boeken zijn de recepten aangepast aan de Nederlandse keuken en leeft men met het idee dat de helft niet in Nederland te verkrijgen is. Maar tijden veranderen, dus zouden de recepten dat ook moeten doen.
Dit is de Nederlandse versie van een gele Thaise curry pasta:
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 8 gedroogde chilipepers
- 1/2 tl kaneelpoeder
- 1 tl zout
- 1/2 tl kruidnagelpoeder
- 1 el citroengras
- 2 el fijngesnipperde sjalot
- 1 el gehakte knoflook
- 1 el kerriepoeder
Gele curry kenmerkt zich door de toevoeging van kerriepoeder, en dan wel het liefst de Thaise vorm. Wat hierin gaat, leer je in de kookworkshop.
Dan de Thaise versie
- 1 el komijnzaad
- 1 el korianderzaad
- 8 gedroogde chilipepers
- 2 tl Thaise kerriepoeder
- 2 tl zeezout
- 1 stengel citroengras
- 2 cm verse gember
- 2 cm verse laos
- 2 sjalotjes
- 4 tenen knoflook
- 1 tl garnalenpasta
Zoals je ziet gaan er in deze verse meer verse producten en ook garnalenpasta. Wat belangrijk is voor een volle smaak. Maar in verhouding gaan er meer specerijen en kruiden in dan in de Nederlandse versie.
De bereiding:
- Rooster het koriander en komijnzaad in een pan met een zware bodem tot ze gaan geuren. Zet apart.
- Stamp (of maal in kleine keukenmachine) in een vijzel de kruiden in de volgende volgorde: gedroogde chilies, zeezout, sjalotjes, knoflook, laos, gember, citroengras.
- Stamp of maal tot het een pasta is maar je nog wel stukjes kunt zien.
- Voeg nu de geroosterde kruiden toe en maal tot alle zaadjes verpoederd zijn en de pasta glad is. Voeg nu de garnalenpasta en meng alles door elkaar met de vijzel, of de keukenmachine.
Wil je leren hoe je deze en andere curry’s maakt? Houd dan de blog in de gaten en like de Facebookpagina.