Verantwoorde vleesconsumptie

In mijn praktijk ondersteun ik mensen met voedselintoleranties, darmklachten en de gevolgen hiervan voor de lichaamssystemen. Ik moedig mensen aan om meer dierlijke eiwitten en groenten te eten omdat een aangetast of ziek lichaam extra eiwitten nodig heeft voor herstel. Hierbij moedig ik geen plantaardige eiwitten aan omdat deze de klachten erger kunnen maken. Bonen en granen bevatten veel anti nutriënten die zorgen voor een verminderde opname van voedingsstoffen, daarnaast bevatten zij eiwitten (gluten, lectines) die verzwakte de darmwand irriteren en zo een lekke darm kunnen veroorzaken, voor zover deze er al niet was, hierdoor kunnen pseudo allergische of allergische reacties ontstaan . Bovendien hebben veel mensen problemen met plantaardige stoffen in groenten fruit: salicylaat, oxalaat, benzoaat, nitraat, zwavel, thiol en exorfinen kunnen de oorzaak zijn van veel klachten. Zolang deze niet worden herkent kun je jarenlang doorlopen met klachten door het eten van teveel plantaardige voeding.

 

Bij dierlijke producten zie je veel minder klachten. Alleen lactose (melksuiker) en caseïne(melkeiwit) kunnen intolerantie of allergie opwekken als de darmgezondheid verminderd is. Als dierlijke producten een reactie oproepen is dit vaak het gevolg van een gevoeligheid voor biogene aminen die ontstaan bij langere rijping en fermentatie. Verse dierlijke eiwitten van goede kwaliteit veroorzaken zelf geen gezondheidsklachten.

 

Suiker, snelle koolhydraten en soja

In eerste instantie zijn slechte plantaardige producten de oorzaak van de problemen waarbij suiker en snelle koolhydraten de grote boosdoeners zijn. Door teveel bewerkte granen (witmeel producten als brood, pasta, koekjes etc), suiker (verstopt in heel veel bewerkte voeding), kunnen slechte bacteriën, schimmels en parasieten de darmflora sterk aantasten waardoor er een lekke darm ontstaat, door het gebruik van soja (sojamelk, soja vla, soja yoghurt, soja in goedkoop vlees (koeien in de bio-industrie worden vaak gevoerd met soja en granen), soja halvarine en margarine) verstoort de hormoonbalans, er is dan een groot overschot aan oestrogeen en een tekort aan progesteron. Hierdoor is er in het lichaam een chronologische stress situatie en moeten de bijnieren overuren draaien om cortisol te maken zodat stress verlaagd kan worden en extra aldosteron om de mineralenbalans in het hele lichaam te herstellen die aangetast is door de suiker en koolhydraat consumptie. 

Als deze crisissituatie aanhoudt kunnen er uiteindelijk ontstekingen en immunologische problemen ontstaan waardoor het lichaam hypergevoelig wordt voor biogene aminen, zoals bijvoorbeeld histamine en tyramine. 

 

Herstel niet met plantaardige eiwitten

Om te kunnen herstellen moet je dus als eerste de plantaardige bronnen verwijderen die het lichaam uit balans brengen. Geen granen, bonen en suikers meer, zodat het lichaam tot rust kan komen. Ook alle groenten en fruit die bij kunnen dragen aan immunologische reacties worden vermeden. Daarnaast verhoog je het dierlijke eiwit gehalte zodat er genoeg bouwstenen zijn om te kunnen herstellen. Het is niet iets wat ik verzonnen heb, maar iets wat keer op keer uit de vele onderzoeken komt en wat bewezen werkt om chronische ziekten aan te pakken.  Google maar eens “Ketogeen dieet ziekte” en je komt zelfs bij resultaten van ziekenhuizen die met dit koolhydraatarme dieet werken.  (Dit specifieke dieet vraagt wel om goede begeleiding/informatie.)

 

Plantaardige eiwitbronnen

De overheid stimuleert het gebruik van plantaardige eiwitbronnen om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Hierdoor gaan steeds meer mensen granen, bonen en veel fruit eten. De landbouwsector groeit, wist je dat 20% van alle CO2 uitstoot op de wereld ontstaat door het omploegen van landerijen? Door meer plantaardig te gaan eten, werk je mee aan het broeikaseffect en kapot maken van de grond waar we op leven.

