Thaise groenten noedels

Ik ben gek op Thais eten, al kan ik niet goed tegen hete pepers, daarom is het  fijn om het zelf te maken. In dit recept wordt tamari, sesamolie en gember gebruikt, allemaal verwarmende ingredienten.  Dus erg geschikt voor mensen die hun lichaamsenergie een boost moeten geven. In Chinese geneeskunde zijn de smaakmakers in dit gerecht yang en de wortelnoedels zelf yin. Heb je echter teveel yang dan zou ik voorzichtig zijn met het gebruik van sesamolie en gember, zeker in de zomer. Maar goed, het is nu winter en mocht je een rawfood dieet volgen dan zijn de verwarmende ingredienten juist erg welkom om je lichaam te verwarmen.

Omdat ik ook veel schrijf over histamineklachten wil ik vermelden dat het belangrijk is dat als je verwarmende ingredienten gebruikt deze bijna altijd histamineverhogend werken. De truc is om je maaltijd in balans te houden. Dus als je ingredienten hebt die histamine verhogend werken, zorg dan dat er dan veel verkoelende (histamineverlagend) ingredienten in je gerecht zitten. Zouden deze noedels van tarwenoedsels gemaakt worden dan is alles verhittend, maar nu je de smaakmakers mengt met verkoelende groenten, is het gerecht in balans. Probeer het eens uit met kleine beetje smaakmakers als gember, tamari en sesamolie.  Als je erg gevoelig bent neem je veel groenten en doe je daar bijvoorbeeld een heel klein beetje tamari bij. Kijk hoe je lichaam reageert en zoek uit waar je grens ligt.

Dit recept komt uit het boek Nourishing Noodles van Chris Anca. In dit boek staan 75 recepten voor groentennoedels. De recepten zijn voor iedereen die vegetarisch, vegan of lowcarb wil eten.  Zo vind je in dit boek recepten voor noedels van knolselderij, komkommer, wortels en courgette.

Wortel noedels met Thaise kokossaus

Je kunt dit gerecht zowel rauw als gebakken bereiden. In de zomer hou ik van rauw voedsel maar in de winter wil ik warm eten in mijn buik en bak ik de wortel spaghetti in de koekenpan.

Thaise wortel noedels

Ingredienten

  • Saus:
  • ½ cup (120 ml) kokosmelk
  • 2 cm verse gember
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel tamari
  • 1 koudgeperste sesamolie
  • sap en geraspte schil van een halve limoen
  • 1 theelepel kokosbloesemsuiker
  • chilivlokken (pull biber, Turkse winkel) voor garnering
  • Faux Spaghetti:
  • 2 grote wortels, in dunne spiraal of rasp
  • Garnering:
  • 1 eetlepel wit of zwart sesamzaad, licht geroosterd
  • 1 klein handje muntbladeren

Bereiding

  1. Bereiding Rauw
  2. Doe alle ingredienten voor de saus in een blender en draai er een romige gladde saus van.
  3. Meng de saus met de wortels in een grote kom.
  4. Bestrooi met sesamzaad en muntblaadjes en voilá, klaar.
  5. Bereiding Warm
  6. Roerbak op een middelhoog vuur de wortelspaghetti in een koekenpan in wat kokosolie. Ongeveer 5 minuten.
  7. Rasp de knoflook en gember en voeg deze bij de wortels, bak nog 2 minuten.
  8. Doe overige ingredienten voor de saus in een blender en draai er een romige gladde saus van.
  9. Meng de saus bij de wortels in de koekenpan. Warm even door.
  10. Leg de spaghetti op een bord en strooi er sesamzaad en munt over.
http://voedingsadviesrotterdam.nl/thaise-groenten-noedels-recept/