Heb je het idee dat je psychisch wel beter in balans zou kunnen zijn, omdat je bijvoorbeeld concentratieproblemen hebt, onrustig bent of depressief. Dan kun je kijken hoe het gesteld is met de verschillende neurotransmitters in je lichaam. Neurotransmitters zijn signaalstoffen die je hersenen prikkels geven. Hierdoor krijg je bepaalde gevoelens, je wordt bijvoorbeeld ontspannen of juist gespannen, vrolijk of depressief.
Neurotransmitters reguleren je gemoed, je trek in eten, verslavingen, energie, libido en slaap. Maar ook de mogelijkheid tot leren, onthouden, concentreren, focussen en hoe je met stress omgaat.
Heb je een tekort aan een of meerdere neurotransmitters dan ontstaan er klachten.
Dit zijn de meest belangrijke neurotransmitters: GABA, glutamaat, dopamine, serotonine, endorfine, acetylcholine. Er zijn er echter nog veel meer, ook histamine is een neurotransmitter.
Het schijnt dat bij 86% van de mensen de neurotransmitters niet in balans zijn, dit kan mild zijn, maar ook ernstig. De aanmaak van neurotransmitters is afhankelijk van hoe je leeft, eet je goed, ben je ontspannen en krijg je geen gifstoffen binnen, dan werkt alles waarschijnlijk prima. Maar in onze huidige maatschappij is dat zo goed als onmogelijk, tenzij je op een hutje op een berg woont en zelfvoorzienend leeft, zonder WIFI straling, zonder luchtvervuiling. Veel mensen hebben stress, eten slecht, gebruiken medicijnen die de lever belasten, drinken alcohol en koffie, roken of gebruiken drugs.
Je bent wat je eet
Er zijn remmende en stimulerende neurotransmitters. Serotonine en GABA zijn remmend. Dopamine, acethylcholine, glutamaat en histamine stimulerend. Als de rustgevende en stimulerende neurotransmitters uit balans zijn krijg je problemen als slaapproblemen, concentratieproblemen, trage darmwerking, onrust, snel geirriteerd zijn, depressie, en ik kan nog een hele lange lijst opnoemen.
Neurotransmitters worden gemaakt met behulp van aminozuren. De lever produceert 80% van de aminozuren. Het is dus belangrijk dat je goed eet en je lever gezond is zodat gifstoffen afgevoerd kunnen worden en de lever voldoende kracht heeft om aminozuren aan te maken.
Darmgezondheid en neurotransmitters
De darmgezondheid is heel belangrijk is voor de aanmaak van neurotransmitters is omdat bijvoorbeeld serotonine voor meer dan 80% in de darmen aangemaakt wordt met behulp van amonozuren. Je darmen staan via de Nervus Vagus (de tiende hersenzenuw) in contact met je hersenen. Dit is ook waardoor je emoties direct in je buik kunt voelen.
Als je darmen niet goed werken kun je op onverklaarbare wijze depressief worden terwijl er niets is gebeurd waar je depressief van zou kunnen worden. Of je wordt de laatste tijd heel snel boos, je herkent jezelf niet. Waarom doe ik zo, denk je dan. Rationeel weet je dat je anders doet, maar je hebt het niet zelf in de hand. Dit komt doordat je hersenen aangestuurd worden door de stoffen (de neurotransmitters) die bepalen hoe je op iets reageert.
Eiwitten en neurotransmitters
De neurotransmitters GABA en glutamaat zijn aminozuren. Norepinefrine, dopamine en serotonine zijn monoaminen. Histamine wordt geproduceerd uit histidine, ook een aminozuur. Je kunt met voeding en supplementen de neurotransmitters weer in balans brengen.
Neurotransmittertesten
Als je wilt weten hoe het gesteld is met je neurotransmitters zijn er verschillende testen die ik gebruik om te onderzoeken hoe het met jouw balans is gesteld.
Afhankelijk van de soort klachten en de soort neurotransmitters die we gaan onderzoeken zijn er de volgende testen:
Het Neurotransmitter onderzoek
Er zijn twee verschillende urine onderzoeken: Basis en Plus.
