Magnesium en bijnieren

Magnesium is een belangrijk mineraal voor o.a. ontspanning en voor herstel bij voedingsintoleranties, ik schrijf deze dan ook vaak voor. Maar niet iedereen reageert goed op magnesium. Ik vroeg me af waar dit in zat en deed onderzoek, het haartest laboratorium gaf helderheid! Je kunt bij mij je haar laten testen op mineralen, waarom je dat zou kunnen doen lees in dit artikel.
Als je slecht op magnesium reageert, kun je hyper voelen, of als je het ‘s avonds neemt kun je niet slapen terwijl een ander juist door magnesium goed in slaap valt.
De kans is groot dat er dan een onbalans in de andere mineralen. Je kunt je mineralen laten onderzoeken door middel van een haartest, hierbij krijg je een beeld van de mineralen inname van de laatste drie maanden.

Voor een goede verwerking van magnesium moeten de mineralen in balans zijn. Kalium, natrium, magnesium en calcium zijn de belangrijkste mineralen. De calciumopname neem ik niet in dit verhaal mee omdat dit zich niet zo moeilijk in balans te krijgen is als kalium, natrium en magnesium.

 

Bijnieren en mineralen

Magnesium verlaagt het natriumgehalte, door het verlaagde natriumgehalte kan de verhouding van natium/kalium uit balans zijn. Natrium en magnesium hebben de neiging om antagonisten te zijn; als de één omhoog gaat, gaat de ander naar beneden. De hoeveelheid van de twee mineralen geeft een beter beeld van de bijnier activiteit dan alleen het natriumgehalte. (ARL Labs)
Als zowel natrium als kalium te laag zijn en iemand neemt magnesium (of dit nou 400 mg of 800+), kun je klachten krijgen van te laag natrium en kalium. Het kaliumgehalte wordt niet direct magnesium aangetast, maar kalium werkt nauw samen met cortisol en magnesium kan cortisol verlagen. Dus als je kalium heel laag is, kan een haartest uitwijzen of je voldoende of te weinig cortisol uitscheidt. (Voor een beter beeld kun je een aparte cortisolspeekseltest doen). Een heel laag kalium kan aangeven waarom je moeite hebt met magnesium.
Bij een haartest zijn er duidelijke indicatie of iemand magnesium tolereert of niet. In het algemeen zijn zo’n 80% van de mensen langzame oxidatoren, dat betekent dat de bijnieren traag zijn.
Magnesium vertraagt de bijnierfunctie, terwijl natrium dit ondersteunt.
Magnesium verlaagt natrium waardoor de bijnier activiteit nog verder afneemt.
Bij sommige mensen kan het maanden of jaren duren voordat je een negatief effect ziet, waardoor je niet weet dat dit gaande is. Een haartest kan hier duidelijkheid over geven en helpt je de balans terug te brengen door niet grote hoeveelheden van één mineraal te slikken. Heling is geen quick fix, neem hier de tijd voor.

 

Slechte reactie op magnesium

Uitgeputte bijnieren, slapeloosheid, angst, lage bloeddruk, duizeligheid, zijn allemaal bijwerking van teveel magnesium en te weinig natrium en kalium. Het is verwarrend, omdat je overal leest hoe goed magnesium werkt bij allerhande ziekten en kwalen. Natuurlijk is voldoende magnesium cruciaal, maar als je een te lage natrium en kalium gehalte hebt kan dit problemen geven. Heb je problemen met magnesium, laat dan een haartest doen op mineralen. (ik zal het niet meer herhalen, het is wel duidelijk toch?) Het doel van het onderzoek is om een persoonlijk plan op te stellen en met herstellen te beginnen. Stap-voor-stap, je bent ook niet ziek geworden in één week.
De balans van natrium/kalium/magnesium is vooral belangrijk voor je bijnieren. Als je overactieve bijnieren hebt, heb je meer magnesium nodig, als je onderactieve bijnieren hebt, heb je meer natrium nodig. Heb je bijnieruitputting, dan kun je waarschijnlijk slecht tegen magnesium.
Als je overactieve bijnieren hebt, zit je in de fase waarin je veel stress hebt en je veel cortisol produceert. Je zult dan in een haartest zien dat je natriumgehalte hoog is. Als je bijnieren onderactief zijn wordt het moeilijker omdat je dan een te laag cortisol gehalte hebt én een te laag natriumgehalte. Magnesium kan dan wel helpen bij iemand die ‘s avonds een hoog cortisol gehalte heeft, maar je kunt je beter focussen op het herstellen van de bijnieren.

Hoeveel magnesium, kalium en natrium heb je nodig?

De aanbevolen hoeveelheden zijn in het algemeen:
Magnesium: 350(EU) – 400 mg (USA)
Kalium: 3500(EU) – 4700 mg (USA)
Natrium: 2400 (EU)- 2300 mg (USA)

Ik heb zowel de ADH voor europa als de Verenigde Staten vermeldt omdat het verschil bij kalium zo groot is. De meningen zijn hierover verdeeld.

Wat wel een feit is, is dat je veel meer kalium en natrium nodig dan magnesium. Als je veel magnesium gebruikt, bijv. meer dan 800 mg per dag, kun je zelf bedenken dat je ook meer natrium en kalium nodig hebt om de balans goed te houden. Bij mensen met een bijnieruitputting wordt geadviseerd om twee tot drie keer per dag een mineralen cocktail van 500 mg kalium en 500 mg natrium te nemen. En veel mensen nemen daarbij ook een magnesium supplement van meer dan 800 mg per dag.

