Tests

I work with multiple tests, these are a good basis for treatment. Alas does your GP not use all of these tests, even though they are important for recovery. The tests are a part of my treatment, this means you can not order them without a consultation and treatment can’t take place without testing.

The tests are run by several  testen laboratories: Biovis, Hessels en Grob, MG Laboratorium and European Laboratory of Nutrients.

The tests below are the most used tests, offcourse there more tests available, like hormoneprofile, fatty acids, serotonin or tryptophane in blood,  helicobacter pylori, a.o.

Verzendpakket
Vingerprik bloedafname

Vingerprik ,wordt thuisgestuurd en kunt u zelf afnemen.

Dit onderzoek kijkt naar de actieve vorm van B12. Deze vitamine B12 is gebonden aan het eiwit transcobalamine II. (holo-TC). Deze vorm wordt niet bij de huisarts onderzocht. Zij onderzoeken op inactief B12 met holo-TC(gebonden aan het bindingseiwit haptocorrine) omdat men beweert dat dit een beter beeld geeft. Maar alleen actieve B12 geeft dit ook, mits de juiste optimale waarden worden gebruikt.

€39,95 (ex. verzendkosten) 

Bloedtest Vingerprik wordt thuisgestuurd en kun je zelf afnemen.

Met deze vingerprikmethode is het mogelijk om een screentest uit te voeren bestaande uit 24 (mengsels van)

 • allergenen: appel, banaan, wortel, aardappel, caseïne, kiwi, knoflook, perzik, rogge, selderij, mosterd, soja, tomaat, tarwe, ei (eigeel, eiwit),
 • vismengsel (garnaal, kabeljauw, mossel, tonijn, zalm), vleesmengsel (rund, varken, kip, kalf, lam, kalkoen),
 • groentemengsel (erwt, sperzieboon, peterselie, spinazie, venkel, ui),
 • graanmengsel 1 (mais, rijst, gierst, boekweit, amaranth),
 • graanmengsel 2 (spelt, khorasantarwe [Kamut], gerst, haver, triticale),
 • specerijenmengsel (paprikapoeder, karwei, zwarte peper, dille, vanille, kaneel),
 • zuivelmengsel (bèta-lactoglobuline, alfa-lactalbumine, geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk),
 • noten- en zadenmengsel (hazelnoot, pinda, amandel, walnoot, paranoot, sesam),
 • fruitmengsel (meloen, kers, sinaasappel, druif, aardbei, citroen).
 • Inclusief de mengsels omvat deze IgG4-test 65 allergenen.

De daling van het IgG4 gehalte  in het bloed) door (tijdelijke) eliminatie van de betreffende voedingsstoffen kan klachten doen verminderen of zelfs volledig verdwijnen. Deze voedingsinterventie kan een belangrijke bijdrage leveren aan de preventie van fibro-inflammatoire ziekten. Eveneens zijn er aanwijzingen dat het verlagen van IgG4 bij kan dragen aan het succes van een afslankdieet.

Kosten €75,00

 

Bloedonderzoek middels vingerprik, wordt thuisgestuurd en kun je zelf afnemen.

IgE staat voor immunoglobuline van klasse E. Normaal gesproken maakt IgE slechts 0,05% uit van de totale Ig-concentratie in het bloed. Maar bij zogenaamde ‘atopie’ (aanleg voor het ontwikkelen van allergische aandoeningen) kunnen verhoogde IgE-spiegels voorkomen, evenals bij bepaalde autoimmuunziekten. 

Voor het meten van sIgE-antistoffen maakt Hessels+Grob gebruik van een moderne techniek waarbij 54 van de meest voorkomende sIgE-antistoffen gelijktijdig kunnen worden aangetoond: huisstofmijt (d1 en d2), kat, hond, rund, paard, kippenei-eiwit en -eigeel, sesam, pinda, soja, hazelnoot, koemelk, amandel, krab, abrikoos, garnaal, tomaat, rundvlees, kabeljauw, wortel, aardappel, tarwebloem, bakkersgist, appel, roggebloem, alfa-lactalbumine, bèta-lactalbumine, caseïne, kiwi, selderij, schapenvlees, rijst, reukgras, Engels raaigras, kropaar, timoteegras, huisstof, bijengif, wespengif, kakkerlak, Penicillium notatum, Cladosporium herbarum, Aspergillus fumigatus, Alternaria alternata, els, cipres, berk, hazelaar, eik, latex, ambrosia, bijvoet, weegbree.

 Kosten €119,95

Speekseltest wordt thuisgestuurd en kun je zelf afnemen.

Cortisol en DHEA (dihydroepiandrosteron) zijn beide hormonen die in de bijnier worden gemaakt en onder regulatie staan van de hypofyse en hypothalamus (Hypothalamic-Pituitary-Adrenal axis; HPA-as). Cortisol is een steroïdhormoon (gevormd uit cholesterol) dat verhoogd wordt aangemaakt bij elke vorm van stress (psychische, (patho)fysiologische en fysieke vormen). Denk hierbij aan grote schommelingen in glucosespiegels, slaapstoornissen, psychische overbelasting, intensief sporten, etc. Cortisol wordt daarom ook wel een stresshormoon genoemd, met glucoseverhogende en ontstekingsremmende effecten.

