Candida Dieet

Een dieet voor candida is meer dan alleen het vermijden van suiker en schimmels. Wil je candida verwijderen, dan dien je ook te kijken of er sprake is van zware metalen en een oxalaat belasting. Als deze aanwezig zijn, is het moeilijk candida blijvend te verlagen. Het dieet moet dan aangepast worden naar de extra belastingen. Met dit overzicht kun je zien wat je kunt eten bij het candida dieet.

Het dieet is ingedeeld in 2 fasen. In de eerste fase waarbij de candida bacterien verlaagd worden volg een vrij streng dieet, deze fase duurt maanden of langer. Met behulp van een ontlastingstest kijken we na drie maanden of de candida voldoende is gedaald. Daarna volg je de aanbevelingen van fase 2 voor een periode van een half jaar. Na driekwart jaar moet de balans zijn hersteld. 

Het is mogelijk dat het herstel sneller gaat, maar let wel op: Als je na drie maanden succesvol bestrijding van Candida weer suiker en snelle koolhydraten gaat eten, kan de candida bacterie weer in volle hevigheid terug komen.


ZETMEEL

De schimmels voeden zich met suiker en zetmeel, deze mag je daarom in beperkte mate nuttigen. De hoeveelheden hieronder zijn algemeen, er wordt bij een persoonlijk voedingsadvies ook gekeken naar een verhoogde bloedsuikerspiegel en insuline resistentie. Als deze aanwezig zijn, mag er geen zetmeel genuttigd worden.

Verse zuivelproducten bevatten lactose, melksuiker. In het Candida dieet vermijd je alle suiker, ook de melksuiker. Ziekmakende schimmels hebben suiker nodig om te overleven, het maakt niet uit welke suiker. Het is dus belangrijk om echt alle suiker te vermijden, dus ook lactose in melk, room en kaas.

Fase 1:

Wel toegestaan:

Biologische yoghurt en biologische grasboter.

Fase 2: Je mag nu ook een klein beetje geitenzuivel. Geitenzuivel bevat minder lactose dan koeienmelk. 

Gebruik niet meer dan 1 dl of 50 gram per dag, 3 x per week.

Yoghurt is een gefermenteerd product en bevat bacterien die histamine verhogen en past zodoende niet in een histamine arm dieet.

 

In dit Candida Dieet worden koolhydraten geminimaliseerd omdat granen zetmeel bevatten wat omgezet wordt in suiker en dit de pathogene schimmels kan voeden. Bovendien zijn granen vaak besmet met mycotoxinen door de manier waarop ze geteeld, opgeslagen en vervoerd worden.(1)

En geen granen is dus ook echt geen granen. Het weglaten van granen is één van de succesfactoren van dit dieet. Er zijn wel pseudogranen toegestaan. Ook amandelmeel en hazelnootmeel zijn toegestaan, maar wel met mate.

 

Fase 1 Toegestaan pseudogranen: Kies liefst voor biologische producten

  • Quinoa
  • Amarant
  • Gierst
  • Boekweit (bevat veel koper en mangaan)
  • Teff
  • Tapiocameel, met mate, het bevat voornamelijk zetmeel, wat in suiker omgezet wordt. Meng tapiocameel met quinoa, teff en/of boekweit meel om een glutenvrij meel te maken. Verhouding is 1/3 tapiocameel, 2/3 quinoa, boekweit, teffmeel. Gebruik dit een keer per week, als lekkernij.
  • Arrowroot met mate, om sauzen te binden, ook dit is zetmeel, maar wel één die het darmslijmvlies helpt herstellen. Gebruik het met mate. 

Fase 2 Er komt bij:

  • Zilvervliesrijst
  • Haver(mout), glutenvrij
  • Gerst
  • Tortilla (tarwe), max. twee keer per week 1 tortilla
  • Zuurdesembrood (dus géén desembrood, hier wordt deels gist in verwerkt, vraag specifiek om alleen zuurdesem, zonder gist, ook geen giststarter voor zuurdesem)
Niet toegestaan:
Spelt, sorghum, kamut, rogge, witte rijst.

