Testen

APTA Voedingsadvies biedt diverse onderzoeken aan, deze zijn een goede leidraad voor de behandeling. De onderzoeken die ik aanbied worden niet uitgevoerd bij huisartsen terwijl het juist de bepalingen zijn die je kunnen helpen bij je herstel.  De onderzoeken zijn onderdeel van de behandeling, dit betekent dat je ze niet zonder consult kunt bestellen en dat je je indien nodig eerst laat onderzoeken om een goed uitgangspunt te hebben voor behandeling. 

De testen worden bij verschillende laboratoria onderzocht: Hessels & Grob, MG Laboratorium en European Laboratory of Nutrients.

IgG4 voedselallergie (24)

Bloedtest

Met deze vingerprikmethode is het mogelijk om een screentest uit te voeren bestaande uit 24 (mengsels van) allergenen: appel, banaan, wortel, aardappel, caseïne, kiwi, knoflook, perzik, rogge, selderij, mosterd, soja, tomaat, tarwe, ei (eigeel, eiwit), vismengsel (garnaal, kabeljauw, mossel, tonijn, zalm), vleesmengsel (rund, varken, kip, kalf, lam, kalkoen), groentemengsel (erwt, sperzieboon, peterselie, spinazie, venkel, ui), graanmengsel 1 (mais, rijst, gierst, boekweit, amaranth), graanmengsel 2 (spelt, khorasantarwe [Kamut], gerst, haver, triticale), specerijenmengsel (paprikapoeder, karwei, zwarte peper, dille, vanille, kaneel), zuivelmengsel (bèta-lactoglobuline, alfa-lactalbumine, geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk), noten- en zadenmengsel (hazelnoot, pinda, amandel, walnoot, paranoot, sesam), fruitmengsel (meloen, kers, sinaasappel, druif, aardbei, citroen). Inclusief de mengsels omvat deze IgG4-test 65 allergenen.

De daling van het IgG4 gehalte  in het bloed) door (tijdelijke) eliminatie van de betreffende voedingsstoffen kan klachten doen verminderen of zelfs volledig verdwijnen. Deze voedingsinterventie kan een belangrijke bijdrage leveren aan de preventie van fibro-inflammatoire ziekten. Eveneens zijn er aanwijzingen dat het verlagen van IgG4 bij kan dragen aan het succes van een afslankdieet.

Bloedonderzoek middels vingerprik

Kosten €69,95

IgE allergie

Bloedtest

IgE staat voor immunoglobuline van klasse E. Normaal gesproken maakt IgE slechts 0,05% uit van de totale Ig-concentratie in het bloed. Maar bij zogenaamde ‘atopie’ (aanleg voor het ontwikkelen van allergische aandoeningen) kunnen verhoogde IgE-spiegels voorkomen, evenals bij bepaalde autoimmuunziekten. 

Voor het meten van sIgE-antistoffen maakt Hessels+Grob gebruik van een moderne techniek waarbij 54 van de meest voorkomende sIgE-antistoffen gelijktijdig kunnen worden aangetoond: huisstofmijt (d1 en d2), kat, hond, rund, paard, kippenei-eiwit en -eigeel, sesam, pinda, soja, hazelnoot, koemelk, amandel, krab, abrikoos, garnaal, tomaat, rundvlees, kabeljauw, wortel, aardappel, tarwebloem, bakkersgist, appel, roggebloem, alfa-lactalbumine, bèta-lactalbumine, caseïne, kiwi, selderij, schapenvlees, rijst, reukgras, Engels raaigras, kropaar, timoteegras, huisstof, bijengif, wespengif, kakkerlak, Penicillium notatum, Cladosporium herbarum, Aspergillus fumigatus, Alternaria alternata, els, cipres, berk, hazelaar, eik, latex, ambrosia, bijvoet, weegbree.

