Pakistaans zwart zout

Je kunt deze blog ook afluisteren. Handig voor blinden en slechtzienden, of als je geen zin hebt om te lezen.

Lang geleden,  ik denk zo’n 25 jaar terug, toen ik begon te expeimenteren met gerechten van over de hele wereld, maakt ik voor het eerst een Indiase fruitsalade ‘Phalon Ki Chaat’.  Het is een simpele salade van banaan, tomaat, komkommer, appel, sinaasappel en gekookte aardappel. Deze snij je allemaal in blokjes van dezelfde grootte en bestrooi je met Chaat Masala.  Als ik het goed begrijp betekent het “Kruidenmix waar je je vingers bij aflikt, zo lekker” Er zijn heel verschillende Chaat masala’s .

In deze masala moet zwart zout. Destijds was er nog geen internet en waren er ook nog niet zoveel toko’s die het verkochten. Ik weet nog dat ik alle Indiiase winkels afging en men me soms vragend aankeek. Totdat  iemand zei: “Ooh, u moet Kala Namak hebben, dat kun je alleen in Pakistaanse winkels kopen.”  Er bleek een Pakistaanse winkel te zijn op de West-Kruiskade, hij bestaat nog steeds: ‘Ramon’.   In de zaak staat, denk ik, Ramon met een grote tulband, zijn vader en in het weekend ook zijn zoon. Heel aardige mensen en van hen kocht ik mijn eerste zakje Kala Namak.

Wat is er  zo bijzonder aan dit zwarte zout?

Verwar dit zwarte zout niet met zwart zout dat je in de dellicatessenwinkel kan kopen, dit is vaak grofzeezout met een laagje houtskool en het ruikt naar ranzige olie wat gebruikt wordt als antiklontermiddel. Echt niet lekker. Indiaas of zo je wilt Pakistaans of Afghaans zwart zout, Kala Namak, heeft een salmiaksmaak en bevat veel zwavel, hierdoor smaakt het naar ei. Dit zout geeft een specifieke smaak aan gerechten.  Veganisten gebruiken het ook om in bijvoorbeeld tofugerechten een eismaak terug te laten komen.

Naast dat het een lekkere bite geeft aan gerechten en drankjes heeft dit zout ook medicinale eigenschappen doordat het veel zwavelverbindingen en ijzer bevat. Met dit zout kun je het net als met MSM (een zwavelsupplement) voor veel klachten gebruiken waarbij zwavel helend werkt. Vroeger zat er meer zwavel in de aarde en de planten bevatten daardoor meer zwavel. Tegenwoordig smaakt een spruitje niet eens meer naar spruitje of smaakt een bloemkool naar een flauwe hap. Deze groenten zijn natuurlijke bronnen van zwavel, maar ook hier geldt dat bodemverarming en het veredelen van groenten niet bijdraagt aan onze gezondheid.

Daarom: gebruik eens lekker Kala Namak als zout ipv zeezout!  Of ga eens naar de Indiase toko en kijk wat daar in de masala’s zit. Ik heb een pakje Chunky Chat, die strooi je over je aardappels, groenten, fruitsalade, raita, wat je maar wilt.  Ik ben op zich helemaal niet van de pakjes.. Maar ik vond ook dat ik het eens kans moest geven. Ik heb aandachtig de ingredientenlijst doorgenomen en het blijkt dat de Indiase/Pakistaanse pakjes nog reuze meevallen qua  additieven.  Het leukste is nog eigenlijk de vertaling van de ingredienten:

Zout wit, Ontwaterde Onrijpe Mango (mangopoeder?), Zoute Zwarte(aha! Kala Namak!), Koijn(dat zal vast komijn zijn), Meloen(zaad neem ik aan), De Zaden van de Granaatappel (gemalen gedroogde granaatappelzaadjes), Koriander, De bladeren van de Munt, Droge Gimber (gember), Notemuskaat (juist), Het Rood van Spaanse Pepers, Karwij, Het onkruid van de Bisschop (zevenblad volgens verschillende vertalingen, maar in het Deens staat er op het pakje: Biskop Marihuanacigaret, wat veel hogere verwachtingen schept!),  Kruidnagels en Duivelsdrek(ofwel asafoetida). Verder geen enkele additieven. Dus wat dat betreft ok!

En dan nu het recept!

Chunky Chaat Masala

Ingredienten

 • 60 gram Zeezout
 • 150 gram Amchoor (mangopoeder van TRS)
 • 2 tl Kala Namak (Indiaas zwart zout)
 • 70 gram Jeera (Komijnzaad)
 • 2 el Charmagaz (Meloenzaad van TRS)
 • 25 gram Gedroogde munt
 • 1 tl Ajwain (Karamboolzaad van TRS)
 • 1 tl Asafoetida (duivelsdrek van Vandevi, geel klein potje)
 • 25 gram Anardana (Granaatappelzaadpoeder van TRS)
 • 2 tl Gemberpoeder
 • 1/2 tl Nootmuskaatpoeder
 • 2 tl gram Chilipeper
 • 60 gram Zwarte peper

Bereiding

 1. Maal alle ingredienten fijn in een koffiemolen en bewaar het in een donker luchtdicht potje. Strooi het over bijvoorbeeld komkommersalade, knijp er een citroen over uit en klaar!
 2. Aardappel met chaat: Schil en snijd 1,5 aardappel pp in blokjes. Frituur ze in een koekenpan met kokosolie of ghee tot ze goudbruin en zacht zijn. Schep ze dan in een grote kom. Strooi er 1 theelepel masala over en 2 theelepels citroensap. Serveer.
 3. Je kunt het ook over wafels, gebakken noten, gegrilde groenten of Tikka's, Kebbs, Raita, fruit of groentensalades, broodjes etc.strooien.
https://voedingsadviesrotterdam.nl/pakistaans-zwart-zout/