De behoefte aan ieder mineraal moet je echter aanpassen aan het resultaat wat uit een haartest komt, zo weet je zeker dat je niet teveel van het een of het ander binnenkrijgt. De meeste mensen krijgen via voeding te weinig kalium binnen, je hebt tenslotte bijna 5000 mg per dag nodig.

Probeer te starten met dagelijks 3000 mg kalium binnen te krijgen via voeding, zo kun je wennen aan meer kalium in je systeem. (Zo kan je lichaam langzaam wennen, te veel kalium in een keer kan zorgen voor een koper tekort!)
De inname van natrium varieert per persoon, veel mensen met bijnieruitputting hebben sterke behoefte aan zout. Als je erg gestrest bent kunnen je bijnieren grote hoeveelheden natrium verbruiken om de boel draaiende te houden.

Luister dus goed naar je lichaam: als je behoefte hebt aan zout, neem het. gebruik dan wel Keltisch zeezout of Himalayazout, hier zitten naast natrium ook andere mineralen in die zorgen voor de balans. Voedingsallergien en histamine intolerantie zouden ook kunnen ontstaan door een tekort aan natrium. Dr. F Batmanghelidj heeft hier meerdere boeken over geschreven. Als je lichaam geen tekorten heeft, verlang je ook nergens naar.

Bij bijnieruitputting kun je een Bijnier Cocktail maken (zie recept onder aan artikel), sole nemen (een zout water oplossing), zeezout baden nemen of je eigen zout capsules maken of gewoon meer zout voedsel eten (wel bereidt met het juiste zout!).
Als zowel natrium kalium en magnesium te laag zijn kun je deze niet zomaar alle drie aanvullen. De mineralen moeten met elkaar in balans zijn. Als uit een haartest blijkt welke mineraal het laagst is, kun je beginnen met dat mineraal te verhogen.

Let op de tekenen:
Laag natriumgehalte: duizeligheid, lage bloeddruk, zwakke spierkracht, snelle hartslag.
Laag kaliumgehalte: harde kloppende hartslag, dorst, slapeloosheid, spierkramp.
Laag magnesiumgehalte: spierpijn/stijfheid, hoofdpijn en overslaand hart.

Een goede manier om magnesium te gebruiken is via de huid, het schijnt dat het via de huid minder invloed heeft op het natriumgehalte en je kunt het magnesiumgehalte er goed mee verhogen. Er was een onderzoek waarbij na 12 weken gebruik bij veel mensen hun magnesiumgehalte met 60% was gestegen! In vergelijking, bij met inname via de mond kan dit 9- 24 maanden duren.(bron)

 

Oplossingen voor mineralenbalans:

Voetbad of een magnesium bad

Meng:

  • 25-50 gram magnesium-olie (of ½ tot 1 kop magnesiumvlokken)
  • 1 kop baksoda (voor verhoogde magnesium opname)
  • ½ kop himalayazout (indien nodig voor de balans tussen natrium en magnesium)

Je kunt dit in een voetbad doen of in een bad. Week je voeten (of jezelf) 2 x per week 20-40 minuten.

Bijnier Cocktail

Neem deze cocktail alleen als je zeker weet dat je bijnieruitputting hebt. Neem het één of twee keer per dag, zonder voeding, voor een goede opname.
Voor één cocktail

  • 1 dl sinaasappelsap – Liefst vers, het belangrijkst is dat je vitamine C binnenkrijgt zodat de mineralen via de lever de bijnieren bereiken)
  • 1/4 tl wijnsteenzuur (dit is een heel goede kaliumbron. Je kunt ook Kalium bicarbonaat gebruiken, wijnsteenbakpoeder is wijnsteenzuur met baksoda, dit kan ook, maar heeft een iets lager kaliumgehalte en de baksoda vervangt dan het zout)
  • 1/4 tl Keltisch zeezout of Himalayazout

Maak ‘s morgens een thermosfles met 2 cocktails: drink een cocktail om 10 uur en een cocktail om 3 uur ‘s middags. Je kunt ook nog een cocktail nemen als je een angstaanval hebt.

Betreft de sinaasappelsap, als je geen suiker wilt gebruiken, kun je ook cranberrysap gebruiken of kokoswater waar je vitamine C (ascorbaat-vorm) poeder aan toevoegt.

Wil je weten hoe je jouw gezondheidsproblemen aan kunt pakken, bel dan 0613426644 om een consult boeken.

KLIK HIER OM JE IN TE SCHRIJVEN OP DE NIEUWSBRIEF

Wil je weten of ik je kan helpen? Bel dan op maandagochtend tussen 10 en 11 uur voor een gratis kennismakingsgesprek: 0613426644 of mail naar info@voedingsadviesrotterdam.nl

Vond je dit artikel nuttig? Deel het dan gerust.

Ik besteed veel tijd aan het schrijven van blogartikelen, dit doe ik graag, ik wil dat je goed geinformeerd wordt, ik zou niets liever doen dan voor jou schrijven. Ik verdien hier niets aan, helaas moet ik dan ook steeds meer tijd besteden aan andere (betaald) werk en daardoor kan ik minder schrijven. Wil je mij ondersteunen? Dan kan dat al vanaf eenmalig €1,00 of meer. Gewoon als teken van waardering, of omdat je meer wilt lezen van mijn hand. Jouw donatie besteed ik uiteraard aan tijd om goeie blogs te schrijven. Alvast, heel erg bedankt!

, Lisa

[doneren_met_mollie]

https://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110405175012.htm
https://www.medicalnewstoday.com/articles/250003.php  http://www.sassyholistics.com/2017/05/17/magnesium-sodium-and-potassium/