Testen

APTA biedt diverse onderzoeken aan, deze zijn een goede leidraad voor de behandeling. De onderzoeken die ik aanbied worden niet uitgevoerd bij huisartsen terwijl het juist de bepalingen zijn die je helpen bij je herstel. 

Actief B12 onderzoek 

Dit onderzoek kijkt naar de actieve vorm van B12. Deze vitamine B12 is gebonden aan het eiwit transcobalamine II. (holo-TC). Deze vorm wordt niet bij de huisarts onderzocht. Zij onderzoeken op inactief B12 met holo-TC(gebonden aan het bindingseiwit haptocorrine) omdat men beweert dat dit een beter beeld geeft. Maar alleen actieve B12 geeft dit ook, mits de juiste optimale waarden worden gebruikt.

Bovendien is de actieve vorm  ongevoelig voor variatie in haptocorrine-concentraties, zoals gezien wordt bij diverse aandoeningen (onder andere alcoholisme, bepaalde leverziekten). Een verhoogd haptocorrine geeft een foutief verhoogde totaal B12-waarde en kan zo een vitamine B12-tekort maskeren.

Bloedonderzoek middels vingerprik

€39,95

 Exorfinen onderzoek 

Exorfinen zijn natuurlijke plantaardige morfinen in tarwe, zuivel, soja en spinazie. Als iemand exorfinen niet goed af kan breken kan men last hebben van concentratieproblemen en hyperactief gedrag. Kinderen met een diagnose ADHD kunnen veel baat hebben bij een aangepast dieet waarbij exorfinen weggelaten worden en voedingstekorten worden aangevuld met supplementen.

Exorfinen wijzigen de hersenactiviteit. In een onderzoek werden twaalf kinderen met hyperactieve ADHD behandeld met een exorfinen-vrij eliminatiedieet. Bij alle kinderen normaliseerde de hersenactiviteit en het ADHD-gedrag R. De problematiek herbegon zodra ze opnieuw exorfinen consumeerden.

Urine onderzoek

€272,00

Schildklierfunctie 

Bij dit onderzoek wordt er gekeken naar TSH, vrije T4 en vrije T3. 'Vrij' schildklierhormoon is de schildklierhormoon is de fractie die ongebonden in het bloed aanwezig is. Het overgrote deel van T4 en T3 in het bloed is gebonden aan eiwitten en is inactief. Alleen vrij schildklierhormoon is in staat om een hormonale functie uit te oefenen. T4 wordt hiertoe eerst omgezet in het veel actievere T3, onder andere in de lever. Om inzicht te krijgen in de perifere omzetting van T4 naar het bioactieve T3 wordt ook de vrij T3/vrij T4-ratio berekend. Bij de huisarts wordt meestal eerst alleen op TSH onderzocht, daarna op de gebonden T3 en T4 terwijl juist de vrije vorm belangrijk is voor de werking van de schildklier.

De omzetting wordt beinvloed door selenium, ijzer en/of vitamine B12, is hier een tekort aan dan heeft dit invloed op de omzetting van de gebonden T4 naar de vrije T3.  Bepaalde medicijnen (zoals corticosteroïden) kunnen eveneens de perifere omzetting van T4 naar T3 beïnvloeden.

Bloedonderzoek middels vingerprik

€54,95

Faecesonderzoek

(ontlastingsonderzoek)

hierin wordt onderzocht:

Basisanalyse darmonderzoek 

 • PH, vetvertering, zetmeel
 • Enterobacteriaceae/E.Coli
 • Enterococcus soorten (incl. virulentiefactoren entrococcen)
 • Lactbacillus soorten
 • Bifidobacterien soorten
 • Gisten en schimmels
 • Secretoir IgA
 • Anti HT-Glutaminase
 • Anti-Gliadine sIgA
 • Calprotectine

€137,-

Verder onderzoeken we in de ontlasting: histamine, lekkende darm en candida.

Parasieten 

 • Dientamoeba Fragilis
 • Blastocystis Hominis
 • Giardia Lamblia
 • Entomoeba soorten

Test voor 1 parasiet €75,-, wil je je hele gezin laten testen dan is er staffelkorting bijv. 4 testen €180,- (i.p.v. €300,-)

Haaronderzoek

Dit onderzoek wordt gedaan om zware metalen op te sporen. Haaronderzoek blijkt de beste resultaat te geven bij zware metalen. Bij dit onderzoek wordt er gekeken naar kwik, lood, cadmium, calcium, magnesium, kalium, chroom, mangaan, koper, zink, selenium.

€108,-

Eventueel aan te vullen met aluminium, natrium, vanadium, zilver, zwavel, ofsfor, antimoon, arseen, beryllium bismuth, broom, cobalt, goud, jodium kalium, lithium, molybdeen, platinum, tin en thallium.

€151,50

Dit onderzoek is aan te bevelen bij mensen met autisme, onverklaarbare psychische en lichamelijke klachten en een overactief immuunsysteem (histamine intolerantie, allergien, astma).

MTHFR genetisch onderzoek 

Een afwijking van het MTHFR-gen geeft verminderde functie van dit MTHFR-enzym. Hierdoor kan er geen of verminderd bio-actief foliumzuur gevormd worden.
Dit kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid. 5-MTHF, de bio-actieve vorm van foliumzuur is nodig voor het lichaam om zelf bio-actief vitamine B12, methylcobalamine aan te maken.

Bloedonderzoek via bloedafname

€478,00

Lever- en nierfunctie onderzoek 

Dit onderzoek kijkt naar de leverwaarden: ALAT, ASAT en GGT. Vooral GGT is van waarde voor mensen met een glutamaatoverschot. Voor de nierfunctie wordt gekeken naar Kreatinine.

Met dit onderzoek kunnen we ontstekingen in de lever onderzoeken, een vervette lever als gevolg van het metaboolsyndroom en obstructie van de gal onderzoeken. Voor de nieren kijken we naar algemene werking van de nieren.

Bloedonderzoek middels vingerprik

€26,95

 

 

Neuro Balans test

Dit is een onderzoek naar de balans in de vier belangrijkste neurotransmitters: GABA, serotonine, acetylcholine en dopamine. 

Het is nog steeds niet mogelijk om de hoeveelheid neurotransmitters in de hersenen te meten. Deze vragenlijst geeft een beeld van je handelen, denken en gedragingen die gerelateerd zijn aan bepaalde neurotransmitters. De test is gebaseerd op 50 jaar onderzoek en ervaring van Dr. Braverman, neurowetenschapper.

Vragenlijst met interpretatie.

€59,95