Vietnamese springrolls

Dit recept komt uit het boek Powerfood van Rens Kroes, het is een traditioneel Vietnamees recept en kun je gebruiken voor de lunch of als tussendoortje, eet er dan wat minder. Springrolls zijn heel makkelijk te maken en zijn net zo makkelijk mee te nemen. Het meeste werk is het snijden van alle groenten, als je de springrolls mee wilt nemen naar je werk, snij de groenten dan de avond te voren en rol ze ‘s morgens.

Ze zijn ook heel leuk om samen met de kinderen te maken, je kunt een beetje spelen met wat je er in doet. Dit recept is vegetarisch, maar je kunt er ook kip of garnalen in doen.

Vietnamese springrolls

Voorbereiding: 20 minutes

Bereiding: 10 minutes

Totaal: 30 minutes

Aantal personen: 2-4

Grootte gerecht: 4 springrolls voor lunch, 2 springrolls als snack

Ingredienten

 • 1/4 komkommer, gewassen
 • 1 middelgrote wortel, geschild
 • 100 gram rijstvermicceli
 • 8 bladeren ijsbergsla
 • 4 biologische eieren, losgeklopt
 • kokosolie om in te bakken
 • 8 ronde rijstvellen (toko, of met wat geluk in de supermarkt)
 • handje verse koriander, fijngesneden

Bereiding

 1. Snijd de komkommer en wortel in kleine reepjes.
 2. Breng water aan de kook, doe de vermicceli in een kom en giet er zo veel kokend water over tot ze onder water staan. Laat 3 minuten wellen.
 3. Haal ondertussen 8 bladeren van de ijsbergsla af en spoel ze schoon. Spoel de vermicceli af in een vergiet met koud water en laat ze uitlekken.
 4. Bak in een koekenpan een omelet van de losgeklopte eieren.Laat afkoelen en snijd in reepjes.
 5. Snijd voor de dip de rode peper in kleine stukjes, eventueel zonder de zaadlijstjes en meng deze samen met de rest van de ingredienten voor de dip in een kommetje.
 6. Dompel dan de rijstvellen één voor één in een grote kom met lauwwarm water. Schud droog en leg het zachte rijstpapier op een schone ondergrond (bijvoorbeeld schone theedoek).
 7. Leg een achtste deel van de ingredienten op een helft van een rijstvel: eerst de koriander, dan slablad, eireepjes, vermicceli, wortel en tot slot komkommer.
 8. Klap de rol dubbel en vouw beiden zijden naar binnen. Rol voorzichtig maar stevig op!
 9. Leg ze op een mooi schaaltje of doe ze in een trommeltje om mee te nemen.

Aantekening:

20 minuten snijwerk en het rollen is maximaal 10 minuten, maar als je er handigheid in krijgt kun je het ook in 5 minuten. De springrolls zijn ook lekker met Teriyakisaus.

https://voedingsadviesrotterdam.nl/vietnamese-springrolls/