- De Basis test onderzoekt Catecholamines (adrenaline, noradrenaline en dopamine) en serotonine.
- De Plus test onderzoekt de Basis + glutamaat en GABA.
Bloedonderzoek
- Serotonine kan ook los onderzocht worden met een bloodspot test.
Deze testen krijg je thuis gestuurd en kun je zelf afnemen en opsturen in de bijgeleverde gefrankeerde en gesealde envelop.
Leveronderzoek
Voor glutamaatbepaling kun je een leverfunctietest afnemen via de huisarts. Hierbij wordt er gekeken naar de hoogte van gamma-glutamyl transferase (GGT), deze geeft aan of glutamaat goed afgebroken kan worden. Deze test wordt afgenomen als er ook lichamelijke symptomen zijn die kunnen wijzen op een gal- of leverfunctie probleem. (vermoeidheid, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, opgezette buik, geelzucht, donkere urine, lichte ontlasting). Vermeldt deze dus bij je huisarts om je vraag goed te onderbouwen, anders is de kans groot dat je aanvraag niet wordt ingewilligd. GABA en glutamaat houden elkaar in balans, heb je een GABA tekort dan kun je ervan uitgaan dat er een glutamaatoverschot is, wat vaak bij autisme het geval is. Wil de huisarts het onderzoek niet uitvoeren dan kun je dit bij mij doen. Het wordt dan echter niet vergoed door de verzekering.
Histaminetest
De histaminetest is een ontlastingstest die mee kan nemen in de algemene ontlastingstest waarbij gekeken wordt naar de algehele darmgezondheid. De test meet het histamine gehalte in de darmen. Hiermee kun je zien of een tekort aan DiamineOxidase (DAO) de oorzaak is van het histamine overschot. Bij een tekort aan DAO kan histamine niet goed afgebroken worden en zal er een teveel aan histamine in de darmen zijn. Deze test kan echter niet de histamine in de hersenen meten. Wil je meer weten over histamine in de hersenen, lees dan deze blog. De test is een tool om te bepalen hoe intensief we de behandeling inzetten.
Op basis van de uitslagen van de onderzoeken maken we een herstelplan, dit omvat voeding, supplementen, probiotica en eventuele stress verlagende tips. We kijken naar wat het beste bij jou past.
Mijn ervaring is dat er snel resultaat is, je zult na een week al veranderingen merken. Maar Rome wasn’t build in a day, dus je hele lichaam resetten om je alle gerelateerde klachten te verhelpen varieert van een paar maanden tot 2 jaar. Dat lijkt lang, maar de ervaring leert dat clienten zo blij zijn met de resultaten van de nieuwe eet- en leefwijze dat ze ook na de behandelperiode blijven eten volgens het eetplan, gewoon omdat het zo goed voelt en lekker is!
Het eerst half jaar hebben we meerdere consulten, afhankelijk van jouw persoonlijke behoefte, dit zijn er gemiddeld vijf. Na een half jaar voeren we de test(en) opnieuw uit om te kijken of er voldoende resultaat geboekt is en hoe we verder gaan.
Wanneer testen?
- Als je merkt dat je niet functioneert als je zou willen en dit wil veranderen.
- Als je concentratieproblemen of ADD/ADHD hebt
- Als je autisme hebt
- Als je je neerslachtig of depressief voelt
- Als je darmklachten hebt
- Als je een klaagmajoor bent, maar van nature wel positief bent
- Als je een spraakwaterval bent waar anderen met geen speld tussen kunnen komen.
- Als je psychologische therapie of psychiatrische therapie hebt gehad maar die niets hielpen.
- Als je verslavingsgevoelig bent.
Met andere woorden als jouw denkwijze en je gedrag je belemmert in je groei, je welzijn of in je professionele bestaan is het tijd om actie te ondernemen.
Bedenk hoe fijn het zou zijn om in plaats van ellenlange praattherapiesessies die blijkbaar niet hielpen, je jezelf kunt helen door goed en lekker te eten? Je kunt weer verder, jij hebt de regie in handen, want jij bent je darmen, je hersenen en de baas over je eigen lichaam.
Klik hier voor meer informatie en prijzen
Consult aanvragen