Bloedonderzoek middels vingerprik

Kosten €119,95

Cortisol en DHEA

Speekseltest

Cortisol en DHEA (dihydroepiandrosteron) zijn beide hormonen die in de bijnier worden gemaakt en onder regulatie staan van de hypofyse en hypothalamus (Hypothalamic-Pituitary-Adrenal axis; HPA-as). Cortisol is een steroïdhormoon (gevormd uit cholesterol) dat verhoogd wordt aangemaakt bij elke vorm van stress (psychische, (patho)fysiologische en fysieke vormen). Denk hierbij aan grote schommelingen in glucosespiegels, slaapstoornissen, psychische overbelasting, intensief sporten, etc. Cortisol wordt daarom ook wel een stresshormoon genoemd, met glucoseverhogende en ontstekingsremmende effecten.

Wanneer stressfactoren te lang blijven bestaan, zonder adequate DHEA-respons of vanwege lage DHEA-spiegels door ziekte en/of ouderdom, vindt er onderdrukking plaats van de HPA-as, voornamelijk op het niveau van de hypothalamus en hypofyse, met juist lage cortisolproductie. Dit wordt ook wel (onterecht) bijnieruitputting genoemd; niet de bijnier maar de hypothalamus is uitgeput.

Kosten €59,95

Actief B12 onderzoek 

Bloedonderzoek

 

Dit onderzoek kijkt naar de actieve vorm van B12. Deze vitamine B12 is gebonden aan het eiwit transcobalamine II. (holo-TC). Deze vorm wordt niet bij de huisarts onderzocht. Zij onderzoeken op inactief B12 met holo-TC(gebonden aan het bindingseiwit haptocorrine) omdat men beweert dat dit een beter beeld geeft. Maar alleen actieve B12 geeft dit ook, mits de juiste optimale waarden worden gebruikt.

Bovendien is de actieve vorm  ongevoelig voor variatie in haptocorrine-concentraties, zoals gezien wordt bij diverse aandoeningen (onder andere alcoholisme, bepaalde leverziekten). Een verhoogd haptocorrine geeft een foutief verhoogde totaal B12-waarde en kan zo een vitamine B12-tekort maskeren.

Bloedonderzoek middels vingerprik

Kosten €39,95

 Exorfinen

Urine onderzoek 

Exorfinen zijn natuurlijke plantaardige morfinen in tarwe, zuivel, soja en spinazie. Als iemand exorfinen niet goed af kan breken kan men last hebben van concentratieproblemen en hyperactief gedrag. Kinderen met een diagnose ADHD kunnen veel baat hebben bij een aangepast dieet waarbij exorfinen weggelaten worden en voedingstekorten worden aangevuld met supplementen.

Exorfinen wijzigen de hersenactiviteit. In een onderzoek werden twaalf kinderen met hyperactieve ADHD behandeld met een exorfinen-vrij eliminatiedieet. Bij alle kinderen normaliseerde de hersenactiviteit en het ADHD-gedrag R. De problematiek herbegon zodra ze opnieuw exorfinen consumeerden.

Urine onderzoek

Kosten €272,00

Schildklierfunctie

Bloed onderzoek

Bij dit onderzoek wordt er gekeken naar TSH, vrije T4 en vrije T3. ‘Vrij’ schildklierhormoon is de schildklierhormoon is de fractie die ongebonden in het bloed aanwezig is. Het overgrote deel van T4 en T3 in het bloed is gebonden aan eiwitten en is inactief. Alleen vrij schildklierhormoon is in staat om een hormonale functie uit te oefenen. T4 wordt hiertoe eerst omgezet in het veel actievere T3, onder andere in de lever. Om inzicht te krijgen in de perifere omzetting van T4 naar het bioactieve T3 wordt ook de vrij T3/vrij T4-ratio berekend. Bij de huisarts wordt meestal eerst alleen op TSH onderzocht, daarna op de gebonden T3 en T4 terwijl juist de vrije vorm belangrijk is voor de werking van de schildklier.

De omzetting wordt beinvloed door selenium, ijzer en/of vitamine B12, is hier een tekort aan dan heeft dit invloed op de omzetting van de gebonden T4 naar de vrije T3.  Bepaalde medicijnen (zoals corticosteroïden) kunnen eveneens de perifere omzetting van T4 naar T3 beïnvloeden.

