Het verschil tussen Tafelzout, Keltisch zeezout en Himalayazout

In onderstaande tabel kun je de verschillend zien tussen tafelzout, Keltisch Zeezout en Himalayazout.  Over de werking en de samenstelling.

De sporenelementen heb ik er niet bij geschreven. Deze dragen wel bij aan de gezondheid, maar ik wilde het grootste verschil tussen de zouten aangeven.

Effect/Eigenschappen Tafelzout Himalayazout Keltisch zeezout
bevat 97% natriumchloride en 2% jodium x
bevat 97% natriumchloride x
bevat 89,7% natriumchloride x
bevat anti-klontermiddelen en chemicalien x
verhoogt de bloeddruk x
zorgt voor gewichtstoename/oedeem x
moeilijk te metaboliseren x
te veel kan voor uitdroging zorgen x
verlaagt bloeddruk x x
bevat spoorelementen van mineralen x x
vermindert spierkrampen x x
verbetert spijsvertering x x
bevat veel ijzer x
verbetert cognitieve functie (ijzer) x
verhoogt rode bloedplaatjes (ijzer) x
verjongt cellen (ijzer) x
versterkt botten en weefsels (ijzer) x
bevat 10% vocht x
bevat het meeste broom x
bevat magnesium x (1,6%) x(3,12%)
bevat van nature jodium x (0,01%) x (0,0002%)
bevat kalium x(0,35%) x(0,64%)

Zoals je ziet zijn er verschillen in de samenstelling van de zouten.  

  • Zo bevat Keltisch zeezout het minste natriumchloride en het meeste magnesium.
  • Himalayazout bevat van de zoutsoorten het meeste ijzer en jodium. Maar deze hoeveelheden zijn zo laag dat je bij een ijzertekort beter kunt focussen op vlees en als je geen vlees eet, veel vitamine C en veel groente met ijzer zoals spinazie, boerenkool en andijvie of zeewier. Voor jodium kun je zeewier eten of schaaldieren zoals mosselen, kreeft en oesters.
  • Keltisch zeezout bevat de meeste zware metalen, zoals broom.

Wat is nu het belangrijkste om op te letten?

Het natriumcholoride gehalte, want dat is het meest schadelijk. Het verschil tussen Himalaya en Keltisch zeezout is niet zo groot. Maar als je echt op je bloeddruk en je zoutgehalte moet letten is Keltisch zeezout de beste keuze.

Tafelzout is een no-go. Geen tafelzout, nooit. Ook niet voor het jodium. De chemicalien in het zout zorgen ervoor dat het zout moeilijk oplost in je lichaam en het zout moeilijk omgezet kan worden in je stofwisseling, het zout draagt op deze wijze bij aan hoge bloeddruk.

Kalium en magnesium vind je het meeste in Keltisch zeezout, dit zout is dan ook de beste vervanger voor tafelzout als je de bloeddruk wilt verlagen.

Hartproblemen door te weinig zout

In 2014 kwamen drie onderzoeken naar buiten waaruit blijkt dat de relatie tussen de hoogte van het zoutgebruik en de stijging van de bloeddruk niet voor iedereen dezelfde is en dat meer kalium in het eten de negatieve effecten van gewoon keukenzout compenseert.  Een hoge bloeddruk zou dan eerder het gevolg zijn van een tekort aan kalium dan aan een teveel aan zout.

Kalium zit in Keltisch zeezout, maar ook in fruit, vooral tropisch fruit, vooral aardappelen en linzen bevat veel kalium. Kook ze wel in zo min mogelijk water, om zoveel mogelijk kalium te behouden. Stomen is een betere optie.