Het belangrijkste bij een Candida Dieet is het vermijden van suiker. Met suiker voedt je de Candida en andere schimmels en gisten. De suiker zelf kan ook nog eens besmet zijn met mycotoxinen (het gif wat schimmels uitscheiden). Deze gifstoffen kunnen voedselgroepen als granen, mais, pinda’s en suiker besmetten. 

Suiker is een verslavende stof en het is moeilijk om er mee te stoppen, ook omdat je gewend bent dat de Candida schimmel je blijft vragen om suiker. Als je weer voor de kast staat te turen naar de koekjes, terwijl je eigenlijk vastbesloten was dit dieet goed uit te voeren, bedenk dan dat het de candida bacterien zijn die als een klein kind staan te jengelen om iets lekkers. Wij willen suiker! Als je je dit beseft is het makkelijk om nee te zeggen tegen suiker. Voed de Candida niet! Kill the sucker! Loop weg, en bak een ei. (en waarom zijn er eigenlijk koekjes in huis?)

Als je begint met probiotica en het eten van veel groenten zul je ook merken de trek in suiker minder wordt en het makkelijker is om niet toe te geven aan de Candida kids. 

Wil je toch af en toe iets zoets dan zijn er een paar suikervervangers die je kunt gebruiken. (Het beste blijft om helemaal af te kicken van suiker, pas dan ben je echt vrij.)

Fase 1

  •  Stevia, en dan alleen het pure poeder of de druppels, gebruik geen goedkope potten met mengsels waar maltodextrine/maltodextrose in zit, dit is ook suiker.
  • Xylitol, dit is een suikeralcohol die helpt om candida te bestrijden. Klinkt best ideaal toch?  Kijk wel of je Xylitol kan vinden die gemaakt wordt van berkensap, en niet van mais. Koop hier Xylitol van berkensuiker.
  • Erythritol, nog een suikeralcohol die helpt om candida te bestrijden. Koop hier Erythritol.
Fase 2
In deze fase mag je een klein beetje rauwe koudgeslingerde honing. Hier moet je erg mee oppassen want als je teveel honing gebruikt, kun je een terugval krijgen. Er blijven altijd Candida bacterien in je darm aanwezig omdat deze  van nature in je darm leven. Als je in fase 2 teveel suikers gebruikt voedt je de Candida waardoor het weer kan vermeerderen. Neem niet meer bijv. een theelepeltje op een dag. Manuka honing is een speciale honingsoort met helende eigenschappen. Het is wel een stuk duurder dan gewone honing, maar het kan je wel helpen om je darmwand te herstellen. Gebruik ook hiervan niet meer dan één theelepel per dag.

Vetten zijn goed voor je gezondheid. Je wordt er niet ziek van, alle ziekten waarvan men veronderstelde dat je ziek werd door vetconsumpties zijn ziekten die ontstaan door overmatig suiker en koolhydraatgebruik en een tekort aan voedingsstoffen door een tekort aan groentenconsumptie. Vetten zorgen voor de opname van de vetoplosbare vitaminen A,D,E en K. En vetten zijn essentieel voor de aanmaak van hormonen en neurotransmitters en geven je energie. 

Wees dus niet bang om vet en olie te gebruiken. Gebruik wel alleen de goede soorten. Er zijn nogal wat plantaardige olien die niet bijdragen aan een goede gezondheid, laat staan herstel voor Candida.