Het veganisme is een snel groeiende trend, ontstaan uit een groot schuldgevoel wat ons is opgelegd door de overheid en media. We moeten minder vlees eten, want vlees is slecht voor het milieu. Bovendien zou de huidige mens helemaal geen vlees nodig hebben. Alle eiwitten kun je ook uit plantaardige bronnen halen. En daar komt mijn grote kanttekening:

Dit is mogelijk als je een gezond lichaam hebt zonder ontstekingen, zonder zware metalen belasting(kwik, aluminium, lood e.a.), met een gezonde darmflora, met een goed gereguleerde bloedsuikerspiegel. Iemand die al jaren gezond eet, geen vaccinaties of amalgaamvullingen heeft geen gehad, in een schoon gebied zonder uitlaatgassen en milieuvervuilende industrie en nooit teveel gesnoept heeft en zich niet tegoed deed aan veel te veel witte pasta, pizza en patat en voldoende heeft bewogen in het leven, zal waarschijnlijk geen darmklachten hebben en kan plantaardige voeding redelijk goed verwerken, ik zeg redelijk, omdat plantaardige voeding altijd moeilijker te verwerken is dan dierlijke voeding. Daarbij moet je dan ook van nature een goede koolhydraatverbrander zijn. Dit zijn lang niet alle mensen. De oermens leefde meer op eiwitten en onze genen zijn nog niet zo ver geëvolueerd als ons brein zou willen. Dus koolhydraten en suikers geven voor de meeste mensen nog problemen. Hierdoor ontstaan bloedsuiker en insuline problemen.

 

Steeds meer chronische en ernstige ziekten worden in verband gebracht met insulineresistentie en een te hoge bloedsuikerspiegel. Diabetes 1 en vooral 2 stijgen dramatisch, veel meer mensen dan we nu weten hebben insulineresistentie, één op de drie mensen krijgen kanker. Men denkt dat rond 2050 50% van de mensen een allergie of voedselintolerantie heeft, die intolerantie of allergie is heel vaak voor plantaardige proteïnen.

 

Daarbij is het belangrijk te weten dat we mentaal dan wel zover geëvolueerd zijn dat we verstandige keuzes voor het milieu denken te kunnen maken, maar onze lichamen zijn nog niet zover geëvolueerd. Bovendien zorgt de huidige leefstijl van veel mensen, te weinig beweging en veel bewerkte voeding, suikers en chemische toevoegingen voor een verzwakt lichaam. Het verbeteren van de leefstijl met daarbij verse voedingsmiddelen kan veel verbetering brengen. Maar als je chronisch ziek bent, je immuunsysteem ontregeld is, je hormonen uit balans en je psychische klachten hebt, is het niet voldoende.

Werken aan je gezondheid houdt voor de meeste mensen in: je slanker en fitter voelen, maar  het verminderen van medicatie wordt hierbij vaak geheel over het hoofd wordt gezien. Ik zeg in gesprekken met kennissen altijd: als je je goed voelt, hoef je niet perse anders te eten. En met goed bedoel ik dat niet dat je ook nog dagelijks een rits aan medicatie neemt. Een gezond lichaam heeft geen medicatie en geen supplementen nodig. Een gezond lichaam heeft voldoende energie om zowel ziekte aan te pakken, je dagelijks van energie te voorzien om heel de dag actief te zijn en zorgt daarnaast voor een gezonde mentale balans. Een gezond lichaam heeft niet allemaal kleine ongemakken, een gezond lichaam heeft geen overgangsklachten.

 

Vlees en het milieu

OK, meer dierlijke producten dus: vlees, gevogelte, eieren (indien mogelijk ivm intolerantie) en zuivel (indien mogelijk ivm intolerantie). En dan komt bij de meeste mensen het dilemma…het milieu. We hebben geleerd dat als je het milieu wilt helpen je minder of geen vlees zou moeten eten omdat vlees zorgt voor methaangassen en meer CO2. Daarnaast zou voor de productie van vlees veel meer water nodig zijn dan voor de productie van groenten.