Wanneer stressfactoren te lang blijven bestaan, zonder adequate DHEA-respons of vanwege lage DHEA-spiegels door ziekte en/of ouderdom, vindt er onderdrukking plaats van de HPA-as, voornamelijk op het niveau van de hypothalamus en hypofyse, met juist lage cortisolproductie. Dit wordt ook wel (onterecht) bijnieruitputting genoemd; niet de bijnier maar de hypothalamus is uitgeput.

Kosten €59,95

Bloed onderzoek middels vingerprik, wordt opgestuurd en kun je zelf afnemen.

Bij dit onderzoek wordt er gekeken naar TSH, vrije T4 en vrije T3. ‘Vrij’ schildklierhormoon is de schildklierhormoon is de fractie die ongebonden in het bloed aanwezig is. Het overgrote deel van T4 en T3 in het bloed is gebonden aan eiwitten en is inactief. Alleen vrij schildklierhormoon is in staat om een hormonale functie uit te oefenen. T4 wordt hiertoe eerst omgezet in het veel actievere T3, onder andere in de lever. Om inzicht te krijgen in de perifere omzetting van T4 naar het bioactieve T3 wordt ook de vrij T3/vrij T4-ratio berekend. Bij de huisarts wordt meestal eerst alleen op TSH onderzocht, daarna op de gebonden T3 en T4 terwijl juist de vrije vorm belangrijk is voor de werking van de schildklier.

De omzetting wordt beinvloed door selenium, ijzer en/of vitamine B12, is hier een tekort aan dan heeft dit invloed op de omzetting van de gebonden T4 naar de vrije T3.  Bepaalde medicijnen (zoals corticosteroïden) kunnen eveneens de perifere omzetting van T4 naar T3 beïnvloeden.

Bloedonderzoek middels vingerprik

Kosten €54,95

Bloed onderzoek, materialen worden thuisgestuurd, u gaat hiermee naar bloedprikpunt bij u in de buurt en verstuurd het pakket per post.

Een afwijking van het MTHFR-gen geeft verminderde functie van dit MTHFR-enzym. Hierdoor kan er geen of verminderd bio-actief foliumzuur gevormd worden. Dit kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid. 5-MTHF, de bio-actieve vorm van foliumzuur, L-methylfolaat, is nodig voor het lichaam om zelf bio-actief vitamine B12, methylcobalamine aan te maken.

Kosten €478,00

Haaronderzoek pakket wordt opgestuurd en kun je zelf afnemen.

Dit onderzoek wordt gedaan om zware metalen op te sporen. Haaronderzoek blijkt de beste resultaat te geven bij zware metalen. Bij dit onderzoek wordt er gekeken naar 38 mineralen en spoorelementen: kwik, lood, cadmium, calcium, magnesium, kalium, chroom, mangaan, koper, zink, selenium, aluminium, natrium, vanadium, zilver, zwavel, fosfor, antimoon, arseen, beryllium, bismuth, broom, kobalt, goud, jodium, kalium, lithium, molybdeen, platinum, tin en thallium.

Kosten €104,92

Een haaronderzoek is aan te bevelen bij mensen met autisme, onverklaarbare psychische en lichamelijke klachten en een overactief immuunsysteem (histamine intolerantie, allergien, astma). Maar ook als je twijfelt of je over voldoende mineralen beschik

Urine onderzoek, wordt thuisgestuurd en kunt u zelf afnemen,

Exorfinen zijn natuurlijke plantaardige morfinen in tarwe, zuivel, soja en spinazie. Als iemand exorfinen niet goed af kan breken kan men last hebben van concentratieproblemen en hyperactief gedrag. Kinderen met een diagnose ADHD kunnen veel baat hebben bij een aangepast dieet waarbij exorfinen weggelaten worden en voedingstekorten worden aangevuld met supplementen.

Exorfinen wijzigen de hersenactiviteit. In een onderzoek werden twaalf kinderen met hyperactieve ADHD behandeld met een exorfinen-vrij eliminatiedieet. Bij alle kinderen normaliseerde de hersenactiviteit en het ADHD-gedrag R. De problematiek begon weer zodra ze opnieuw exorfinen consumeerden.

Kosten €272,00

Schriftelijk onderzoek

Dit is een onderzoek naar de balans in de vier belangrijkste neurotransmitters: GABA, serotonine, acetylcholine en dopamine. 

Het is nog steeds niet mogelijk om de hoeveelheid neurotransmitters in de hersenen te meten. Deze vragenlijst geeft een beeld van je handelen, denken en gedragingen die gerelateerd zijn aan bepaalde neurotransmitters. De test is gebaseerd op 50 jaar onderzoek en ervaring van Dr. Braverman, neurowetenschapper.

