Paleo wortel-biet broodje

Dit broodje is lekker zoetig met een frisse nasmaak. Het is handig mee te nemen, ook als je op reis gaat zijn dit soort broodjes fijn. Slapen in een hotel is fijn, maar een ontbijt van alleen een gekookt of roer eitje is ook niet iets om vrolijk van te worden. Althans, twee dagen is niet zo erg, maar daarna wil je wel eens wat anders.

Over de ingredienten:

Bieten:
  • Bieten bevatten veel vezels, kalium, magnesium, nicotinezuur (vitamine B3), calcium, ijzer en biotine (vitamine H of B8)
  • Bieten stimuleren en reinigen levercellen en beschermen galbuizen.
  • Het reduceert stress van de nieren en beschermt op die manier tegen jicht.
  • Bieten reinigen het bloed en creëren meer rode bloedcellen.
  • Bieten bevatten veel histamine, heb je hier last van dan kun je ze vervangen voor pompoen of zoete aardappel.
Wortels
  • Bevat vitamine A, provitamine A, B1, B2, B6, vitamine C , calcium, magnesium en kalium
  • Wortels reguleren de bloedsuikerspiegel
  • Wortels reinigen de nieren
  • Wortel beschermen de hersenfunctie
Nigellazaad

Lees hier meer over nigellazaad.

Pompoenpitten
  • Bevat vitamine K, vitamine B2, foliumzuur en vooral veel mineralen: fosfor, mangaan, magnesium, kalium ijzer, zink en koper.
  • Antioxidanten: cartenoiden en vitamine E in de vormen alfa-toceferol, gamma-tocoferol, delta-tocoferol en alfa-tocomonoenol en gamma-tocomonounol, dit zijn sterke anti-oxidanten. Daarnaast bevat het nog een hele reeks anti-oxidanten in de vorm van fenolzuren.
Olijfolie
  •  Bevat omega-9 vetzuren, heeft een goede invloed op de cholesterol
  • Heeft een histamineverlagende werking
  • Bevat veel vitamine E en K (anti-oxidant)
  • Werkt ontstekingremmend door CRP te verminderen (C-reactieve proteine)
Eieren

 

 

  • Paleo wortel-biet broodje

    Voorbereiding: 10 minutes

    Bereiding: 40 minutes

    Totaal: 50 minutes

    Aantal personen: 10

    Een Paleo wortel-bieten broodje met pompoenpitten en nigellazaad.

    Ingredienten

    • 2 bieten (200 gram) geraspt
    • 4 middelgrote wortels (300 gram), geraspt
    • 6 eieren
    • 120 ml extra vierge olijfolie
    • 30 gram kokosmeel
    • 50 gram amandelmeel
    • geraspte schil van 1 citroen
    • 2 theelepels nigellazaad
    • 1 theelepel nigellaolie
    • 30 gram pompoenpitten
    • 1 theelepel pompoenpitolie
    • 1½ tl zout
    • ½ tl baksoda

    Bereiding

    1. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius en bekleed een cakevorm met bakpapier.
    2. Klop de eieren los met de olijfolie
    3. Voeg kokosmeel, amandelmeel, zout, baksoda, pompoenpitten, nigellazaad, pompoenpitolie en nigella-olie toe roer goed door elkaar.
    4. Meng de geraspte biet en wortel erdoor.
    5. Schep het beslag in een cakevorm en bak de cake in 40 minuten goudbruin en gaar.
    http://voedingsadviesrotterdam.nl/paleo-wortel-biet-broodje/