Deze redenen gaan op voor de productie van vlees en kip en zuivel uit de bio industrie waar de dieren gevoerd worden met soja en maïs. Het verbouwen van de planten kost ontzettend veel water en de grond raakt uitgeput. Deze eenjarige producten veroorzaken de grote klimaatvoetafdruk. Om deze producten te telen is er zware grondbewerking nodig,  dit verwijdert de bovenste grond en doodt bacteriën die koolstof uit de lucht kunnen halen. De stijging van CO2 is dus deels ontstaan door de landerijen vol soja en maïs. 

De machines die grond omploegen, bemesten en besproeien met insecticiden en  de insecticiden zelf hebben allemaal een enorme CO2-voetafdruk. En dan moeten de producten ook nog eens vervoerd worden, dit laatste is de grootste CO2-voetafdruk.

Het water wat van de maïs en soja velden afkomt is vergiftigd door pesticiden, dit veroorzaakt sterfte voor vissen in de rivieren, maar ook mensen krijgen dit binnen.

De grootschalige landbouw doodt meer dieren per hectare (of hectaren als je wilt) dan mensen eten. 

Doordat er zoveel velden vol geplant worden met voeding voor de dieren in de bio-industrie, hebben de dieren zelf haast geen ruimte meer om te leven, ze staan opgepropt in stallen. 

En dan hebben we het nog niet gehad over verlies van maïs en soja waarvan zo’n 40% wegrot, ieder jaar weer. Willen we het milieu helpen dan zullen we de landbouw processen als eerste aan moeten pakken. 

 

Hoe dan?

Wil je vlees produceren en het milieu verbeteren dan kan dat met ecologische landbouw. Hier kunnen de dieren door de velden dwalen om de grond te vertrappen en te bemesten en door alleen voor mensenconsumptie groenten en fruit te telen.  Als koeien mochten grazen – zoals ze zouden moeten – en gevogelte mochten scharrelen en insecten eten en varkens wat ze ook vinden mochten te eten, zou de grond gezond zijn.  

Zorg dat alle velden waar nu soja en maïs opstaat gevuld worden met koeien en groenten voor menselijke consumptie. Maar het belangrijkste zijn dieren in de velden, zodat de bodem een kans krijgt om te herstellen.

 

Ik hoorde van een kennis in het vak een verhaal over een vegan gezin (waarvan ik de bron helaas niet kan vinden), dat een mooi land had waar ze groenten verbouwden. Ze genoten van de vogels, de kreek, de bloemen, de schoonheid van het buitenleven. Totdat ze de koeien die op hun land stonden weg deden: ze aten geen vlees of zuivel en hadden geen zin om de koeien te onderhouden.  Het jaar na het verwijderen van de koeien, begon het land af te sterven, de planten wilden niet goed groeien. Een paar jaar later verdwenen ook de vogels en de insecten, er waren geen vlinders meer en de aarde was uitgedroogd, zelf de kreek droogde op.

Toen beseften ze dat de koeien een doel hadden. Ze verhuren nu elk jaar de grond aan boeren in de buurt om koeien te weiden en de grond is weer gezond geworden. Ik denk dat zelfs veganisten de toegevoegde waarde van vee kunnen waarderen.

Willen we de grond weer gezond maken, dan moet het vee dus de stallen uit en het land op. Hierdoor herstelt de grond, de CO2 uitstoot verminderd aanzienlijk. De methaangassen die koeien uitstoten zijn peanuts vergeleken bij de productie vervuiling van de bio industrie, bovendien absorbeert gezond grond ook de methaan in de ontlasting waardoor het niet opstijgt. In Australië werkt men al met dit principe en de uitstoot is daar al met 40% verminderd.

 

Wil je het milieu helpen, koop dan goed vlees in plaats van goedkoop vlees. Je helpt daarmee ook nog eens jezelf, goed vlees is veel beter voor je gezondheid. Als we met zijn allen plantaardig zouden gaan eten, zouden de graslanden afsterven, de insecten en vogels verdwijnen en zou het hele ecosysteem plat komen te liggen. We hebben dieren nodig om ons land gezond te houden. 

 

Ecologische vleesproductie:

1) Het eindresultaat van een essentieel en tijdloos ecologisch proces (de biologische afbraak van vegetatie die de grond voedt en dood gras verwijdert waardoor nieuwe vegetatie kan groeien).