Toegestane vetten en olien in Fase 1 en 2

  • Extra vierge (rauwe, niet ontgeurde, koud geperste) Biologische KokosolieKokosolie bevat caprylzuur en laurinzezuur, deze twee zuren helpen schimmels te bestrijden. Bewerkte ontgeurde gehydrogeneerde kokosolie bevat deze stoffen niet, dus gebruik echt alleen de rauwe extra vierge. Je kunt met kokosolie bakken, en het als huidolie gebruiken. (ik maak er voor mijzelf dagcreme en deodorant van). 
  • Extra vierge koudgeperste olijfolie. Olijfolie bevat veel vitamine E, antioxidanten, polyfenolen en Omega-9 en is erg gezond. Het beste is om olijfolie koud te gebruiken, in salades of dip. Bakken kan, mits op lage temperaturen, anders kan het verbranden. Het rookpunt verschilt per soort olijfolie. 
  • Avocado olie bevat veel vitamine E en enkelvoudig onverzadigde vetten. Het beste is om de olie alleen koud te gebruiken. Kijk of je een ongeraffineerde olie kan vinden, deze bevat nog alle werkzame stoffen. Niet geschikt bij Histamine Intolerantie.
  • Biologische grasboter Bij grasboter is het belangrijk om de biologische vorm te kopen omdat koeien die niet biologisch worden gehouden hormonen, antibiotica en een onnatuurlijk dieet krijgen, vaak met soja en mais. En de boter is gevoeliger voor mycotoxinen. Grasboter bevat meer voedingsstoffen dan gewone roomboter en heeft een beter omega 3-6 evenwicht. Het bevat meer beta-caroteen en kan helpen de vetten in het bloed in balans te houden. 
  • Macadamia olie Je kunt met deze olie bakken, het heeft een hoog rookpunt. De smaak is boterachtig en notig. Je kunt het ook lang bewaren. Het bevat veel enkelvoudige onverzadigde vetten, vooral veel oliezuur. Macadamia olie werkt anti-oxidatief. Je kunt het ook goed voor je huid gebruiken. 
  • Lijnzaadolie Bevat veel omega-3 vetzuur en is een goede omega-3 bron voor vegetariers. Lijnzaadolie helpt kanker voorkomen en is goed voor je hart. Het kan echter wel snel ranzig worden, na openen kun je het beter koel bewaren. Het is dan een paar weken houdbaar. Gebruik het alleen koud.
  • Walnoot olie is een smaakvolle olie voor salades, gebruik het alleen koud. Het bevat veel omega-3, antioxidanten, fytonutrienten, selenium, fosfor, zink, ijzer en calcium. Het is na aankoop ongeveer een half jaar houdbaar. Niet geschikt bij Histamine Intolerantie.
  • Amandelolie is een lekker geurende olie en bevat veel vitamine E en wordt veel voor de huid gebruikt. Gebruik het alleen koud. Niet geschikt bij Histamine Intolerantie.
 
Heel spaarzaam gebruiken: zonnebloemolie, sesamolie en druivenpitolie.
Deze drie soorten bevatten veel omega-6, teveel omega-6 vergroot de ontstekingsgevoeligheid in je lichaam.

 

Niet toegestaan: 
Palmolie, omdat deze meestal geraffineerd is. Als je ongeraffineerde kunt vinden, kun je die wel gebruiken. 
Maisolie, pindaolie deze kunnen myotoxinen bevatten.
Raapzaadolie/canolaolie, deze olie is sterk geraffineerd en 90% van de raapzaadolie is genetisch gemodificeerd./
Sojaolie. De meeste sojaolie wordt  gemaakt van genetisch gemanipuleerde sojabonen. Daarnaast bevat het veel omega-6 én is er het risico dat het besmet is met mycotoxinen.
Margarine/halvarine, dit zijn gehydrogeneerde plantaardige olien. De plantaardige olie waar het van wordt gemaakt is al geen goed idee, laat staan gehydrogeneerde. 

Groenten zijn je vrienden! Er zijn wel een paar soorten waar je mee op moet passen, maar over het algemeen kun je zoveel groenten eten als je wilt. 

 

Niet toegestaan:

  • Mais, is trouwens officieel een graan. Maar goed, niet doen dus, ivm mycotoxinen.
  • Peulvruchten (bonen en linzen), ze bevatten veel koolhydraten. In Fase 2, mag je wel met mate zwarte bonen en mungbonen en linzen. Laat ze dan wel 3 dagen ontkiemen.
  • Paddestoelen zijn schimmels. Dus een ‘no go’ want ze helpen de Candida groeien.
  • Aardappels, zoete aardappels, yam, cassave, bevatten veel koolhydraten dus niet toegestaan. In Fase 2 mag je wel zoete aardappels omdat ze veel goede voedingsstoffen bevatten, gebruik echter niet meer dan 100 gram per dag

Noten en zaden bevatten veel eiwitten, vezels en gezonde vetten, waaronder omega-3 en mineralen als magnesiu, selenium, mangaan en biotine. Dus gebruik ze gerust, tenzij je histamine intolerantie hebt. Je kunt noten makkelijk meenemen, dus ideaal als snack onderweg.

