Eet volgens deze richtlijnen en voel je fit!

Dit zijn de algemene basis richtlijnen voor gezonde voeding volgens de orthomoleculaire voedingsleer. Voor specifieke gezondheidsklachten stel ik een persoonlijk voedingsplan op, zodat het lichaam kan herstellen.

Ben je in goede gezondheid, heb je geen gezondheidsklachten en wil je gezond eten dan zijn deze richtlijnen een goede basis.

Algemeen

  • Geen suiker en beperkt gebruik van natuurlijke suikers.
  • Vermijd producten waar suiker in zit.
  • Vermijd kant-en-klare producten, gefrituurde voeding en frisdranken.
  • Beperk het gebruik van alcohol, koffie, zwarte thee, chocolade en vruchtensappen.
  • Water, bieten(rjjk aan nitriet), wortelsap en andere groentesappen zijn aan te raden.
  • Maximaal drie maaltijden per dag.
  • Tijdens de maaltijden weinig drinken en tot minimaal een half uur na de maaltijden geen vocht gebruiken.
  • Tussen de maaltijden kruidenthee en uiteraard water drinken, eventueel een glas groentesap.
  • Het ontbijt mag flink stevig zijn, net als de lunch. De avondmaaltijd zou het lichtst verteerbaar behoren te zijn.
  • Bij voorkeur geen tussendoortjes eten. Als er wel sprake is van een tussendoortje, kies dan voor slechts een kleine hoeveelheid gedroogd fruit, gecombineerd met wat verse, ongebrande en ongezouten noten, vers fruit of maximaal 20 gram pure chocolade.
  • Nuttig vers fruit tien tot vijftien minuten voor een maaltijd en niet tijdens of na de maaltijd. Slechts één portie fruit.

    Ontbijt

  • Een stevig ontbijt van ongezoete muesli bestaande uit havervlokken, boekweitvlokken, rijstvlokken, gierstvlokken met magere biogarde (geiten)yoghurt of (geiten)kwark, noten, zaden, gedroogde zuidvruchten en walnoten of hazelnootolie.
  • Bij voorkeur zuurdesembrood in plaats van gistbrood.
  • Beperk het gebruik van tarwebrood en andere tarweproducten.
  • Ter variatie eventueel roggebrood, speltbrood, haverbrood, zadenbrood of kiembrood.
  • Denk bij broodbeleg aan tapenades, pesto’s. sesampasta(tahin), zonnebloempasta, notenpasta’s met alfalfa of avocado, vis of een eigengemaakte knolselderij-, wortel-, of eiersalade op basis van extra vierge olijfolie of walnootolie.
  • Volkorenrijst, gierst en boekweit zijn bijzonder rijk aan mineralen en vezels, maar beperk het gebruik van granen en brood wel.

Eiwitten

  • Maximaal 100 gram vlees of vis per persoon per maaltijd.
  • Kies geen varkensvlees.
  • Kippenlever, runderlever, gevogelte of wild in het patroon laten voorkomen (1x  per week)
  • Regelmatig vette vis kiezen, zoals makreel, sardienen, haring, zalm, ansjovis en botervis. Middelmatig vete vis is onder meer zalmforel, heilbot, schelvis, snoekbaars en zeewolf.
  • Vis bij voorkeur koken of pocheren en niet combineren met nitraatrijke groenten.
  • Wissel vlees af met vis en vegetarisch.

Zuivel

  • Vermijd het gebruik van koemelk.
  • Eventueel karnemelk, magere yoghurt of kwark. Ook hiervoor geldt bij voorkeur van de geit.

Vetten

  • Geen margarines kiezen, wel roomboter, ghee en extra vierge olijfolie, kokosvet of een mix daarvan.
  • Vermijd transvetzuren, ook wel omschreven als (gehydrogeneerde) geharde plantaardige olie.

Groenten en fruit

  • Veel groenten eten, vooral bladgroenten en koolsoorten, asperges, broccoli, bieten, knoflook, spruitjes, uien, witlof, alfalfa en andere kiemplantjes. En probeer eens een artisjok.
  • Nuttig niet te vaak nachtschade, zoals tomaat, paprika, aubergine of aardappel.
  • Zoete aardappel is geen nachtschade en zorgt koud genuttigd voor een goede zuurgraad in de darmen.
  • Vooral voor vrouwen geldt het advies om rauwe nachtschade te vermijden.
  • Eet regelmatig rauwkost, bij voorkeur vóór de maaltijd.
  • Beperk het gebruik van citrusfruit,
  • Kies fruit met een laag suikergehalte, zoals aardbeien, bessen, bramen, frambozen.
  • Maak vooral gebruik van verse kruiden.
  • Kies voor seizoensproducten, deze bevatten meer vitaminen en mineralen die je op dat moment nodig hebt.
  • Gebruik minder zout door meer met kruiden te werken.
  • Peulvruchten zijn een voedzame bron van eiwitten mits gecombineerd met granen en bij voorkeur niet met vlees of vis. Andere goede eiwitbronnen zijn zaden en noten.(pinda’s zijn geen noten). Deze kunnen in een maaltijd vlees en vis heel goed vervangen, net als paddenstoelen.

Snack

  • Ideeen bij trek: olijven, (ongezwavelde) zuidvruchten, zaden, noten, rauwkost met tapenade, avocadodip of een dipsaus op basis van hazelnoot-, walnoot- of extra vierge olijfolie.