Vragenlijst met interpretatie.

Kosten €59,95

Bloedonderzoek middels vingerprik, wordt thuisbezorgd en kun je zelf afnemen.

Dit onderzoek kijkt naar de leverwaarden: ALAT, ASAT en GGT. Vooral GGT is van waarde voor mensen met een glutamaatoverschot. Voor de nierfunctie wordt gekeken naar Kreatinine.

Met dit onderzoek kunnen we ontstekingen in de lever onderzoeken, een vervette lever als gevolg van het metaboolsyndroom en obstructie van de gal onderzoeken. Voor de nieren kijken we naar algemene werking van de nieren.

Kosten €26,95

Pakketten worden thuisgestuurd en kun je zelf afnemen en opsturen, het is verzegelde medische post (in plasticverpakt), via reguliere postbezorging.

Lekke darm – Zonuline €29,15

Histamine  €29,15

Parasieten 

 • Dientamoeba Fragilis
 • Blastocystis Hominis
 • Giardia Lamblia
 • Entomoeba soorten

Test voor 1 parasiet €75,-, wil je je hele gezin laten testen dan is er staffelkorting bijv. 4 testen €180,- (i.p.v. €300,-

Pakket wordt thuisgestuurd en kun je zelf afnemen.

Basisanalyse darmonderzoek 

 • PH, vetvertering, zetmeel
 • Enterobacteriaceae/E.Coli
 • Enterococcus soorten (incl. virulentiefactoren entrococcen)
 • Lactbacillus soorten
 • Bifidobacterien soorten
 • Gisten en schimmels
 • Secretoir IgA (weerstand)
 • Anti HT-Glutaminase (glutenintolerantie of coeliakie)
 • Anti-Gliadine sIgA (glutenintoelrantie of coeliakie)
 • Calprotectine (geeft aan of er ontstekingen zijn)

Kosten €147,-

 

 

Basisprofiel waarbij gekeken wordt naar 

 • bacterien
 • gisten (candida)
 • verteringsresten (zetmeelvezels, plantenvezels, vet)
 • pancreas elastase (spijsverteringsenzymen)
 • galzuren 
 • A1AT (ontstekingsmarker)
 • calprotectine (ontstekingsmarker)
 • sIgA immunoglobulinen (weerstand)
 • histamine
 • zonuline (lekke darm)
Kosten: €162,04

ZELF DOEN: Genetisch onderzoek

Waarom word ik wel ziek en mijn man of vrouw niet terwijl we de zelfde levensstijl hebben?  

Als het je niet lukt om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen zou het goed kunnen dat je een genetische mutatie hebt waardoor bij jou lichaamsprocessen anders verlopen dan bij de mensen om je heen.  

Je kunt dit laten testen door een genetisch onderzoek te laten doen. Als je heel sterk reageert op medicatie kun je je arts vragen een genetisch onderzoek te laten uitvoeren op de CYP450 enzymen groep.  Dit onderzoek wordt alleen uitgevoerd als medicatie te langzaam afgebroken wordt en er een gevaar kan ontstaan door, voor jou, te hoge doseringen. Het onderzoek wordt niet uitgevoerd als je zegt dat je slecht reageert op supplementen, koffie of alcohol. Simpelweg omdat het ziekenhuis je dit niet voor zal schrijven en ze hier geen verantwoordelijkheid voor hoeven te dragen. De focus ligt echt op medicatie. Deze onderzoeken worden alleen in academische ziekenhuizen verricht. Hier vindt je een overzicht van de ziekenhuizen. Overleg altijd eerst met je huisarts of behandelend arts.

Het Radboud ziekenhuis heeft een mooi overzicht met de genetische tests die zij uitvoeren.

Zelf genetisch onderzoek laten uitvoeren

Natuurlijk kun je ook zelf, voor eigen kosten, je genen laten onderzoeken bij 23ndme. Zo kun je kijken naar o.a. MTHFR, COMT, PEMT, GST/GPX, NOS3, voorheen kon je ook DAO en  MAO-A laten onderzoeken maar deze heeft 23andme er helaas uitgehaald.

Je besteld dan een ancestry gen test op 23andme.com, je stuurt deze op naar de V.S.. je ontvangt de uitslag per mail, deze stuur je naar een bedrijf die de genen voor je uitleest, bijvoorbeeld StrateGene.com. Reken op totaal ongeveer €150,- en een duur van meer dan twee maanden. 

Wil je meer weten over deze genen, hoe je herkent of deze te langzaam of te snel werken, lees dan het boek Dirty Genes van Ben Lynch. Een boek dat door veel gezondheidsgoeroes wordt geprezen vanwege de toegankelijkheid en de nieuwe verhelderende zienswijze. Op 16 september komt er een Nederlandse versie van het boek uit.

Kijk in mijn boekenwinkel voor meer informatie over dit boek.