Microgroenten

 

 

Als je lichaam uit balans is, je hebt allerhande kwalen en je lichaam werkt niet zoals je zou willen, in het ziekenhuis sturen ze je weg omdat ze je medicijnen hebben gegeven maar niet werken, dan is de kans groot dat je naar een natuurtherapeut of natuur- of orthomoleculair diëtist gaat. Je wilt je lichaam herstellen door je voeding en leefstijl aan te passen.

De kans dat je naar huis gaat met een lijst van supplementen is groot. En als je bij mij komt is die kans er ook, alleen wil ik het zoveel mogelijk beperken omdat ik denk dat supplementen geen zin hebben als je lever en darmen niet goed werken. Als voedingsstoffen niet goed opgenomen worden, waarom zou een supplement dan wel goed opgenomen worden? En als je lever niet goed werkt kunnen supplementen door de lever als gifstof worden gezien en worden ze zo snel mogelijk afgevoerd, zonde van je geld en bovendien is het belastend voor je lever.

Ik adviseer zoveel mogelijk voedingsstoffen uit voeding te halen. En ja, het is waar dat tegenwoordig veel groenten en fruit minder voedingsstoffen dan vroeger bevatten, het is waar dat de landbouwgrond vaak is uitgeput. Maar er zijn voedingsmiddelen die sterk geconcentreerd zijn en die je kunt nemen als aanvulling op je dagelijkse voeding.

Om te helen heb je naast vitaminen, mineralen en bacteriën (en vele andere stoffen) ook extra anti-oxidanten nodig. Deze kun je halen uit granaatappel en citrusfruit en een hele lijst andere producten, maar vandaag wil ik het hebben over microgroenten.

Verschil tussen kiemgroenten en microgroenten

Kiemgroenten

  • Kiemgroenten ontkiemen in water en worden twee keer per dag gespoeld.
  • Zowel het zaad als het kiemplantje worden gegeten.
  • Ze kunnen tussen 4 en 6 dagen geoogst worden

Kiemgroenten:  mungbonen(taugé), linzen, alfalfa, radijs, zonnebloem, pompoen, tarwe, kikkererwt, brocccoli

Microgroenten

  • Eet de eetbare bladeren en steeltjes in de zaadlob fase(als de eerste twee of vier blaadjes verschijnen.
  • Oogsten in ongeveer 1 tot 2 weken
  • Eet alleen het steeltje, niet het zaad en knip het af boven de aarde.
  • Bevat extra voedingsstoffen uit aarde en er ontstaat meer fotosynthese.
  • Soorten microgroenten: o.a. boerenkool, rucola, erwten,bieten, uien, radijsjes, waterkers, paksoi, koriander, basilicum, peterselie, bieslook.

Microgroenten hebben wat meer vezels dan kiemen, maar bevatten nog steeds weinig vezels. Het toevoegen van microgroenten geeft niet alleen salades extra smaak en voedingsstoffen, het zorgt ook voor meer vezels en vocht voor een spijsvertering.

Micro Superfood!

Microgroenten zijn superfood, al is dat een term waar ik niet mee rond wil strooien, maar het is wetenschappelijk onderzocht, kiemgroenten zijn voedingsstoffen bommen! Op de Universiteit in Maryland onderzocht men 25 soorten kiemgroenten op Vitamine K, Vitamine C, Vitamine E, Luteïne, and Beta-caroteen en vergelijk de voedingswaarde met de volgroeide groenten.

Het bleek dat de microgroenten 40x meer voedingsstoffen bevatten dan de volgroeide groenten!

En dat is eigenlijk heel begrijpelijk, want in zo’n klein plantje zitten alle voedingsstoffen die nodig zijn om uit te kunnen groeien tot een grote plant. Microgroenten zijn spruiten van eetbare groenten en kruiden en worden geoogst in het “zaadlob” stadium. De plant heeft wel al blaadjes ontwikkeld maar nog geen wortels en takken, de voedingsstoffen zitten dus allemaal in het plantje zelf.

Kiemgroenten, die in water groeien halen hun voedingsstoffen alleen uit het zaadje zelf en, microgroenten halen ook voedingsstoffen uit de aarde en zon. Zorg dus voor biologische aarde en zorg voor voldoende licht.

Voordat je je op microgroenten stort eerst nog wat adviezen:

  • Smaak: Microgroenten zijn geconcentreerde groenten, dus ook de smaak is geconcentreerd. Houd hier rekening mee bij het gebruik.
  • Voedingsstoffen: De voedingsstoffen zijn geconcentreerd, als je voedingsintoleranties hebt of allergieën, begin dan met kleine beetjes en bouw dit op.
  • Tolerantie: Als je niet tegen rauwe groenten niet goed kunt verteren , is de kans groot dat je ook microgroenten niet goed kunt verteren. Probeer een klein beetje uit, ga je niet aan de diarree dan is er geen probleem.
  • Kwaliteit: zorg dat de microgroenten op goede aarde groeit, vraag hiernaar als je in een winkel microgroenten koopt. Er mogen ook geen pesticiden gebruikt zijn.
  • Versheid:  Eet de planten binnen 3-5 dagen.

Hoe verwerk je microgroenten in je dagelijks eetpatroon?

Zie de microgroenten als volwaardig ingrediënt. Je kunt er meer mee doen dan je denkt.

  • Kruidenthee: Van de microgroenten van citroenmelisse of munt kun je kruidenthee trekken. Citroenmelisse geeft een boost aan je glutathion gehalte.
  • Groene Salades: Vervang een deel  van de sla door een mengsel van microgroenten.
  • Andere groenten en salades: Vervang ⅓ van een groenten door microgroenten. Bijvoorbeeld een rode koolsalade met rode kool-, munt-, peterselie- en dille microgroenten.
  • Soep: Voeg microgroenten aan de soep toe bij het serveren. Radijsjes geven een peperige smaak en citroenmelisse een citroensmaak. Bij mensen met histamine intolerantie zijn die smaken die vaak gemist worden, doordat ze geen citrusvruchten of peper kunnen gebruiken, maar microgroenten kunnen wel.
  • Smoothies: Erwtenkiemen zijn erg lekker in groene smoothies.
  • Pestos: Gebruik basilicum kiemen voor een pesto. Je kunt er ook nog een beetje hennepzaad aan toe voegen om er nog meer voedingsstoffen aan toe te voegen.

Eindeloos variëren met microgroenten

Griekse basilicum, groene basilicum, paarse basilicum, thaise basilicum, rode kool, bleekselderij, bieslook, kervel, koriander, dille, griekse tuinkers, citroenmelisse, waterkers, veldkers, munt, mosterdkers, melde, platte peterselie, gekrulde peterselie, erwtenkiemen, rode radijsjes, rode mosterd, rucola, groene shiso, rode shiso, tatsoi, paksoi en meer.

Als je microgroenten een dagelijks onderdeel van je dieet maakt zult je zien dat de ontstekingen in je lichaam minder worden doordat het anti-oxidanten gehalte omhoog gaat.

Wil je weten of ik je kan helpen met een consult? Bel dan op maandagochtend tussen 10 en 12  uur voor een gratis kennismakingsgesprek: 0613426644 of mail bij afwezigheid (ik ben een bezig bijtje) naar info@voedingsadviesrotterdam.nl

Vond je dit artikel nuttig? Deel het  dit artikel dan gerust.

 

Bronnen:

http://www.onegreenplanet.org/vegan-health/mighty-microgreens-versus-super-sprouts/

http://alisonvickery.com.au/microgreens-eat-your-vitamins/