Courgette salade

Deze salade is histamine verlagend, ontstekingsremmend, geschikt voor een candidadieet en is gluten, granen en notenvrij en zal je zeker voldoening geven, het is zoet, zout, fris en bevat voldoende vet om je dat: “Yeah! Lekker!” gevoel te geven. Het zit boordevol antioxidanten, vitaminen en flavonoïden die ontstekingsremmend en histamine verlagend werken.

Het verschil tussen een salade die wel ‘ok’ en een salade die heerlijk is: de dressing! Echt, een goede dressing maakt een heel groot verschil. Een salade moet vers en knapperig, maar ook smeuiig zijn. Een streling voor je tong. Wees niet bang voor teveel olijfolie, wees niet bang voor lekker veel groene kruiden. Echt, als je alle smaken in balans hebt en ook nog eens zorgt voor verschillende texturen heb je een topsalade! Zorg dus voor zoet, zout, zuur en als je wilt pittig en daarnaast voor zachte maar ook knapperige ingredienten.

Over de ingrediënten:

Verse groene kruiden

De basis voor deze courgettesalade is de dressing met flink wat peterselie en dille. Peterselie bevat veel vitamine C en ik gebruik het vrij veel, omdat het lekker  en omdat het sterk ontstekingsremmend is.  Dille  bevat veel quercetine wat samen met vitamine C helpt histamine te verlagen.

 

Granaatappel

De granaatappel is een echt een superbom aan voedingsstoffen. Niet alleen bevat het veel antioxidanten die je immuunsysteem versterken, het bevat ook polyfeneolen als tannines en anthocyaan die werken als mestcelstabisatoren.  Het fenol punicagalin heeft zelfs een sterk schimmeldodende werking, vooral voor de Candida albicans schimmel. De zure smaak van granaatappel is puur vitamine C, dus grijp die kanjer, sla hem leeg en knabbel de pitjes lekker op! 

 

Gierst

Een leuk en vrolijk element in deze salade is de mini ‘popcorn’ van gepofte gierst of wel ‘popmillet’ Biologische gierst kun je laten poffen, koop deze bij de natuurvoedingswinkel. De gierst in de Turkse supermarkt of toko is gelig en het is mij niet gelukt deze te poffen. Gierst bevat vooral veel magnesium en kalium. 

 

Kappertjes

De kappertjes zorgen voor de hartige zoute smaak. Je wilt een balans van de drie smaken: zoet, zout, zuur. De vierde smaak pittig laat ik maar achterwege (en over umami wil ik het niet eens hebben). Je kunt als je peper kunt verdragen wel peper toevoegen, dat haalt wel de smaken op.

 

Blauwe Bessen

Blauwe bessen en aardbeien zijn de fruitsoorten die het minste suiker bevatten en kun je eten in het candida dieet. De bessen bevatten veel antioxidanten en helpen bij herstel.

Eet ze niet te veel, een klein handje op een dag is prima. Na de eerste fase van candida dieet kun je ze wel veel eten (max 2 koppen per dag)

 

Als je deze salade als een maaltijd eet heb je zeker wel een courgette per persoon nodig. Als je het combineert met andere gerechten en eiwitten is een halve courgette voldoende. Pas natuurlijk wel ook alle andere ingrediënten aan.

Maak eerst de dressing

Dressing

  • 6 takjes platte peterselie
  • 3 eetlepels gehakte dille
  • mespuntje Keltisch zeezout
  • 5 eetlepels olijfolie

Meng alle ingrediënten in een keukenmachine tot een gladde saus.

 

Salade

  • 1 courgette, tagliatelle
  • 1/4 cup gierst, laten poffen
  • 1 handje blauwe bessen
  • 3 eetlepels granaatappelpitjes
  • 1 eetlepel kappertjes

 

Meng de courgette met de blauwe bessen en kappertjes, meng de dressing erdoor en strooi de gepofte gierst erover heen.

Zeg nou zelf: dat ziet er toch leuk uit!

NOOIT MEER NIEUWE INFORMATIE MISSEN KLIK HIER 

 

Wil je weten of ik je kan helpen? Bel dan op maandagochtend tussen 10 en 11 uur voor een gratis kennismakingsgesprek: 0613426644 of mail naar info@voedingsadviesrotterdam.nl

Vond je dit artikel nuttig? Deel het dan gerust.

Ik besteed veel tijd aan het schrijven van blogartikelen, dit doe ik graag, ik wil dat je goed geinformeerd wordt, ik zou niets liever doen dan voor jou schrijven. Ik verdien hier niets aan, helaas moet ik dan ook steeds meer tijd besteden aan andere (betaald) werk en daardoor kan ik minder schrijven. Wil je mij ondersteunen? Dan kan dat al vanaf eenmalig €1,00 of meer. Gewoon als teken van waardering, of omdat je meer wilt lezen van mijn hand. Jouw donatie besteed ik uiteraard aan tijd om goeie blogs te schrijven. Alvast, heel erg bedankt!

, Lisa

[doneren_met_mollie]