Edelgist, nooch!

Kaas is voor mij persoonlijk geen grote vriend. Verse roomkaas kan ik wel verdragen, maar gerijpte Hollandse kazen zijn echt een no-go in verband met de tyramine die er in zit wat het histamine niveau in mijn bloed verhoogt waardoor de kans op migraine vergroot wordt. Boerenkaas van rauwe melk is ook geen optie, het is wel beter verteerbaar doordat er nog enzymen inzitten die helpen bij de vertering van lactose (voor hen die moeite hebben met lactose) maar voor mij is het slechter omdat het meer tyramine bevat. (Zo zie je dat een algemeen voedingsadvies nooit gegeven kan worden. Wat voor de één goed is kan slecht vallen bij de ander. Maar dat terzijde.)

Om deze reden eet ik zo goed als geen kaas, melk skipte ik al jaren, de enige zuivel die ik binnenkrijg is in de vorm van roomboter. Dat verdraag ik goed, ghee is ook erg lekker en is vooral een goede optie als je geen caseine binnen wilt krijgen. Maar goed, in een zuivelvrij dieet kun je toch een kaassmaak aan je hartige gerechten toevoegen door edelgist te gebruiken. Edelgist wordt gemaakt van een eencellig schimmelachtige organisme Saccharomyces Cerevisiae ofwel biergist. Deze groeit in een gecontroleerde omgeving op melasse, waarna het wordt gedeactiveerd, geoogst, gewassen en gedroogd.

Ik heb lang gedacht dat edelgist niet samenging met een dieet tegen Candida omdat je dan geen gist en schimmels mag eten. Ja, ook wordt soms nog verrast door nieuwe kennis. 😉  Ik las het een lange tijd terug op de blog van de Groene Meisjes. De schimmel waar de edelgist van gemaakt wordt is zorgt niet voor de groei van de Candida schimmel omdat het een inactieve gist is. Dus ook te gebruiken bij een Candida dieet.

Edelgist smaak

De smaak is wat kazig, hierdoor kun je het gebruiken als kaasvervanger. Je kunt het over het eten strooien, net als geraspte kaas. Als je de edelgistvlokken verwarmd wordt de smaak sterker en meer kazig. Dus ook lekker door een tomatensaus, bij bijvoorbeeld pasta van  courgette. Strooi het over groenten of salades, popcorn of maak er notenkaas mee.

Het goede van edelgist

Naast dat edelgist lekker is, is het ook supergezond!  Edelgist is plantaardig, bevat geen gluten, of suiker. Wel bevat het veel plantaardige eiwitten, wat handig is voor vegetariers en veganisten en het bevat veel B vitaminen in: vitamine B1, B2, B3, B6 (2 eetlepels edelgist leveren dezelfde hoeveelheid proteïnen als een kop melk of 28 gram rundvlees) Vooral vitamine B6 is fijn voor je energie behoefte en het helpt bij menstruatieklachten. Als je regelmatig edelgist gebruikt worden je haren mooier en je nagels sterker.

Het plantaardige eiwit bevat alle 18 aminozuren, inclusief de 9 essentiele welke je lichaam niet zelf kan maken. Mocht je aminozuur supplementen slikken, dan kun je deze misschien vervangen door edelgist, lekker en veel goedkoper! Bovendien zit het ook barstensvol  ijzer, zink en selenium.

En dan nu: het recept!

cashewspread

Wat maak je met edelgist? Ik dacht, een cashewspread. Een soort dikke roomkaas.  Het blijft natuurlijk wel cashew en zal nooit smaken als roomkaas van koeienmelk, maar het is wel heerlijk!  Er gaat best wel wat edelgist in, en dat levert een behoorlijke portie vitaminen en eiwitten op.  Cashewnoten bevatten wel fytinezuur, als je deze uit de noten wilt hebben, week je ze eerst 6 uur en spoel je ze af. Ze zijn dan ook zachter en pureren makkelijker.

Ik gebruik in mijn recepten graag cups als maat. Ik vind dit prettiger werken, je leert hierdoor ook meer in hoeveelheden werken waardoor je makkelijker op gevoel leert koken. Het gaat altijd om de verhoudingen. Je kunt bij verschillende winkels een setje cupmaten kopen. Hema, Flying Tiger, Dille en Kamille.

Cashewspread

Totaal: 7 minutes

Ingredienten

  • 2 cups rauwe cashenoten, 3 uur geweekt in water. (weken is optioneel, hoeft niet perse)
  • 1/2 cup edelgist
  • 1/4 cup – 1/2 cup water om de juiste dikte te krijgen
  • 1/4 cup vers geperst citroensap
  • 2 tenen knoflook,geperst (naar eigen smaak)
  • 1 theelepel Keltisch zeezout, plus nog wat naar smaak
  • 1 theelepel gedroogde knoflookkorrels (als je echt gek bent op knoflook)
  • 1 eetlepel platte peterselie, fijngehakt, (naar smaak)

Bereiding

  1. Doe de cashewnoten, edelgist, de helft van het water, de helft van de citroensap, knoflook en zeezout in een keukenmachine en pulseer tot het gemengd is. Het hoeft niet helemaal glad te worden.
  2. Voeg beetje bij beetje meer citroensap, knoflook en zout naar smaak toe.
  3. Doe de kaas in een kom en roer de peterselie er door.

Aantekening:

Je kunt ook andere variaties maken. Laat dan de edelgist en citroensap weg en vervang het door bijvoorbeeld 1 theelepel tomatenpuree, 4 takjes verse basilicum en 2 teentjes knoflook. Of wat verse kruiden als tijm, peterselie, rozemarijn en basilicum voor een kruidenkaas.

https://voedingsadviesrotterdam.nl/edelgist-nooch/

Eet de spread bijvoorbeeld met komkommer of bleekselderij of paleopannenkoekjes.

De goedkoopste Edelgistvlokken zijn van Natufood. Deze kun je bij een natuurvoedingswinkel kopen en ander online. De prijs is ongeveer €4,50 per pot van 200 gram, hier doe je best lang mee, want de vlokken zijn licht en luchtig.