Dolma’s gevuld met kikkererwten en boekweit

Dolma

Griekse of Turkse dolma’s zijn druivenbladeren gevuld met rijst, citroen en kruiden. Witte rijst kan echter de bloedsuikerspiegel snel doen stijgen, het is dus beter om deze te vervangen door zilvervliesrijst, nadeel is dat deze niet zo goed aan elkaar plakken. Deze variant, met kikkererwten en boekweit als basis, is een verrassend lekker en leuk alternatief!

Dolma's gevuld met kikkererwten en boekweit

Voorbereiding: 1 hour

Bereiding: 30 minutes

Totaal: 1 hour, 30 minutes

Aantal personen: 4

Dolma variatie. Yaprak Sarma maar dan druivenbladeren gevuld met kikererwten en boekweit. Een gezond tussendoortje of snack!

Ingredienten

  • 1 pot druivenbladeren
  • Geraspte schil van één citroen
  • 125 ml citroensap
  • 7 tenen knoflook, gehalveerd
  • 3 eetlelepels tahin (sesampasta)
  • 2 eetlepels extra virgin olijfolie
  • 1 eetlepel sumac (optioneel)
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 3/4 theelepel zeezout
  • 400 gram kikkererwten(blik)
  • 3/4 kop boekweitkorrels(ongeroosterd)
  • 1/2 handvol fijngehakte peterselie
  • 4 lente uien in ringetjes
  • Partjes citroen voor serveren

Bereiding

  1. Breng een grote kookpan met water aan de kook.
  2. Haal de druivenbladeren uit de pot, rol ze uit (pas op dat ze niet scheuren). Verdeel in twee stapels: een om met hele bladeren en één met kapotte bladeren of stukken. De hele bladeren gebruik je om de dolma's te maken. Zet ze even apart.
  3. Kook de hele druivenbladeren 5 minuten in het kokende water, haal ze met een tang uit het water en leg ze in een vergiet.
  4. Om de vulling te maken: Meng de citroenschil, een 1/4 kop citroensap, de knoflook, tahin, olijfolie en sumac in een keukenmachine en draai tot een glad mengsel. Schep het eruit en doe het in een grote kom.
  5. Pulseer de kikkererwten in de keukenmachine tot ze grof gehakt zijn. Voeg het bij het citroensapmengsel, voeg hier ook de boekweit, peterselie en lente-ui bij. Meng goed door elkaar.
  6. Om de dolma's te maken: Leg een schone theedoek op je werktafel. Leg 4 tot 6 hele druivenbladeren op de theedoek met de nerven aan de bovenkant en de steel wijzend richting jou.
  7. Haal lang of harde stelen eraf. Afhankelijk van de groote van het druivenblad leg je 2 theelepels tot 1 eetlepel vulling op het blad en maak je een staafje van 3 tot 4 cm lang.Rol het eind van het blad over de vulling, vouw de zijkanten naar binnen en rol tot een klein sigaartje. Herhaal met de overige druivenbladeren.
  8. Leg de kapotte druivenbladeren, en als je over hebt ook het restant, in een grote kookpan met dikke bodem, bedek de bodem helemaal met de bladeren, dit zorgt ervoor dat de dolma's niet aan de bodem plakken.
  9. Leg ongeveer de helft van de dolma's in één laag in de pan, strak tegen elkaar aan. Druppel er 2 eetlepels citroensap over. Maak een tweede laag en bedruppel weer met citroensap
  10. Leg de grootste hittebestendige schaal die je hebt en in de pan past op de dolma's. Leg hierop een klein tot middelgrote vuurvaste kom driekwart gevuld met water. Dit gewicht zorgt ervoor dat de druivenbladeren niet naar boven komen drijven. Vul de pan met water, net tot de rand van de onderste platte schaal.
  11. Breng aan de kook en zet het vuur dan laag, laat het pruttelen. Kook tot de boekweit gaar is , voeg water toe mocht het nodig zijn. Koken duurt ongeveer 30 minuten.
  12. Je kunt met een spatel een dolma uit de pan halen om te controleren of de boekweit gaar is.
  13. Haal voorzichtig de kom en schaal uit de pan, en haalde dolma's uit het water met een spatel.
  14. Serveer met wat extra citroen.
https://voedingsadviesrotterdam.nl/dolmas-gevuld-met-kikkererwten-en-boekweit/