PEA verlaagt ontstekingen en werkt pijnstillend

Steeds vaker krijg ik clienten waarbij de mestcellen op hol zijn geslagen. De client kan steeds minder eten en reageert heftig op voedingssupplementen en medicatie. In eerste instantie denk ik dan aan MCAS en een lever die niet goed kan ontgiften en waarschijnlijk een mutatie in HNMT-enzym.

Ik begin dan met het helen van de darmen en daarna de lever waarbij we goed letten op het vermijden van hulpstoffen in supplementen.

Bij een lichaam waarbij de mestcellen op hol zijn geslagen is er veelal sprake van een lichaam wat in een constante staat van lichte ontsteking is. De overload aan histamine in lichaam houd deze staat van ontsteking in stand. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk ontstekingsremmend te eten.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Lichaamseigen en natuurlijke stof

PEA is een lichaamseigen ontstekingsremmer en pijnstiller en in de jaren 40 ontdekten Tsjechische onderzoekers dat ontstekingen bij testpersonen die ondervoed waren afnamen als ze eieren aan hun dieet toegevoegd kregen.

Er zijn inmiddels honderden onderzoeken gedaan naar het pijnstillende en ontstekingsremmende effect van PEA. En het mooie van deze stof is dat het pijn niet maskeert maar de bron aanpakt. PEA helpt bij de regulatie van mest- en gliale cellen, waardoor het dus de immuunreactie, het vrijmaken van histamine uit mestcellen reguleert en zo helpt bij allergien en veel autoimmuunziekten. Het helpt ook om de homeostase te onderhouden, het helpt bij de vorming van myeline, beschermt neuronen door ze van elkaar te isoleren en ze van voedingsstoffen en zuurstof te voorzien.

Om de mestcellen en de ontstekingsgraad te verminderen kun je PEA gebruiken, het is te verkrijgen als supplement, maar je kunt het ook uit je voeding halen. De meeste PEA vind je in eidooiers en fenegriek.

 

Fenegriek en PEA

Naast eidooiers is fenegriek de  grootste bron van palmityolethanolamide. In India wordt fenegriek als groenten gegeten, men eet dan de bladeren. In Nederland kun je deze kopen in een toko voor Pakistaanse ingredienten,  het heet dan ‘methi’, het is een pakje van gedroogde bladeren en het wordt gebruikt als kruid in gerechten. Daarnaast is er fenegriekzaad, deze groeien in peulen waarin ongeveer 10 zaden zitten. De zaden smaken scherp en bitter, men zegt ook wel dat ze naar verbrande selderij smaken. Het is een kwestie van doseren, neem je een klein beetje fenegriek dan smaakt het een beetje nootachtig.

Je kunt ook fenegriek laten kiemen, dan eet je het in salade, of je roerbakt het, net als taugé. dit vind ik zelf de meest waardevolle en lekkerste manier om fenegriek te eten.

Als je verse bladeren vindt, of beter nog zelf kweekt, kun je deze gebruiken net als spinazie. De smaak van de kiemen en bladeren doet denken aan vanille of ahornsiroop.

 

Wat maakt fenegriek nu zo goed bij histamine intolerantie en MCAS?

Fenegriek bevat de meeste palmityolethanolamide van alle voedingsmiddelen.Daarnaast bevat het veel mineralen, vooral veel ijzer. Fenegriek wordt al duizenden jaren gebruikt in de Indiase geneeskunde.

In India worden fenegriekkiemen teten ook gebruikt om oestrogeen en de melkproductie te verhogen, of borsten groter te laten groeien. Het is een fyto-oestrogeen, een plantaardige oestrogeen.  Maar het blijkt dat fenegriek niet persé oestrogeen verhoogd, maar het ook balanceerd met progesteron. Zeker als je in de overgang zit waarbij vele vrouwen meer histamine klachten krijgen, lijkt me extra oestrogeen nu niet problematisch omdat oestrogeen en progesteron drastisch dalen.

Als je niet in de overgang bent kun je beter soja vermijden en je suikerinname verlagen om oestrogenen te verminderen. Al blijft oestrogeendominantie een probleem, ook na de overgang. Belangrijk is dan om progesteron aan te vullen, eventueel met een natuurlijke progesteroncreme. Fenegriekkiemen zou je gewoon kunnen blijven gebruiken, ook omdat 1 a 2 eetlepels kiemen per dag voldoende is.

Naast PEA bevat fenegriek nog veel meer stoffen die medicinaal worden gebruikt bij veel gezondheidsklachten. Het balanceert onder andere de bloedsuikerspiegel. Klik hier om meer over de werking van fenegriek te lezen. https://www.nutrition-and-you.com/fenugreek-seeds.html

 

Eén waarschuwing: Gebruik fenegriek niet als je zwanger bent. Het zou miskramen kunnen veroorzaken.

Daarnaast is het dan wel weer goed voor de moedermelkproductie en zou je er grotere borsten van krijgen.

Schrijf je in op de nieuwsbrief