Amandelen, walnoten, pecannoten, paranoten, hazelnoten, macadamia. 

Let op de volgende noten zijn niet toegestaan:

Cashew- en pistachenoten, deze kunnen schimmels bevatten.

Pinda’s (zijn officieel geen noten), deze kunnen ook schimmels bevatten.

Alle noten kunnen schimmels bevatten als ze niet goed opgeslagen worden. Koop verse noten bij een goede handelaar. 

 

In dit Candida Dieet gebruik je veel eiwitten omdat deze helpen je lichaam te herstellen. Let echter wel op de volgende punten:

Niet biologisch vlees bevat groeihormonen en antibiotica. De dieren groeien op in kleine hokken waardoor ziekten snel verspreiden, dit is waarom de dieren standaard antibiotica krijgen. Dit zit ook in het vlees en krijg jij dus ook binnen, hierdoor kun je resistent worden voor antibiotica. Antibiotica zijn bovendien van nature mycotoxinen, deze wil je vermijden omdat ze de Candida voeden.

Kijk of je vlees kan vinden van dieren die op het land hebben kunnen grazen, door het eten van gras en wilde planten bevat het vlees een goede omega vetzuur balans. Biologisch vlees kan nog steeds betekenen dat de dieren met veel granen zijn gevoerd. Dus je kunt het beste boeren opzoeken of slagers die vlees van schotse hooglanders verkopen.

Kip en kalkoen: biologische vrije uitloopkippen

Vis: wild gevangen, niet gekweekt.

Niet toegestaan: Bewerkt vlees (bijv. slavinken, worst, etc, vleeswaren), gedroogd vlees (gedroogde ham, salami e.a.)

Histamine Intolerantie: Helaas is het bij biologische boeren vaak wel  zo dat het vlees een paar weken tot soms 30 dagen gerijpt is. Hierdoor bevat het veel histamine. Het beste alternatief is dan toch biologisch supermarkt vlees,deze is 4-5 dagen gerijpt. 

 

Hoewel fruit veel gezonde voedingsstoffen bevat, zijn de meeste soorten niet toegestaan vanwege het suikergehalte. Op zich heb je fruit niet nodig, je kunt alle voedingsstoffen uit groenten halen.

Toegestaan fruit fase 1:

  • Groene appel, bevat het minste suiker van de appelsoorten. Maximaal een halve appel per dag.
  • Granaatappel, bevat stoffen die helpen candida af te breken en bevat veel anti-oxidanten en vitamine C
  • Bessen (blauwe bessen, frambozen, aardbei) max. 50 gram per dag
  • Mangosteen, bevat schimmeldodende stoffen.  (Uit onderzoek bleek dat het zelfs sterker zou werken dan Nystatine. Bonusan heeft een mangosteen supplement: Garcinia Mangosteen (400mcg), gebruik dagelijks 3 capsules voor de maaltijd innemen.)

Let op: als je merkt dat je winderig wordt na het gebruiken van fruit, stop er dan mee, het bevat dan teveel suiker voor jouw darmen.

In Fase 2 mag je meer fruit toevoegen

Maximaal 50 gram per dag.

Niet toegestaan zijn meloenen en sinaasappels.

De volgende producten helpen je darmwand te herstellen en de Candida te verdrijven:

Knoflook werkt schimmeldodend

Kruidenthee:

  • Cistusthee, breekt de biofilm af waar de candidabacterie zich in nestelt, 3x per dag een kopje citsusthee helpt om candida makkelijker af te breken.
  • Pau d’arco, schimmeldodend, 3x per dag 1 kop.
  • Malvawortel werkt darmwand herstellend, 5 gram wortel in 2 dl, 5 minuten laten trekken. 3 kopjes per dag.

Aloe vera sap, schimmeldodend en het bevat een slijmstof die de darmwand herstelt. Gebruik wel puur sap, geen aloe vera limonade. Het sap kun je kopen in natuurvoedingswinkels. 1x per dag 1 à 2 eetlepels in een glas water is voldoende.