Bloedonderzoek middels vingerprik

Kosten €54,95

MTHFR genetisch

Bloed onderzoek 

 

Een afwijking van het MTHFR-gen geeft verminderde functie van dit MTHFR-enzym. Hierdoor kan er geen of verminderd bio-actief foliumzuur gevormd worden.
Dit kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid. 5-MTHF, de bio-actieve vorm van foliumzuur is nodig voor het lichaam om zelf bio-actief vitamine B12, methylcobalamine aan te maken.

Bloedonderzoek via bloedafname

Kosten €478,00

Zware metalen en mineralen

Haaronderzoek

Dit onderzoek wordt gedaan om zware metalen op te sporen. Haaronderzoek blijkt de beste resultaat te geven bij zware metalen. Bij dit onderzoek wordt er gekeken naar kwik, lood, cadmium, calcium, magnesium, kalium, chroom, mangaan, koper, zink, selenium.

Kosten: €108,-

Eventueel aan te vullen met aluminium, natrium, vanadium, zilver, zwavel, fosfor, antimoon, arseen, beryllium bismuth, broom, kobalt, goud, jodium kalium, lithium, molybdeen, platinum, tin en thallium.

Kosten €151,50

Een haaronderzoek is aan te bevelen bij mensen met autisme, onverklaarbare psychische en lichamelijke klachten en een overactief immuunsysteem (histamine intolerantie, allergien, astma). Maar ook als je twijfelt of je over voldoende mineralen beschikt

Neuro Balans test

Schriftelijk onderzoek

Dit is een onderzoek naar de balans in de vier belangrijkste neurotransmitters: GABA, serotonine, acetylcholine en dopamine. 

Het is nog steeds niet mogelijk om de hoeveelheid neurotransmitters in de hersenen te meten. Deze vragenlijst geeft een beeld van je handelen, denken en gedragingen die gerelateerd zijn aan bepaalde neurotransmitters. De test is gebaseerd op 50 jaar onderzoek en ervaring van Dr. Braverman, neurowetenschapper.

Vragenlijst met interpretatie.

Kosten €59,95

 

Lever- en nierfunctie

Bloedonderzoek 

Dit onderzoek kijkt naar de leverwaarden: ALAT, ASAT en GGT. Vooral GGT is van waarde voor mensen met een glutamaatoverschot. Voor de nierfunctie wordt gekeken naar Kreatinine.

Met dit onderzoek kunnen we ontstekingen in de lever onderzoeken, een vervette lever als gevolg van het metaboolsyndroom en obstructie van de gal onderzoeken. Voor de nieren kijken we naar algemene werking van de nieren.

Bloedonderzoek middels vingerprik

Kosten €26,95

 

 

Faecesonderzoek

Lekke darm – Zonuline €29,00

Histamine onderzoek €59,00

Parasieten 

 • Dientamoeba Fragilis
 • Blastocystis Hominis
 • Giardia Lamblia
 • Entomoeba soorten

Test voor 1 parasiet €75,-, wil je je hele gezin laten testen dan is er staffelkorting bijv. 4 testen €180,- (i.p.v. €300,-)

Faecesonderzoek

(ontlastingsonderzoek)

hierin wordt onderzocht:

Basisanalyse darmonderzoek 

 • PH, vetvertering, zetmeel
 • Enterobacteriaceae/E.Coli
 • Enterococcus soorten (incl. virulentiefactoren entrococcen)
 • Lactbacillus soorten
 • Bifidobacterien soorten
 • Gisten en schimmels
 • Secretoir IgA (weerstand)
 • Anti HT-Glutaminase (glutenintolerantie of coeliakie)
 • Anti-Gliadine sIgA (glutenintoelrantie of coeliakie)
 • Calprotectine (geeft aan of er ontstekingen zijn)

Kosten €137,-

Verder onderzoeken we in de ontlasting: histamine, lekkende darm en candida.