Kersentijd is Kebab Karaz tijd!

Juni is dé kersenmaand en aangezien ik graag de grens over ga betreft lekker eten, heb ik nu een Libanees recept voor je. In Beiroet, Libanon heb je de boerenmarkt Souk El Tayeb , naast het kopen van heerlijke verse lokale producten kun je hier ook iedere dag eten en niet alleen Libanees, want in Beiroet wonen ook veel Syriërs en Armeniërs.  Libanon is ongeveer net zo groot als Nederland en van noord naar zuid is het dan ook slechts 250 km en is aan de oostkant omsloten door Syrië, De invloed van de Syrische keuken is dan ook groot. Door de oorlog in Syrië zijn er ook in Nederland enkele Syrische restaurant gekomen waar je heerlijk kunt eten.

De gerechten op de kaart uit van de boerenmarkt waarbij het water je in de mond loopt zijn onder andere:

  • Kebbeh Mechwiyeh, balletjes gemaakt van gehakt en bulghur waarbij iedere regio zijn eigen variant heeft. De Kebbeh Mechwiyeh worden gemaakt met walnoten, granaatappel, granaatappelmelasse en uien.
  • Laban Emmo, lamsvlees gegaard in een frisse yoghurtsaus met munt en knoflook. Fatayer Mchakeleh, kleine driehoekige pasteitjes gevuld met lamsvlees,
  • Mjadara Safra, een simpele rode linzen puree, geserveerd met pita-brood, zuur en ingelegde pepers.
  • Baklava en rijstpudding met abrikozen.
  • Meghleh, een rijstdessert met noten en kruiden als kaneel, anijs en karwij.

Wat de Libanese keuken zo populair maakt is het evenwicht tussen de verschillende smaken. Zoet, zuur, fris, zout, pittig. Alle smaken worden vaak in één gerecht geserveerd. Hierdoor krijg je een feestje voor je smaakpapillen. In de hartige gerechten wordt ook vaak fruit gebruikt waardoor je altijd het idee hebt dat je een beetje aan het snoepen bent. Niet echt bevordelijk voor een goede spijsvertering, want fruit tijdens de warme maaltijd geeft vaak winderigheid, maar als je traditioneel Libanees eet, kom je dit dus wel tegen.

De vele verse groene kruiden en salades zorgen voor de nodige vitaminen en mineralen. Het is een keuken die je op alle wenken bediend. En waar je ten volle bevredigd wordt, waardoor je ook niet zo veel hoeft te eten.

kebab karaz

Kebab Keraz, gehaktballetjes met zure kersen

Een van de gerechten uit Syrië is Kebab Karaz, gehaktballetjes met zure kersen, ook wel Morellen genaamd. In Nederland zijn er kersenkwekers waar je zelf morellen kunt plukken, begin juli zijn de morellen dit jaar perfect om te plukken. Wil je ze nog een beetje zuur, wat voor dit recept erg lekker is, dan kun je ze iets eerder plukken.

Morellen kun je plukken bij een morellenboomgaard in Geldermalsen.

Voor dit recept heb je dus idealiter morellen nodig, maar het kan ook met kersen, zeker als ze iets zuur zijn.

Gehaktballetjes met saus van zure kersen

Voorbereiding: 20 minutes

Bereiding: 25 minutes

Totaal: 45 minutes

Aantal personen: 6 personen

Grootte gerecht: 10 kleine balletjes per persoon

Gehaktballetjes met saus van zure kersen

Ingredienten

  • 1/3 cup olijfolie of geklaarde boter
  • 500 gram lamsgehakt
  • 1 witte ui, geraspt of heel fijn gehakt
  • zout naar smaak
  • 1/2 theelepel vers gemalen zwarte peper
  • 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • Voor de kersensaus:
  • 750 gram zure kersen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel zout, naar smaak
  • 1/2 cup dadelmelasse (Turkse supermarkt)
  • 1 eetlepel citroensap , alleen als dit nodig is, als je bijv. zoete kersen hebt
  • 2 volle eetlepels maizena, verdund in 1 dl water of kersensap
  • 2 eetlepels pijnboompitten ene peterselie om te garneren
  • Paleo pita broodjes voor bij de maaltijd.

Bereiding

  1. Meng het lamsgehakt met de ui, zout, kaneel en peper. Kneed het goed door elkaar. Dit kun je ook met een keukenmachine doen. Laat het een paar minuten draaien tot het gehakt helemaal gemengd en zacht is.
  2. Draai kleine balletjes van het gehakt, hoe kleiner hoe beter, je kunt er ongeveer 60 balletjes van maken.
  3. Verwarm de olie in een grote koekenpan en bak de balletjes een paar minuten op middelhoog vuur. Of in de oven, 10 minuten op 175 graden Celsius. Zet apart en maak de saus.
  4. Maak sap van 2/3 (500 gram) van de kersen met een keukenmachine of met een sapcentrifuge. Met een keukenmachine gaat het alsvolgt: Draai maximaal 30 seconden tot een pulp. Laat het een half uurtje uitlekken in een zeef en druk er dan zoveel mogelijk sap uit. Als je een sapcentrifuge hebt gaat het allemaal een stuk makkelijker en hoef je de pitten ook niet eerst te verwijderen.
  5. Schenk het sap in een steelpan, voeg zout, kaneel en dadelmelasse toe en laat het zachtjes pruttelen.
  6. Voeg de verdunde maizena toe en roer de saus tot het dikker wordt. Voeg de gehaktballetjes toe en de hele kersen en laat het nog een paar minuten pruttelen tot de kersen zacht zijn.
  7. Garneer met pijnboompitten en gehakte peterselie en serveer desgewenst met paleo pitabrood*
  8. Eten: leg een pitabroodje op je bord, klap hem open, leg er at balletjes op en schep er wat kersensaus bij.
  9. Tip: De hoeveelheid suiker is slechts een aanwijzing, het ligt er aan welke kersen je gebruikt. De saus hoort zoet te smaken met een zure ondertoon. Als je zoete kersen gebruikt heb je geen dadelmelasse nodig maar voeg je extra citroensap of appelazijn toe.

Aantekening:

In dit recept worden zure kersen gebruikt, als het geen kersentijd is kun je kersen in pot kopen, of je kunt de kersen vervangen door granaatappelmelasse, dit geeft ook een zurige zoete smaak.De zure smaak is belangrijk bij dit gerecht, anders lijkt de smaak op kersenjam en dat is niet echt wat je wilt. De peterselie die je over de balletjes strooit is ook belangrijk voor de frisse smaak. Er zijn vele variaties van dit gerecht en zoals ik altijd zeg: experimenteer en leer je eigen smaak kennen zodat je dit recept eigen kunt maken, precies zoals jij het lekker vind. Want dat is uiteindelijk het belangrijkste. Eet smakelijk!

https://voedingsadviesrotterdam.nl/kersentijd-is-kebab-karaz-tijd/

Het recept voor de  Paleo pita broodjes heb ik van Eetpaleo.nl, het is op basis van tapiocameel en bakbanaan en kokos. Glutenvrij, vegan en ook nog eens vrij van noten en eieren en daarmee geschikt voor degenen die het auto-immuun protocol volgen. Erg smakelijk en makkelijk om te maken!