Dit broodrecept, zonder granen, met courgette komt uit het boek Paleorevolutie. Het is een gluten- en zuivelvrij brood op basis van amandelmeel, zaden en eieren. Echt een smakelijk sappig broodje, eigenlijk smaakt het meer naar cake dan naar brood vanwege de vele eieren die er in zijn verwerkt.
Kijk voor boeken over de PALEO eetwijze in de boekenshop.
De Paleo eetwijze is gebaseerd op het oerdieet, een dieet zoals de jagers in de oertijd aten, er worden geen granen gegeten, ook geen rijst. Dit dieet werkt erg goed bij mensen een graanvrij dieet moeten volgen vanwege darmproblemen. Het verschil met een koolhydraatarmdieet en het Paleodieet is het ontbreken van zuivel. Daar waar je je bij een koolhydraatarmdieet je verzadiging kunt halen uit vette yoghurt, kwark en kaas, doe je dit bij het Paleodieet met noten.
Dit heeft voor- en nadelen. Het is goed om je darmen te resetten, het Paleodieet is gluten-, granen- en lactose vrij. Omdat bij het Paleodieet veel wordt gewerkt met amandelmeel en noten moet je wel oppassen dat je dit niet teveel gebruikt omdat je dan ook veel omega-6 vetzuren binnen krijgt. Het beste is, zoals met elk dieet, de focus te leggen op groenten. Gebruik voldoende vet: kokosolie, boter of olijfolie, hierdoor zul je sneller afvallen. En zorg vol verzadiging met eieren, vlees en vis. Ga niet helemaal loos op de eiwitten, je eet verhoudings gewijs wel meer eiwitten dan in een normaal dieet, maar ik zeg het maar nog een keer: focus op groenten en daarbij een eiwitbron als vlees, vis of eieren. Als je te weinig groenten eet, krijg je geen vezels binnen en raak je verstopt. Daar kun je dan wel weer psylliumvezels of lijnzaad met veel vocht bij nemen, maar verkomen is beter dan genezen.
Ik vind de paleoeetwijze erg smakelijk, in het begin had ik moeite met het laten staan van zuivel. Kaas vond ik persoonlijk niet moeilijk, wel de yoghurt en room. Maar daar leer je trucjes op, ik maak nu de heerlijkste kokosroom chocolade mousse, of toetjes met chiazaad.
Dit recept wat ik vandaag maakte is erg makkelijk. De maatvoering is grotendeels in eetlepels, je mengt de droge en natte ingredienten in aparte kommen, roert het daarna door elkaar et voila!
Wil je je eens goed inlezen op de hele theorie van het oerdieet dan kan ik je van harte het boek Oerslank van Yvonne van Stigt aanbevelen. Een zeer informatief boek over het oerprincipe, er staan geen recepten in en het gaat niet over afvallen an sich, maar over wat gezonde voeding is en vooral hoe het lichaam werkt.
Een sneetje met avocado en pesto, zo simpel en zo lekker!
Courgettebrood
Ingredienten
- 170 gram amandelmeel
- 1,5 kop geraspte courgette, het vocht uitgeknepen (kun je opdrinken)
- 2 el kokosmeel
- 4 el gebroken lijnzaad (koop ze heel en maal ze zelf, anders worden ze ranzig en komt er een zuur vrij wat niet gezond is)
- 2 el chiazaadjes
- 1/2 tl Keltisch zeezout
- 1,5 tl baksoda
- 5-6 eieren (afhankelijk van de grootte)
- 60 ml (4 el) kokosolie, gesmolten
- 1 el honing
- 1 el appelazijn
- eventueel zonnebloempitten of andere noten/zaden om te garneren. Ik deed er pompoenpitten op.
-
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celcius
- Meng het amandelmeel, kokosmeel, lijnzaad, chiazaadjes, zout en baksoda in een grote beslagkom
- Voeg daarna de eieren, kokosolie, honing en azijn toe
- Mix met een handmixer (of in een keukenmachine) tot een egaal beslag.
- Stort het beslag in een ingevette of met bakpapier beklede cakevorm van 25 cm
- Versier de bovenkant eventueel met pompoenpitten of zonnebloempitten
- Bak in ongeveer 35 minuten goudbruin, of tot er een houten prikker schoon uit komt
- Laat helemaal afkoelen en bewaar daarna in een gesloten plastic zak
https://voedingsadviesrotterdam.nl/courgettebrood/
Ingredienten
- 170 gram amandelmeel
- 1,5 kop geraspte courgette, het vocht uitgeknepen (kun je opdrinken)
- 2 el kokosmeel
- 4 el gebroken lijnzaad (koop ze heel en maal ze zelf, anders worden ze ranzig en komt er een zuur vrij wat niet gezond is)
- 2 el chiazaadjes
- 1/2 tl Keltisch zeezout
- 1,5 tl baksoda
- 5-6 eieren (afhankelijk van de grootte)
- 60 ml (4 el) kokosolie, gesmolten
- 1 el honing
- 1 el appelazijn
- eventueel zonnebloempitten of andere noten/zaden om te garneren. Ik deed er pompoenpitten op.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celcius
- Meng het amandelmeel, kokosmeel, lijnzaad, chiazaadjes, zout en baksoda in een grote beslagkom
- Voeg daarna de eieren, kokosolie, honing en azijn toe
- Mix met een handmixer (of in een keukenmachine) tot een egaal beslag.
- Stort het beslag in een ingevette of met bakpapier beklede cakevorm van 25 cm
- Versier de bovenkant eventueel met pompoenpitten of zonnebloempitten
- Bak in ongeveer 35 minuten goudbruin, of tot er een houten prikker schoon uit komt
- Laat helemaal afkoelen en bewaar daarna in een gesloten plastic zak