2) Ondersteunt de manier waarop land over de hele wereld wordt beheerd of verkeerd beheerd.

 

Een goede biologische boer of vetweider is constant bezig om de natuur waar de dieren grazen te optimaliseren. Het land wordt bestudeerd, er wordt gekeken hoe het water erover stroomt en welke grassen waar groeien.  Waar ooit bomen stonden worden weer bomen geplant. De dieren worden steeds verplaatst zodat verwaarloosde stukken land kunnen herstellen. Vogelnesten worden beschermd, gebieden die moeten herstellen worden met rust gelaten, ook als dat daardoor de inkomsten verminderen.

Deze boeren hebben het alles behalve makkelijk, maar omdat ze de waarde en noodzaak van dit proces zien, gaan zij door en hopelijk zullen steeds meer veehouders en boeren dit in gaan zien. Als het grazen goed wordt beheerd kan grond snel herstellen 

 

Het is dus belangrijk dat het hele verhaal verteld wordt en dat ingezien wordt dat de dieren zelf niet het probleem zijn, ook niet in grotere getale, het probleem is de manier waarmee er nu mee omgegaan wordt. Als je simpelweg zegt: “Eet minder vlees”, dan mis je de kans om de ecosystemen te voeden én missen mensen een belangrijke bron van eiwitten. 

 

We zullen altijd trek in eiwitten hebben, simpelweg omdat ons lichaam niet zonder kan. Als je vlees wilt eten volg dan de volgende tips:

  • Koop vlees van mensen wiens handen je kunt schudden en waar je de boerderij kunt bezoeken. Ga eens langs of kijk online, er is ruime keuze in verschillende boeren die pakketten of losse verkoop online aanbieden.
  • Eet zoveel als je je kunt veroorloven omdat dit product afkomstig is van uitgebreide productiesystemen die honderden en duizenden hectaren beïnvloeden.  Door je eiwitten te kopen op plaatsen waar je verantwoording voor kunt afleggen, kun je meehelpen de weiden te verbeteren. Deze weiden zijn ook de leefomgeving voor vossen, dassen en uilen.  Koeien die in hun eigen omgeving zijn grootgebracht, verslaat elke dag een bonenveld als ecologische bron van eiwitten. (Koeien voeden de aarde, bonen- en maisteelt put het uit).

 

Dit soort vlees is niet goedkoop – maar wel goedkoper dan de bewerkte vegetarische producten waarin vaak vulmiddelen zitten die schadelijk zijn voor de gezondheid  en waarvan de verpakkingen en het productieproces echt niet goed zijn voor het milieu . (Alleen het vlees van Schotse hooglanders is wel duurder) 

Het kan zijn dat je het anders waardeert en het niet meer als vanzelfsprekend beschouwt.  Het eindresultaat kan heel goed zijn dat er in het algemeen veel minder vlees wordt geconsumeerd, althans voor een tijdje.  Maar de hoeveelheid maakt niet uit – het gaat erom wat dat dier deed in zijn leven op aarde.

 

O ja, voor de duidelijkheid: 
Prijsvergelijk biologisch vlees en vegetarische producten
1 kilo bio rundergehakt 
€12,50
1 kilo Beyond meat burger
€26,39
1 kilo biologisch kippendijfilet
€19,50
1 kilo Kipstuckjes Vegetarische Slager
€23,69
1 kilo verse worst
€14,00
AH mini worstjes
€16,06
Prijzen: biologisch via OKvlees.nl, vegetarisch via AH.nl

 

We moeten betalen voor de wereld waarin we willen leven. Dit betekent dat het consumeren van het vlees van andere bewuste dieren verdomd goed een item op onze begrotingen kan vereisen, naast ‘uit eten gaan’ en ‘entertainment’. Misschien is het tijd dat we onszelf socialiseren en de budgetten voor milieu, en dat gebruiken om gezond vlees te kopen dat wordt geproduceerd door vetweiders die grasland bouwen en onze wereld gezond houden.

 

https://www.ft.com/content/79c2aa16-35f1-11e9-bb0c-42459962a812

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308521X17310338

https://civileats.com/2018/01/26/eat-less-meat-ignores-the-role-of-animals-in-the-ecosystem/

https://sustainablefoodtrust.org/articles/grass-fed-nation/